Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

ITKM çevresinde esnaf isyanda!

20 yıldır Isparta’nın kronik sorunu haline gelen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’nin(ITKM) çevresindeki esnaf da artık isyan bayrağını açtı. Yıllardır inşaat alanı yüzünden iş yapamadıklarını belirten esnaflar, “Burası bitir

ISPARTA 26.04.2016 05:40:00 0
ITKM çevresinde esnaf isyanda!
Isparta’nın 20 yıldır sorunu olan ve 3 Belediye Başkanı değiştiren Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’nde(ITKM) kış aylarında başlayan inşaat çalışmaları, geçtiğimiz aylarda yine durmuştu. Müteahhit firmanın ruhsat başvurusunu yenilemediği için çalışmaların durduğu belirtilirken, inşaatın tamamlanmasıyla ilgili yine bir belirsizlik oluştu. İnşaatın başlamasıyla ümitlenen çevredeki esnaf, son gelişmeye artık isyan ederek tepki gösterdi. ITKM’nin çevresindeki esnaflar artık inşaatın tamamlanması için yetkililere çağrıda bulunulup, ‘Ya bitirin ya da yıkın’ dediler.
DEDİKODULAR VAR AMA NET BİLGİ YOK
ITKM’nin çevresindeki bir grup esnaf şu açıklamayı yaptı: “Burası kendi özgün halkımızın ve büyüklerimizin bağışladığı alan alışveriş merkezine dönüşüyor. Birileri kusura bakmasın buradan rant kesiyor. Buraya Mehmet Aybatılı ‘Bismillah’ diyerek başladı ve halen daha sürüncemede devam ediyor. Biz buranın bitmesi, buranın kalkınması için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak kimse bize cevap vermiyor. Sürekli halkın dilinde dönen dedikodular var.  İşte Iyaş yapılmasını engelliyormuş, Başkan Günaydın yapılmasını engelliyormuş şeklinde dillerde dedikodu var. Ama net bir bilgi ve açıklama yapan yok.
BİTECEK DİYE GELEN ESNAFLAR KAPATTI GİTTİ
Bir inşaat altına kimse iskan açmaz. Ancak burada bitmeyen inşaatta bir banka şubesi açıldı. Orayı açıyorsa otoparkı açsın, orayı açıyorsa diğer dükkanları da açsın. Koskoca ITKM bir bankaya çalışıyorsa onun bir anlamı yok. Demek ki bir banka şubesi için yapmışlar. Şimdi de diyorlar ki bir bankanın orada 100 dükkanı var. Neden bu dedikoduları birisi açıklamıyor.Kışın soğuklarda burada çalıştılar. Ama son noktaya geldi yine inşaat durdu. Elde var sıfır. ITKM bitecek diye üst taraflara esnaflar gelmeye başladı. Ancak onlar da kapatıp gittiler.
ISPARTA’NIN CANI BURADA
Isparta otogara doğru kaydı, orası canlansın burası atıl bölge olsun diyorlar. Isparta’nın merkezi burası, o yüzden atıl bölge olamaz. Isparta’nın canı burada. Isparta’nın esnafıyla oynayamazlar. Ama diğer taraflardan kendi menfaatlerini düşünüyorlarsa bu da hırsızlıktır.
ITKM’Yİ YA BİTİRSİNLER YA DA YIKSINLAR, PARK, BAHÇE YAPSINLAR
Burada yaklaşık 800 dükkan var. Hangi esnafın kapısına girerseniz girin Allah bereket versin kazanan oluyor. Ama siftah etmeden dükkanını kapatan var.Şu yaşımıza kadar geldik. Bugüne kadar itibarımızla geldik. Ama şimdi iş yapamadığımız için itibarımız kalmadı. Herkese borç oldu. Gelecek yıl Isparta Şehir Hastanesi gidecek. Şifa Hastanesi de taşınacak. Burası bir kabristanlık olacak. Gelecekler bize dua edecekler. Allah razı olsun iyi ki bugüne kadar yaşamışlar diyecekler. ITKM’yi ya bitirsinler ya da yıksınlar, park, bahçe yapsınlar.
BİZE CEZA YAZMAK İÇİN KOŞTURUYORLAR
3 haftadır bize ceza yazabilmek adına devletin memurları buralarda koşturuyor. Ben bir şey kazanmıyorum ki ne cezası ödeyeceğim. Ben bağkurumu, vergimi ödeyemiyorum. Derdini BİMER’e yaz diyorlar. Yazıyoruz ama derdimize cevap yok.
BURALARDAN VATANDAŞ ELİNİ AYAĞINI ÇEKTİ
Geçmiş yıllarda biz bu civarda esnaftık. Buralarda bir hareket ve kalabalık vardı. İnşaat alanına dönüşünce buralardan vatandaş elini ayağını çekti. Bizim sektörlerde 40 kişi çalışıyordu. Zaman içinde iştiham düştü, işyerleri kapanmaya başladı. İşsizlik var diyorlar. İş yok ki vatandaş çalışsın. ITKM açılınca 600 dükkân olacak diyorlar. Önemli bir istihdam alanı olacak. Ama açılması için hep engeller çıkıyor.”
ITKM AÇILSA BİRÇOK ESNAF FAYDASINI GÖRECEK
Öte yandan ITKM’nin açılmasıyla bölgede bir hareket olacağını savunan esnaflar, “Burası açılmış olsa Hastane Caddesi’nden Hacılar Çeşmesine kadar ne kadar esnaf varsa hepsine fayda olacak ve onları canlandıracak. Biz esnaf olarak bunun kaymağını yiyelim demiyoruz. Birbirimize faydası olacaktır.
BİZE ALTIN MADALYA TAKMALARI LAZIM
Bunca yıl ayakta kaldık diye bize altın madalya takmaları lazım. Ancak altın madalya bize az gelir. Kendi çabalarımızla, kendi sermayemizle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yeri geliyor hareketlilik olsun diye zararına mal satıyoruz. Ama karşılığında cezai yaptırımlar görüyoruz” şeklinde konuştular. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °