Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ISUBÜ endüstriyel kenevir üretimi için çalışma yapıyor

ISUBÜ endüstriyel kenevir üretimi için çalışma yapıyor

ISPARTA 15.02.2019 06:23:00 0
ISUBÜ endüstriyel kenevir üretimi için çalışma yapıyor
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi(ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, 19 İlde dikimine izin verilen endüstriyel kenevir üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, “Endüstriyel kenevir her alanda kullanılabiliyor. Kağıt, izolasyon, tekstil sanayiinde, hatta oto kaportası yapımında bile endüstriyel kenevir var. Tamamen doğal bir ürün. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın da önemsediği ve teşvik ettiği; geleceğin bitkisi endüstriyel kenevir üretimi işleme teknolojisi ile ilgili çalışmalar gelecekteki hedeflerimiz arasındadır. Kenevir dikimi için 20’inci şehir Isparta olabilir” dedi.
 
 
Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki 4 fakülte, 15 yüksek okul, 2 yüksek okul olmak üzere, yeni kanunla birlikte ise 6 fakülte, 1 lisans üstü eğitim enstitüsü, 2 yüksek okul, 17 meslek yüksek okulu 18 Mayıs 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yeni kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne(ISUBÜ) geçmişti. İlk akademik yılını yaşayan ISUBÜ ile ilgili çalışmaları Rektör Prof. Dr. İbrahim Diler anlattı. Prof. Diler’in düzenlediği basın toplantısına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Fakir, Prof. Dr. İsa Telci, Genel Sekreter Sefer Kutlu, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Demir, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yusuf Uçar, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kabul, Meslek Yüksek Okulu Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Korkmaz, Isparta Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğ. Üyesi Oğuzhan Özaltın, Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Yıldırım, Su Ürünleri Dekan Vekili Doç. Dr. Yıldız Bolat, Şarkikaraağaç MYO Müdürü Şakir Aksöz ile Medya Sorumluları Fatih Ecevit, Zafer Çağlar da katıldı.
ÜNİVERSİTEMİZİN HEDEFİ ORTAK AKIL
Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Türkiye’de Isparta ve Sakarya olmak üzer 2 şehirde bulunduğunu ifade eden ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Bu iki üniversitenin özelliği pilot üniversite olmaları. Tamamen işyeri eğitim odaklı üniversite. Alacağımız pek çok kararı kardeş üniversite olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile birlikte hayata geçireceğiz. Isparta’mıza ikinci üniversite kazandırdığı için sayın Cumhurbaşkanımıza Isparta’mız adına, üniversitemiz adına teşekkürü bir borç biliriz. 6 Eylül 2018’de ise yeni açılan 15 üniversite ile birlikte üniversitemizin ilk kurucu rektörü olarak şahsım atanmıştır. İnşallah beklentileri boşa çıkarmadan güzel hizmetler yapmayı temenni ediyoruz. Yeni üniversitemizin hedefi ortak akıl. Bu kavram çok önemli. İki anlamı var. Birincisi; uygulamalı eğitim olmamız, ikinci olarak da ortak akıl. Tamamen birim paydaşları ile birlikte ortak kararlar alabilmemiz.
KADROLAŞMAYI TAMAMLADIK
Atama sonrası tüm akademik ve idari kadrolaşmayı tamamladıklarının altını çizen Prof. Diler, “Bu kadroları tamamen farklı kesimlerin fikirleri ile ortak akılla atamaya çalıştık. Üniversitemizde bildiğiniz gibi Orman, Ziraat, Su Ürünleri, Teknoloji, Turizm Ve İşletme Fakültesi olmak üzere 6 fakülte, Yabancı Diler Yüksekokulu ve Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olmak üzere 2 yüksekokul, ayrıca 17 tane meslek yüksekokulumuz mevcut. Akabinde üniversitemiz için önem arz eden Bilimler Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü, Eğitim Ve Öğretim Koordinatörlüğü, Proje Yönetim Ofis Koordinatörlüğü, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, Teknoloji Transfer Ofis Koordinatörlükleri, Kalite Komisyonu, İletişim Merkezi ve Medya Merkezimizi oluşturarak tüm birimlerimizi aktif hale getirmiş olduk. Kasım 2018’de YÖK tarafından yürürlüğe giren tüm üniversitelerde norm kadro çalışmamızı tamamlayıp hayata geçirmiş olduk. Öğretim Üyesi ve öğretim görevlisi alım çalışmalarımız 2018 yılının son iki ayında gerçekleştirilmiştir.
UYGULAMALI EĞİTİMLER BAŞLAYACAK
Üniversitenin uygulamalı bilimler olması nedeniyle işyeri eğitimlerini önemsediklerini ve bu eğitimlere gelecek dönemden itibaren başlayacaklarını kaydeden Prof. Diler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Esasında bu uygulama fakültelerde 7 + 1 yani; toplam 8 dönem üzerinden 7 dönem teorik, 1 dönem de işyeri eğitimi yani ilgili öğrencimiz kendi alanındaki herhangi bir işyerine gidip bütün eğitimini tam zamanlı olarak orada gerçekleştirecektir. Tamamen işyeri eğitim odaklı, alanda eğitim olacaktır. Ve bunu 2013 yılından itibaren teknoloji fakültemiz bunu zaten fiilen yürütmekte. Biz bunu tüm fakültelerimize yaygınlaştırmak istiyoruz.
PİLOT UYGULAMA OLARAK BAŞLAYACAĞIZ
İlaveten 17 meslek yüksek okulumuzda 3 + 1 modeli, toplam 4 dönem yani, 3 dönem teorik eğitim 1 dönem de uygulamalı eğitim olacak. Bu işyeri eğitimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Belki önümüzdeki yıl bunu tüm meslek yüksekokullarımızda yapamayabiliriz çünkü 30 bin öğrenciye işyeri bulmak biraz sıkıntı olabilir. Bu anlamda öncelikle en büyük meslek yüksekokulumuz olan Isparta Meslek Yüksek Okulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ile birlikte bazı bölümlerimize pilot uygulama yaparak uygulanabilirliği net olarak gördükten sonra bir sonraki yıl bunu yaygınlaştırmaya çalışacağız. Böylece öğrencilerimiz iş arayan değil, aranan teknik eleman olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Teknoloji Fakültesinin 2013’ten beri yürüttüğü işyeri eğitimlerine baktığımız zaman öğrencilerimizin yaklaşık %50’sinin eğitim aldıkları işyerinde işe başladıklarını da görmekteyiz. Sadece Isparta özelinde değil, tüm Türkiye geneli ve yurtdışında 1000’e yakın işyeri ile yaklaşık 1500 öğrencimiz bu işyeri eğitim modelinden mezun olmuş durumdadır.
TURİZM FAKÜLTESİ’NE DÖNÜŞTÜ
Üniversitemizde Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksek Okulu vardı 4 yılık. 9 Ocak 2019’da sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu yüksekokulumuz Turizm Fakültesine dönüştürüldü. Bu vesile ilgili fakültemizin açılmasında emeği geçen başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere YÖK başkanımız sayın Yekta Saraç ve yürütme kurulu üyelerine, Isparta milletvekillerimiz; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız sayın Süreyya Sadi Bilgiç beye, sayın Recep Özel ve sayın Mehmet Uğur Gökgöz beye ve emeği geçen hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten yüksekokuldan fakülteye geçmek, özellikle turizm okulunda okuyan öğrencilerimiz için bir ayrıcalıktır.  Bu fakültemizde de 8 + 3 modelini benimsiyoruz. Her dönemin sonunda yaz döneminde de eğitim vermek istiyoruz. Turizm sezonunda da öğrencilerimize işyeri eğitim yaptırarak 1. 2. 3. Sınıfların yaz dönemlerinde de işyeri eğitimlerini tamamlayarak 8 + 3 modelini hayata geçirmek istiyoruz.
ENDÜSTRİYEL KENEVİR İÇİN ISUBÜ AVANTAJLI
Son zamanlarda çok sık gündeme gelen konu 19 ilde ekimine izin verilen endüstriyel kenevir üzerine üretim. Bizim üniversitemizin en büyük avantajı ve özelliği; doğa bilimleri dediğimiz Orman, Ziraat ve Su Ürünleri Fakültelerinin bizde oluşu. Endüstriyel kenevir konusunda tamamen Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültelerimizin konusu. endüstriyel kenevir her alanda kullanılabiliyor. Kağıt sanayiinde, izolasyon sanayiinde, tekstil sanayiinde, hatta oto kaportası yapımında kullanılabiliyor. Tamamen doğal ürün. Biz büyük bir proje ile yani multidisipliner bir anlayışla, Ziraat Fakültemizin üretiminde, Orman, Su Ürünleri ve Teknoloji Fakültelerinin işbirliği ile, büyük bütçeli bir proje hazırlayarak en kısa zamanda,  Endüstriyel kenevir hangi alanda kullanılıyorsa, Ispartamız ve Üniversitemiz adına büyük bir proje ile hayata geçirmek istiyoruz.
20’İNCİ ŞEHİR OLABİLİRİZ
19 il arasında Isparta arasında olmadığını biliyoruz. Isparta’nın da bu kapsama alınması çok iyi olur. Daha önceki yıllarda Isparta’da ciddi bir kenevir üretimi olduğunu biliyoruz. Burada büyük bir potansiyel var. Sayın vekillerimiz ilgililerle irtibatlaşır bu durumu aşabilirsek 20’inci kenevir üretim şehri olmak istiyoruz.”

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °