Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

İşte tartışma çıkaran o toplantıda konuşulanlar

İşte tartışma çıkaran o toplantıda konuşulanlar

ISPARTA 7.12.2016 19:07:00 0
İşte tartışma çıkaran o toplantıda konuşulanlar
Isparta İl Yurt Yaptırma Birliği, Zafer Mahallesi’ndeki 9 bin 200 metrekare arazisine öğrenci yurdu yaptırmak istiyor. Ancak birlik üyesi olan Isparta Belediyesi’nin mevcut arazideki 921 metrekarelik alanı için sıkıntı yaşanıyor. Birlik, belediyeden bu arsayı talep edince, 705 bin lira gibi bir rakamla karşılaştı. Buna karşılık birlik tarafından arsaya 500 bin lira önerildi. Isparta Belediyesi bu rakamı kabul etmedi. Bunun üzerine birlik, 921 m2’lik arazinin ifrazını(ayrıştırılmasını) istedi. Isparta İl Yurt Yaptırma Birliği Başkanı, Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, bu taleplerinin de Isparta Belediyesi Encümeni’nden geri çevrildiğini açıkladı. Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Büyükkabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temurçin ve Çarıksaraylar Belediye Başkanı Özcan Turhan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Gözgün, Isparta Belediyesi ile yaşadıkları krizi anlattı. Amaçlarının öğrencilere yurt yapmak olduğunu dile getiren Gözgün, krizin olumlu yönde sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
GÖZGÜN: 20 KATILIMCININ TOPLAM 198 HİSSESİ VAR
Isparta İl Yurt Yaptırma Birliği’nin kuruluşundan bahseden Gözgün, “Isparta İl ve Belediyeleri Yurt Yaptırma Birliği 1967 yılında 25 belediyenin, il özel idare ve Ticaret Odası’nın bir araya gelmesiyle o dönemin siyasi erkanı tarafından kurulmuştur. Sadece İstanbul’daki öğrencilerimizin barınaksız, yurtsuz kalmaması amacıyla, iyi niyetli bir şekilde kurulmuş. Bu birlik rahmetli Süleyman Demirel’in de katkılarıyla İstanbul’da Vatan Caddesi’nde çok güzel bir yerde bir bina, akabinde şuanda yurt yapımıyla uğraştığımız ve belli bir mesafe kat ettiğimiz, 921 m2’si Isparta Belediyesi’nde olmak üzere yaklaşık 9 bin 200 m2’lik bir alan üzerinde yurt inşası yapmaya kalkan, kasasında yaklaşık 1 milyon 800 bin liraya yakın bir parası olan bir birliktir. Geçmiş dönemdeki arkadaşlarımızın çalışmalarıyla İstanbul’daki yurdumuzdan aylık 25 bin lira gelirimiz var. Birliğimiz 25 belediyenin katılımıyla oluşmuştu fakat belediyelerin kapanmasıyla birlikte kapanan 5 belediyenin hisseleri İl Özel idare hisseleri olarak kayda geçti. Şuanda 20 katılımcıyla toplamda 198 hisseyle oluşan ve ciddi bir mal varlığı olan bir birliğimiz var” dedi.
TEK GÜNDEM MADDEMİZ ISPARTA’YA YURT KAZANDIRMAK
Zafer Mahallesi’nde yurt yapmak istediklerini belirten Gözgün, yaşadıkları krizi ve gelinen noktayı şöyle anlattı: “2014 yerel seçimlerinden sonra tek gündem maddemiz Isparta’ya bir yurt kazandırmaktı. Isparta’da öğrenciler konusunda konaklama noktasında ciddi bir sıkıntımız var. Apart kiraları  ciddi rakamlara ulaşmış, KYK yurtları da yetersiz kalmış. Kuruluş amacı da sadece öğrencilere yurt barınağı sağlamak olan birliğin bu soruna neşter vurması gerekiyordu. Tüm belediye başkanlarımızın, il genel meclisi üyeleri ve Ticaret Odası ile birlikte, özellikle Sayın Valimiz, Milletvekilimiz Süreyya vekilimiz ve il başkanımızın takibiyle bir noktaya gelmek istedik. 2015 yılında başlayan süreçte şuanda en son ifraz noktasına gelmiş bir arazi oldu. Parçalı bir yapıydı. Parçalı yapıda yollar vardı. Isparta Belediyesi’nden bir ricada bulunduk. Yolları kaldırıp, burada bir ada bazına düşürülebilir miyiz dedik. Bu konuda bizi kırmadılar. Isparta Belediyesi’nin meclis üyeleri de bu toplantılara eksiksiz olarak iştirakta bulunmuştur. Hepimizin mutabakatı olduğu için burada yurt yapılacak, bir art niyet söz konusu değil, belediye bu arsayla ilgili tevhit işlemini gerçekleştirdi.
5 KAT BİNA YAPILMAK ÜZERE ORANLANDI
Birlik olarak bir müracaatta bulunduk. Davraz Yaşam Hastanesi’nde 5 olan emsal gibi bizde de emsali 5’e çıkartalım, hmax’ı serbest bırakalım diye bir teklifimiz oldu. Bu olumsuz olarak değerlendirildi. Emsal 1,5 olarak değerlendirildi, hmax da 15, 5’te bırakıldı. Yaklaşık 5 katlı bir bina yapılmak üzere oranlanmış oldu.
ARSAYA 705 BİN LİRA İSTENDİ
Yaptığımız bir toplantımızda buradaki bir arsanın bütünlüğünü bozduğunu belirterek, tüm üyelerimizin oybirliği ile satın alınması noktasında karar verildi. Fakat ondan önce aynı yerde sosyal tesis alanları içerisinde ayrıca park alanlarında, oyun parkında, trafo binası olarak geçen yerlerde belli bir miktar arsamız var. Bu arsaların miktarı 185,8 metrekareydi. Aynı şekilde 700 metrekareye yakın 3 parselli arsamız vardı. Orasını da belediyeye teklif edelim, teklifle birlikte takas işlemini gerçekleştirebiliriz diye düşündük. Belediye Başkanımız Yusuf beyi ziyaret ettik. 815 m2’lik bir arsa var, sizin şuanda kullandığınız yerler buralar, geri kalan 921 m2 bizim alanın içindeki yeri takas edelim dedik. Isparta Belediyesi burada hiçbir şey kaybetmeyecek dedik. Orada ‘hay hay’ dedi. Orada bu işin olurunu aldık.  Ama cevabı hiç hazır hayır olarak geldi. Başkan olur dedi ama yazı olumsuz geldi. Biz burayı takas yapamadıysak satın alalım dedik. Süreç bu noktaya döndü. Akabinde olağanüstü meclis toplantısı yaptık. Bu arsayla ilgili satın alma konusunda yetki alıyoruz. Orada Isparta Belediye Meclis üyeleri de dahil olmak üzere hepsinin oybirliği ile satın almanın adını koyduk.  Aldığımız yetki çerçevesinde müracaatlarımızı yaptık. Belediyelerin kamulaştırma ve diğer işlemleri bir kanuna tabidir. Bu kanuna biz de olur veriyoruz. Ama buraya 705 bin lira gibi bir rakam çıktı.
500 BİN LİRA ÖNERDİK KABUL GÖRMEDİ
Başkanımıza burası uygun fiyat olsun, Isparta’ya yurt yapıyoruz. Bir tahsis işlemi gerçekleştirmediniz, bir takas işlemine de girmediniz dedik. Biz burayı size verelim siz bizim hissemizi artırın dedi. Toplamda 198 hisse var.  Biz borsa değiliz. Hisse artıramayız ama takas ve tahsis olayları olabilir dedik. 500 bin liraya burayı alalım diye sözlü ifadelerimiz oldu. 23.08.2016 tarihinde 500 bin liraya satın alacağız diye belge gönderdik.  25.08.2016 tarihinde 500 bin liraya satılması mümkün değildir diye yazı geldi.
YALAN BEYANLARLA VAKİT GEÇİRİLECEK ZAMAN YOK
Genel ifadede yalan beyan ifadesi kullanılıyor. Yalan beyanlarla burada vakit geçirilecek zaman yok. Birilerinin yalan söylemesine de gerek yok. Eğer il başkanım bir söz sarf ediyorsa benden aldığı bilgilerle konuşuyor. Birliğin üyesi değil kendisi. Sayın vekillerimle yaptığım istişarelerde Isparta’ya yurt şart, 5 bin kişilik yurda ek olarak buranın da devreye girmesi gerekiyor. Çünkü Isparta’da 2.üniversite düşünülüyor. 2.üniversitenin düşünüldüğü yerde hangi altyapıyla çıkacaktık?
İFRAZ DA KABUL EDİLMEMİŞ
29.09.2016 olağan meclis toplantımızı yaptık. Yalvaç Belediye Başkanımızın önerisi Isparta Belediyesi’nin hissesi tapuda bölünerek tek tapu işlerinin yapılmasını önerdi. Buranın alınması konusunda genel mutabakat sağlandı. Sayın valimizle de görüştük. Uygundur denildi. Belediye Başkanımızla görüştüm. Kendisi acilen bu işi hızlandıralım dedi. Evrakları hazırlattım, Salı encümenine girer dedik. İkinci Salı geçti, yine yok. Üçüncü salıya gelmeden önce kendisiyle makamında görüştüm. Buranın ifrazını gerçekleştirelim süreci hızlandıralım dedim. Tamam başkanım dedi. Salı günü geçti, gündeme gelmedi. Dördüncü hafta basına çıkınca Salı günkü encümende görüşülmüş. Karar arsa bütünlüğü bozulurmuş, arsa değeri düşer yönünde alınmış. Ama bize henüz tebliğ edilmedi. Emsal 1,5’a çıkmış, hmax 5 kat. Isparta Belediyesi’nin orada böyle bir arsası yoktu. Yolların tekrardan birleşmesi sonucunda düşen hissesi var. Benim de 18 uygulamasından gelen hissem var. sen orada haybiyeden para kazanıyorsun. Yönetmelik ve kanunda sıkıntımız yok. Ama işin kolaylaştırılması gerekiyor. Belediye mağdur olmasın, soruşturma geçirmesin. 705 bin lira 500 bin liraya inmiyorsa biz buranın ifrazını yapalım, sonuca gidelim. Sonuç halen ortadayız. Ben televizyonda sitemkarım dedim. bu tatlı bir sitemdir. Biz sorunu çözmek için varız. Kendisi de sitemi güzel değerlendirmiş ama bizim verdiğimiz belgelerle konuşan il başkanıma yalancı diye hitap etti. Bütün belgeleri ortaya koyduğumda  yalanın kimde olduğu ortaya çıkar. Bizim yalanla uğraşacak vaktimiz yok.  İfraz yapıyoruz sayın başkan ifraza tevhit diyor. Ben 13 yıllık belediye başkanlığımda bu işleri biliyoruz diyor. Kusura bakma ben de 13 yıllık belediye başkanıyım. Mehmet Ünverdi başkanım da 13 yıllık belediye başkanı. Mesele bilmek değil, çözüm odaklı memlekete hizmet etmektir. Biz polemiğe gelmedik, sitem ettik.
GOL ATMAK İÇİN TOPU BİZE VERİYORSA BİZ YURT YAPACAĞIZ, GOLÜMÜZÜ ATACAĞIZ
Konaklayacak yer bulamadığı için okulunu dondurduk geri gidenler var. Kafeler Caddesi’nde her gün part time çalışan öğrenciler var. onlar 700-100 TL’lik yurt, apart parasını ödemek için çalışıyorlar. Bu çocukların okumaları gerekiyor. Cemaat yurtlarına düşürmemek adına hız verin, yetiştirin bu yurtları diyorlar. Meselemiz yalancı o demek değil. Ama meselemiz yapıcı olup şu memlekette çivi çakmak. Ben 198 hisseden 2 hisseye sahibim. Yusuf başkanı bugün ziyaret edeceğiz. İnşallah tüm olumsuz kararlar olumluya döner.  Bundan sonra olağanüstü toplantı yapacağız. Orada 3 maddede ne yapacağımıza karar vereceğiz. Yalan yanlış ifadelerle bu milletin kafasını bulandırmanın anlamı yok. Dosyalar artık böyle göstermeyle biz haklıyız polemikleri bitti. Orta sahada top koşturacak halimiz yok. Gol atmak için topu bize veriyorsa biz yurt yapacağız, golümüzü atacağız.
ÜNVERDİ: ISPARTA BELEDİYESİ'NİN YOL OLAN BU
YERİ PAZARLIK YAPMASINI ABES KARŞILIYORUM
Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi ise Isparta Belediyesi’ne ait yerin yol olduğunu belirterek, “Mevcut yolun ifraza kalmasıdır. Bu yolun tapusu yoktur. Aslında işin doğru olan Isparta Belediyemizin burayı bedelsiz vermesidir. Biz kendi ilçelerimizde kamu yatırımlarında bunu yapıyoruz. Ben birçok kamuya yardım ettim. Isparta'da ciddi bir yurt sorunu var. Soruyorum sizlere Isparta'nın neyi vardır? Isparta'da bir konut 450 bin TL eder. Biz belediye başkanıyız. Ben 20 yıllık belediyeciyim. Eğer siz bulunduğunuz mahalde yerleri imara açmazsanız şehrin büyüyeceği noktaları tespit edip bir vizyon çizmezseniz. bu hale gelir. Isparta'yı nasıl büyüteceğiz. SDÜ7de 90 bin öğrenci nüfusuna ulaşılmış. İkinci üniversite diyoruz. Konut ve yurt yok. SDÜ Rektörü'nün planlaması var. Yine Isparta Belediyesi'ne iş geliyor. Siz imar da düzenleme yapmazsanız. Orada yurt yapılmaz. Belediyeler bu işte lokomotiftir ister önünü açar ister kesersiniz. İşin doğrusu Isparta Belediyesi'nin yol olan bu yeri pazarlık yapmasını abes karşılıyorum. Kesinlikle doğru değildir” diye konuştu.
BELEDİYE BİNAMI SDÜ’YE TAHSİS ETTİM
İlçede belediye binasını SDÜ’ye tahsis ettiğini anlatan Ünverdi, şunları söyledi: “Kendim marketten bina yaptım orada oturuyorum. Tahsis ettiğim bina 5 bin metrekare ye oturuyor. Bir de deprem güçlendirmesi yayıp çocukların güvenliğini sağlayarak bu binayı tahsisi ettim. Ben Uluborlu'yu büyütmek istiyorum. Benim derdim bu. KYK'ya yer yoktu. Özel sektörden  satın aldırdım. Kamulaştırma bedelini Ankara'dan aldım geldim.  Isparta Belediyesi'nde  2 yıldır onaylanmayan projeler olduğunu duyuyoruz. Müteahhit arkadaşlar böyle ifade ediyor. Bize emsal vermiş 5 kat. Gülistan'a 12 kat verirken kamunun malına niye 5 kat veriliyor? Şuraya 12 verilse bir fazla  öğrenci yurdu  yapılsa doğru değil mi? 12 kat verdiğiniz Gülistan mahallesinin yolu alt yapısı orada 12 katı  çeker mi?  Siz  orada rantsal dönüşüm yapıyorsunuz. Kendiniz işlem yapıyorsunuz.  Kamuya işlem olunca 'yok 5 kat veriyorum'.  Ben Uluborlu'da 7 kat verdim. Niye? bulamadım arsayı 15 bin metrekare yeri serbest bıraktım KYK 7 kat yaptı.
SEZGİN: YASAL OLARAK SIKINTI YOK
Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin de arsayla ilgili yasal bir sıkıntı olmadığını söyledi. Sezgin, “Biz yerel yönetimler birliğiyiz. Dolayısıyla burada tahsis olmasında  bir sıkıntı yok. Şu anda anaokul yapılmak için Milli Eğitim Müdürlüğü belediyenin yerini istedi . Biz ücretsiz tahsis ettik. Aynı şekilde 2005 yılında TOKİ inşaatını yapabilmek için hazineden belediyeye 80 bin TL karşılığı alıp TOKİ'ye hibe ettik. Dolayısıyla burada tamamen engelleme var. Biz ilimizi geliştirmek istiyoruz. Yurt Yaptırma Birliği Meclisi'nde de bunu konuşuyoruz. Biz bu parayı sokakta bulmadık. İstanbul'da KYK'dan o yurdu almak için kapısında akşam 9'a kadar nöbet tutuk.  Kasamızda para birikti. Bu bedel çarçur olmasın . 9 milyon lira da olsa bu yurdu yapmak istiyoruz. Sonra bu yurdun geliriyle her yıl bir ilçeye bir yurt kazandırmak istiyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °