Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

İşte Isparta’yı 1. yapan endeksler

Isparta'yı yaşanabilirlikte birinci sıraya taşıyan hizmetlerde genel mi yoksa yerel icraatlar mı etkili olduğu tartışması devam ederken TÜİK, sonuca giden endeksleri açıkladı.

ISPARTA 2.03.2016 08:26:00 0
İşte Isparta’yı 1. yapan endeksler
Isparta'nın TÜİK verilerine göre yaşanabilirlikte birinci sırada çıkması her kesimde memnuniyet uyandırdı. Isparta'nın markalaşması ve tanıtımı açısından çok faydalı olan yaşanabilirlik liderliği diğer tarafta siyasi bir çekişmeye neden oldu. Isparta Belediyesi yönetiminin yaşanabilirlikte birinciliği kendi yaptığı hizmetlere pay çıkaran açıklamaları, reklamları ve diğer değerlendirmeleir AK Parti kanadında rahatsızlığa neden oldu. AK Parti İl Başkanı Osman Zabun'un Isparta'ya birincilik getiren hizmetlerin hükümet yatırımları olduğuna ilişkin açıklamaları, Belediye Başkanı Günaydın'ın bu açıklamalara verdiği cevaplar derken yaşanabilirlik konusu gündemin birinci maddesinde yer aldı. Diğer taraftan Vali Vahdettin Özkan da kamu yatırımlarının yaşanabilirlik üzerindeki etkisini ortaya koyan açıklamaları ile bu gündemin içerisinde yer aldı.
                Basın Kulübü'nün canlı yayınına telefon bağlantısı ile katılan TÜİK Antalya Bölge Müdürü hemşehrimiz Abdi Öncel, Isparta'yı birinciliği çıkaran endeksleri tek tek açıklayarak tartışmalara son noktayı koydu. TÜİK'in bu sonuca ulaşmak için hayatın 11 boyutundan endeksleri değerlendirdiğini anlatan Öncel, 11 endeksi ve bu endekslerin alt sorularını şöyle açıkladı:
                "Burada OECD Daha İyi Yaşam Endeksi çerçevesi ve ülkemizin koşulları çalışılmıştır. Endeks değeri 0 ile 1 arasındadır. Rakam 1'e yaklaştıkça daha iyi kent yapısı ortaya çıkmaktadır. Endeksi oluştururken hayatın 11 boyutu dikkate alınmıştır. Bunlar; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam, yaşam memnuniyeti gibi unsurlar söz konusudur.
Konut
            O ilde kent başına düşen oda sayısı, konutun içindeki tuvalet mevcudiyet oranı, konutun kalitesinde problem yaşayanların oranı.
Çalışma Hayatı
            istihdam oranı, işsizlik oranı, ortalama günlük kazanç, işinden memnuniyet oranları.
Gelir ve Servet
            Her ilde kişi başına düşen tasarruf mevduatı, orta gelir gruplarındaki hane halkı oranı, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı.
Sağlık
            Bebek ölüm hızı, yaşam süresi, hekim başına düşen müracaat süresi, sağlığından memnuniyet oranı, kamunun sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı.
Eğitim
            3-5 yaş okullaşma oranı, TEOG sistemi yerleşmeye esas puan ortalaması, YGS puan ortalaması, fakülte veya yüksekokul mezunlarının nüfusa oranı, kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı.
Çevre
Hava kirliliği, kilometreye düşen orman alanı, atık hizmeti verilen nüfusun oranı, sokaktan gelen gürültü problemi yaşayanların oranı, beldiyenin temizlik hizmetlerinden memnuniyet oranı.
Güvenlik
            Cinayet oranı, ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayısı. Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı. Kamunun asayiş hizmetlerinden vatandaşın memnuniyet oranı.
Sivil katılım
            Mahalli idareler seçimlerine katılım oranı, siyasi partilere üyelik oranı, sendika-dernek faaliyetleri oranı.
Altyapı hizmetlerine erişim
            İnternet abone sayısı, kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim oranı. Havalimanına erişim oranı, belediyenin toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranı.
Sosyal yaşam
Sinema ve tiyatro seyirci sayısı. 1000 kişi başına düşen alışveriş merkezi oranı, sosyal hayattan memnuniyet oranı.
Yaşam memnuniyeti

kaynak: Akdeniz Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Salı 22.7 ° / 9.1 °
Çarşamba 19.9 ° / 8.4 °
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °