Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; Kar Yağışı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; Kar Yağışı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

ISPARTA 18.02.2021 11:01:00 0
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; 
Kar Yağışı 
Çiftçinin Yüzünü
Güldürdü
Bir Tarım Şehri olan Isparta’da tarlalar, kar yağışıyla birlikte beyaz örtüyle kaplandı. Hububat üretimi açısından oldukça faydalı olan kar yağışı, çiftçiyi mutlu etti. Üreticiler, “Kar yağışının devam etmesini istiyoruz” dedi.
 
Mevcut kuraklık tehlikesi üreticiyi tehdit ederken yağan kar çiftçiye umut oldu. Ağır girdi maliyeti altında ezilen, yağış yetersizliğinden ötürü enerji maliyeti geçen yıllara oranla daha fazla artan çiftçi, kar yağışıyla birlikte rahat bir nefes aldı. Çiftçi, “Kar yağışı, tarlalarımıza bereket getirdi” dedi.
TARLALAR BEYAZ
ÖRTÜ İLE KAPLANDI
Çiftçinin kar yağışını dört gözle beklediğini vurgulayan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Kar yağışını uzun süredir bekliyorduk. Topraktaki tohumlar, bu yağışı bekler. Yağış elbette çiftçimizin ve ülkemizin menfaatine olur. Fakat yağan kar yeterli miktarda değil. Özellikle Isparta merkezinde yoğun bir kar yağışı yok. Kar her bölgeye aynı oranda yağmadı. Bu sebeple de tüm bölgelere aynı faydayı sağlamadı. Meteoroloji verilerini yakından takip ediyoruz. Daha yoğun kar yağışlarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
DON TEHLİKESİNE
KARŞI ÇİFTÇİLERİ UYARDI
Kar yağışının ekin ve hububat için bire bir olduğunu ve kar yağışı ile birlikte çiftçinin yüzünün güldüğünü belirten Başkan Selçuk; “Yağan kar Isparta ve Türkiye için berekettir. Kar yağışı olmayan kuru ve soğuk sert havalarda ekinlerimiz donma tehlikesi yaşar. Bu sert soğuklarla yüzde 30 bazen yüzde 50 oranında kayıplarımız olabilmekte. Etkili olan kar yağışı bu don tehlikesini giderdiği için bizi mutlu eder. Yağan kar ekinlerimizin ve tarlalarımızın üzerlerini kapayarak bir yorgan etkisi yapar” dedi.
 
Gübre fiyatlarındaki artış ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Selçuk; “Yağışlar bizleri mutlu ediyor fakat artış gösteren fiyatlar da bir yandan bizi üzüyor. Tarlayı gübreleme yağışlarla birlikte olur. Yani şu dönemler gübre atma için en uygun dönemler. Hatta bazı çiftçi arkadaşlarımız bugünkü yağışı takip ederek yağış öncesi tarlalarına gübre bıraktılar. Demem o ki fiyatlar bu şekilde pahalılaşmaya devam ederse sıkıntılarımız artacaktır. Hububatın zamlanması da özünde gübrenin pahalı oluşuna dayanır. Öyle ki gübredeki bu pahalılık yarın hububatta kayıp yaşatabilir. Bu kayıp başta Konya’nın ardından tüm Türkiye’nin olacaktır. Gübre fiyatları kontrol altına alınmalıdır” dedi.

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °