Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Isparta, uyuşturucu satıcılarının hedefinde!

Isparta, uyuşturucu satıcılarının hedefinde!

ISPARTA 24.02.2017 05:15:00 0
Isparta, uyuşturucu satıcılarının hedefinde!
Isparta Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü’nün verilerine göre nüfusunun dörtte biri genç nüfusa sahip Isparta, uyuşturucu satıcıları için hedef il konumunda. Isparta nüfusa oranlandığında uyuşturucu ticareti şüphelisinin en çok yakalandığı ilk 5 il içerisinde yer alıyor.
Isparta’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında şehir harekete geçti. Bu kapsamda dün Valilik Göl Toplantı Salonu’nda Uyuşturucuyla Mücadele İl Koordinasyon Toplantısının ilki gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Şehmus Günaydın, Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Prof. Dr. Zehra Arıkan, daire müdürleri ile Isparta UYUMDER Başkanı İbrahim Uzunköprü katıldı. Toplantıda uyuşturucuyla mücadelede nasıl bir yol izleneceği görüşülerek, Isparta Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü’nün verileri açıklandı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Isparta Valisi Şehmus Günaydın, ülkemizin uyuşturucuyla mücadeleyi artık milli bir politika haline getirdiğini vurguladı. Birçok terör örgütünün uyuşturucudan para kazandığını herkesin çok iyi bildiğine değinen Vali Günaydın, “Geleceğimiz ve çocuklarımız için bu mücadele çok büyük önem arz ediyor. Bu mücadeleyi bilinçli yapmak ve bu mücadelede yol almak çok önemli. Çünkü neyi nasıl yapacağınızı bildiğiniz zaman bu konuda başarılı olmanız mümkün. onun dışında yola çıkarken yanlış teşhislerle yola çıkarsak onun telafisi güç olur. Bu nedenle biz konunun uzmanı hocalarımızı davet ederek onların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak istedik.  Bu konunun içinde olan başta Başsavcımız, emniyet müdürümüz, alay komutanımız, daire müdürlerimiz ve kaymakamlarımız, bu konuda ilçelerinde ve kendi kurumlarıyla ilgili ne yapmaları konusunda hocalarımız kendileri aydınlatacaktır” dedi.
ŞİMDİYE KADAR YAPTIKLARIMIZ YETERLİ DEĞİL
Uyuşturucu konusunda ilimizdeki mücadele için öz eleştiri yapan Vali Günaydın, şunları söyledi: “İlimizde bu mücadele konusunda şimdiye kadar yaptıklarımız yeterli değil. Özeleştiri yapmamız lazım. Derneğimiz var, onlar ve kurumlarımız uğraşıyor. İyi niyetli çalışmalar devam ediyor. Bunun daha üst noktalara ulaşılması, daha faydalı hale getirilmesi bizim elimizde. Hepimizin bildiği gibi her Çarşamba halk günü düzenliyoruz. Bizzat kendim vatandaşlarımızı dinliyorum. Hemen hemen her hafta bir aile geliyor. Dün de bir ailemiz geldi, 23 yaşında bir çocuğum var ne olur kurtarın dedi. İstisnasız her hafta en az bir aile geliyor. Bu gelenler, bir de gelemeyenler var. Değişik nedenlerle bunu saklayan, toplumda aman duyulmasın diyenler de var. Bu mücadele çok yönlü. Herkese çok önemli görevler düşüyor. Hepimiz bu görev bilinciyle hareket ettiğimiz zaman bu mücadeleyi başarıyla sonuçlandırırız. Bu geleceğimiz için çok önemli.
ONLARI İŞ SAHİBİ YAPMAK İÇİN GÜZEL BİR PROJE HAZIRLIYORUZ
Uyuşturucuyla mücadelede önleyici tedbirlerin yanında bir de tedavi edici olayların da iyi analiz edilmesi ve uygulanması gerekir. Arkadaşlarımdan ve ailelerden aldığım bilgiye göre bir gencimizi alıp, tedavisini yaptırıyoruz. Bakıyorsunuz 2 ay sonra bir daha başlıyor. Bunun da önüne geçmemiz lazım. Derneğimizle bir çalışma başlattık. İl Özel İdare’deki arkadaşlarımızla bir proje tamamladı. Şuanda projeyi gözden geçiriyorum. tedavisi yapılmış gençlerimizin bundan sonra tekrar bu olayın içine girmemeleri için hayatta kendilerini meşgul edecek bir olay ortaya koymamız lazım. Kendilerini iş sahibi yapmamız lazım. Bu bakımdan çok güzel bir proje yaptık. Çok güzel sürede de üniversitemiz ve derneğimizle bu projeyi hayata geçireceğiz. Ama burada önemli olan bununla mücadele ve bunu önlemek. Bu konuda sorumluluk başta ailelerimizin, hocalarımızın, okul yöneticilerimizin ve herkesin. Bu sorumluluk toplumda bütün bireylerin omuzunda. Bu konuda benim görevim yok diyemeyiz. Kimsenin bunu demeye hakkı da yok. Biz sayın cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu mücadeleyi görüyoruz. Talimatları doğrultusunda da bu mücadeleyi en üst seviyede yapmamız gerekiyor.”
ISPARTA, UYUŞTURUCU SATICILARI İÇİN HEDEF İL KONUMUNDA
Öte yandan toplantıda Isparta Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü’nün verileri açıklandı. Verilerine göre nüfusunun dörtte biri genç nüfusa sahip Isparta, uyuşturucu satıcıları için hedef il konumunda. Özelikle üniversite öğrenimi için Isparta’ya gelen  üniversite öğrencilerinin kayıtsız apart dairelerde ikamet etmeleri ve  sürekli  acemilik eğitimi için gelen asker sirkülasyonu uyuşturucunun sokak satıcılığı yöntemi ile satışına yönelik alınan tedbirleri zorlaştırıyor.  Uyuşturucu ticareti yapanlar için bu iki kitle hedef olarak seçiliyor. 
O BÖLGELERE YAKINLIK DEZAVANTAJ 
 Isparta’nın İzmir, Antalya, Konya gibi büyükşehirlere yakın olması ayrıca SDÜ ve askeri eğitim birliklerinin bulunması nedeniyle göç alması, işsizlik, aile içi şiddeti, parçalanmış ailelerin varlığı madde bağımlılığının çoğalmasına neden oluyor.   Isparta’nın genelde uyuşturucu satıcılarının barındığı Antalya Zeytinköy semti, Afyonkarahisar Dinar ilçesi,  Denizli Kocabaş Köyü ve Konya Karatay semtine yakın olması dezavantaj. Isparta’da mevcut satıcılar yakalandığında bağımlılar bu bölgelere yöneliyor. 
EN ÇOK EROİN YAKALANDI     
Verilere göre 2015 yılında Isparta’da il genelinde 510 uyuşturucu operasyonu yapıldı.  2015’de yapılan arama ve operasyonlar sonucu uyuşturucu ticareti suçundan 986 şüpheli hakkında işlem yapıldı.   Şüphelilerin 98’ini 18 yaş altı suça karışmış çocuklar oluşturdu. Ülke geneline bakıldığında nüfusa orana göre Isparta 81 il içinde 13’üncü sırada yer alırken, şüpheli bakımından yine nüfusa oranlandığında Kilis, İzmir, Adana’dan sonda 4’üncü sırada yer aldı.  Isparta’da en çok eroin maddesi ele geçirilirken, ecstasy haplarının hammaddesi metamfetamin maddesinin de satışının arttığı görüldü.           
METRUK BİNALARA UYUŞTURUCU TİCARETİNE ZEMİN HAZIRLIYOR  
Isparta’da sokak satıcıları bağımlılara uyuşturucuyu terk edilmiş metruk binalarda temin edince, Valilik harekete geçti. İlde 65 metruk bina tespit edildi. Bunlardan 55’i Emniyet Müdürlüğünce takibe alındı.  21 binanın yıkılması karara bağlandı. Verilere göre ilde en çok uyuşturucuya yönelik operasyonlar Pirimehmet Mahallesi’nde yapılıyor. 29 olayın meydana geldiği bu mahalleyi, 21 olayla Davraz, 10 olayla Zafer, 9 olayla Vatan, 8 olayla Bağlar mahalleleri takip ediyor.   
OKUL ÇEVRESİNDE VE ANA ARTERLERDE  TEDBİR
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında, okul çevrelerinde uyuşturucu ticaretinin önüne geçmek için 11 okulda çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalar dahilinde 10 okulda okul polisi , 22 okulda sivil ekipler, 74 okulda okul irtibat görevlileri  hazır bulunuyor.  Polis,  Isparta’nın  girişlerinde dört  ayı noktada arama ve önleyici polislik hizmetleriyle ile uyuşturucu girişinin önüne geçilmesine yönelik çalışma yürütülüyor.  Madde bağımlılığının önlenmesi için sık sık eğitim çalışmaları düzenleniyor.   
ISPARTA’YA NARKOTİM GELİYOR 
Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu İle Mücadele Daire Başkanlığınca geliştirilen Narkotim kapsamında Isparta’da narkotim kurulması için çalışmalar sürüyor. Bu yılın ilk yarısında narkotimler sahada olacak ve uyuşturucu ile mücadelede etkin çalışmalar yürütecek.
 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °