Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi hayırlı olsun

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi hayırlı olsun

ISPARTA 25.04.2018 13:45:00 0
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi hayırlı olsun
SDÜ'nün ikiye bölünmesiyle kurulacak olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile ilgili basın açıklaması yapan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, şunları söyledi: “Bir yanda küresel güçlerin bulunduğumuz coğrafyada yaşattığı zorluklar diğer yanda ülke siyasetinde ayak oyunları ile mücadele ederken Türkiye hayalimizde hiç eksilme olmadan çalışmaya yılmadan devam ediyoruz. İnanıyorum ki gelecek için şimdi yatırım yapmazsak ne ülkemizin kalkınmasına ne de demokrasi mücadelemize gerçek anlamda katkı yapmış olmayacağız. O yüzden Isparta’yı geleceğe taşıyacak altyapı ve üstyapı projeleri şahsımın ve AK partinin hep önceliği olagelmiştir.
ISPARTA TÜRKİYE’NİN YAŞANILABİLİR İLLERİ ARASINDA BİR YILDIZ OLARAK PARLADI
Yakın zamanda Isparta’nın cehresini değiştiren sağlık, ulaştırma, asfalt ve yol iyileştirme, yeni okullar ve yurtlar, sanayi bölgelerimizin genişletilmesi yatırımlarını cumhurbaşkanımızın desteği ile hızla hayata geçirdik. Özel sektörden dünya markalarının Isparta’ya yatırım yapmasını sağladık.  Son olarak Isparta’nın kuzey ve güney bağlantılarının bölünmüş yol olması konusundaki girişimlerimiz ile karayolu ulaşımında Isparta’nın son kalan eksiği de tamamlanmış olacak. Tüm bu çabaların sonucunda daha yapacak çok işimiz olsa da, Isparta Türkiye’nin yaşanılabilir illeri arasında bir yıldız olarak parladı.
YÜKSEKÖĞRETİMDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
 Isparta’nın son 20 yılda sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümü hızlandıran en önemli itici güçlerden birisi kuşkusuz Süleyman Demirel Üniversitesi olmuştur. 1992 yılında kurulduğunda bugünkü kampüsünde birkaç bina, 26000m2 kapalı alan, 5000 civarında öğrenci ve 200 kadar öğretim elemanı ile başlayan üniversite hayali bugün Isparta’nın dönüşmesine katkı sağlayan neredeyse bir dev üniversite halini almıştır. Hatırlatmak isterim ki her yıl 20000’e yakın öğrenci kontenjanı ile SDÜ, Türkiye’nin örgün öğretimde ikinci büyük öğrenci kontenjanı ilan eden üniversitesidir. SDÜ’ye sadece son iki yılda 85 milyon yatırım desteği alınmış, hastaneye kadın-doğum ve çocuk hastanesi, batı kampüse nerdeyse 20000m2lik ortak derslik, doğu kampüse yine 20000m2lik öğrenci yemekhanesi ve sosyal yaşam alanı, diş hekimliği fakültesine engelli diş hastanesi, Keçiborlu’ya Sivil Havacılık Yüksekokulu bina inşası başlatılmıştır.
KENTİMİZE DİNAMİZM KATTIĞI BİR VİZYON DA KAZANDIRMIŞTIR
 Üniversite Isparta’mızın sosyal ve kültürel hayatını renklendirmiş, gençlerin her yerde olduğu ve kentimize dinamizm kattığı bir vizyon da kazandırmıştır. Kentin imarından, yeme içme kültüre kadar bir çok sosyal mekan bu sayede hızla gelişmiştir. Artık Isparta bir eğitim-sağlık kenti bir üniversite kenti kimliğine sahip Türkiye’deki sayılı illerden biri olmuştur. Bunun en iyi gözlemini Isparta’ya dışarıdan gelenler yapmaktadır. Ayrıca nüfus verileri de ilimizde gençlerin ne kadar ağırlıkta olduğunu ortaya koymaktadır.
UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ISPARTA’MIZA TÜRKİYE’MİZE HAYIRLI OLSUN
Isparta’nın ve ülkemizin geleceğe taşınmasında gençlere yapılacak yatırım tartışmasız en kıymetli olanıdır. Isparta sevdasının Türkiye sevdasının büyük heyecanı ile gösterdiğimiz çabalar bugün çok kritik bir meyve daha vermiştir: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Isparta’mıza Türkiye’mize hayırlı olsun.
ISPARTA’MIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTESİNE KAVUŞMUŞTUR
Isparta’mız ikinci üniversitesine kavuşmuştur. Sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın tensip buyurmaları ile Isparta’nın üniversite kenti kimliği perçinleyecek bu adımı büyük bir sevinç ile atıyoruz.  Kamuoyunun yakından takip ettiği üzere geçen hafta 15 yeni üniversitenin kurulması ile ilgili yasal süreç basına yansımış, hatta Isparta’nın bu listede yer almaması Isparta gündeminde bazı soru işaretlerinin doğmasına yol açmıştı. Yoğun bir YÖK ve siyaset trafiği ile Isparta’nın bu liste yer alması için gösterilen çaba boşa çıkmayarak Isparta’mız ikinci üniversitesine kavuşmuştur.
BU FIRSATIN ISPARTA’DA START VERİYOR OLMASI SON DERECE ANLAMLIDIR
Uygulamalı bilimler üniversitesi Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Türk yüksek öğretim sistemimizdeki tamamen yeni bir uygulamadır. Bu fırsatın Isparta’da start veriyor olması son derece anlamlıdır. Birçok yeniliği içeren bu kritik vizyonun önemli bazı noktalarını paylaşmak istiyorum.
YENİ ÜNİVERSİTEMİZİ İLİMİZİN KAN DAMARLARINDA DAHA ÇOK AKARKEN GÖRECEĞİZ
Birincisi, uygulamalı bilimler üniversitesinde öğretimin sektör ve toplum ile bütünleşmesi hedeflenmektedir. Böylelikle sektör ile iç içe geçen bir eğitim modelini benimseyecek öğrenciler ve akademisyenler hem Isparta’mızda hem de Türkiye’mizde sanayi-hizmet-tarım sektörleri ile kol kola bir eğitim yürütecekler, sektörün sorunları yakından tartışacaklar, çözüm odaklı hareket edeceklerdir. Dolayısıyla yeni üniversitemizi ilimizin kan damarlarında daha çok akarken göreceğiz.
DAHA DENEYİMLİ VE DAHA DONANIMLI OLARAK MEZUN OLACAKLAR
İkincisi, öğrencilerin istihdam edilebilirliğinin müfredatlardaki güncellemeler ve tamamen yeni uygulamalar ile artırılmasıdır. Öğrencilerimiz iş hayatına daha çok hazırlanmış, daha deneyimli ve daha donanımlı olarak mezun olacaklardır. Bir anlamda bu diplomaların değerinin istihdam edilebilirlik açısından daha çok artacağına inanıyoruz.
BUNUN DEVRİM NİTELİĞİNİ TAŞIDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Üçüncü olarak, Isparta’mız için çok hayati olduğuna inandığım bir vizyonu gerçekleştiriyoruz. İlçelerimizde bulunan meslek yüksekokullarını çok büyük oranda Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlıyoruz. Artık ilçelerdeki MYO’ların altyapısını güçlendiren, gençlerin sorunların ile bire bir ilgilenen bir model hayata geçmiş olacak. Eğitimin niteliği ve içeriği zenginleşecek. En önemlisi ilçelerimizde yükseköğretime yatırım için daha çok kaynağa sahip olacağız. Açıkçası bunun devrim niteliğini taşıdığını düşünüyorum.
UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İLE ISPARTA ADETE
 AÇIK KAMPÜS NİTELİĞİNİ TAŞIMAYA BAŞLAYACAK
Son olarak ifade etmen gerekir ki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Isparta adete açık kampüs niteliğini taşımaya başlayacaktır.  Şehrin tüm dinamikleri hem öğrenciler hem de halkımız için yaşanabilir bir kent ortaya çıkarmıştır. Isparta’yı her yönüyle öğrencilerin her an içinde mutluluk duyduğu bir kent olarak devam ettirmek ve açık kampüs görüntüsünü güçlendirmek Isparta’nın üniversitesi olmanın ötesinde üniversite kenti düşüncesi ile sağlamlaştırılabilir. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tam da buna hizmet edecek bir vizyonla kurulmaktadır.
SDÜ’NÜN GELİŞMESİNİN VE NİTELİĞİNİN ARTMASININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKMIŞTIR
 Büyüme kapasitesinin son sınırına yaklaşmış olan Süleyman Demirel Üniversitesi’nin sürdürebilirliğine ve yönetim etkinliğine ikinci üniversite bir anlamda ilaç olacak hem SDÜ hem de ISUBÜ gelişmesinin önünü açılacaktır. Böylelikle SDÜ’nün gelişmesinin ve niteliğinin artmasının önündeki engeller kalkmıştır. Gelecek yıllarda kent nüfusunun genç öğrenciler nüfusunun gerisinde kaldığı bir Isparta’ya kavuşmak artık hayal olmaktan çıkmıştır.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DE YENİ ÜNİVERSİTEMİZDE YER ALACAKTIR
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesinden uygulama temelli olan meslek yüksekokullarını, yüksekokulları bünyesine sağlıkla ilgili meslek yüksekokulları dışında devralmaktadır. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri adını alarak tarım potansiyeli yüksek olan Isparta’ya daha çok katkı sağlamak için yeni bir vizyonla yeniden yola çıkacaktır. Uygulamalı eğitimi temel alan ve uygulama mühendisi yetiştiren Teknoloji Fakültesi de yeni üniversitemizde yer alacaktır.
BİLİM DÜNYAMIZA VE EKONOMİMİZE UFUK OLSUN
Uzun bir yolculuğun ardından Isparta’ya, ülkemize, Süleyman Demirel Üniversitemize yeni bir heyecan yeni bir enerji yeni bir vizyon kazandıracak ikinci üniversite hayali Türkiye’de bir ilk olan Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile hayata geçiyor. Gençleri kendi evladı gibi gören Ispartamızın bundan sonra da aynı duygular ile üniversitelerine sahip çıkarak hem Isparta’yı hem de Türkiye’yi daha ileri taşıyacaklarından hiç kuşkum yok. Hepimize hayırlı olsun, bilim dünyamıza ve ekonomimize ufuk olsun.”
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °