Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Isparta sağlıkta her zaman birinci

Isparta sağlıkta her zaman birinci

ISPARTA 10.11.2017 09:18:00 0
Isparta sağlıkta her zaman birinci
Isparta’da geçen yıl Sağlık Bakanlığı, üniversite ve özelde 7 binlerde olan sağlık çalışanı sayısı, 9 bin 158’e yükseldi. Sağlık tesislerine müracaat oranı, Türkiye genelinde kişi başı 7,8 iken Isparta’da 10,2. Sağlık tesislerinden yılda yaklaşık 4,5 milyon kişi hizmet alıyor. CNBC Businnees Dergisinin yaptığı araştırmada Isparta yaşanılabilir iller sıralamasında Türkiye üçüncüsü olmasına rağmen, alt başlıklardan olan sağlıkta memnuniyetinde yine %85 oranla birinci oldu.
İl Genel Meclisinde devam eden 2018 yılı performans planı ve taslak bütçe görüşmelerinde sunum yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, Isparta’nın sağlık anlamında çok iyi yatırım aldığını belirterek “İl Özel İdaresi tarafından 2017 yılında hizmet binası yapım ve onarımı için 100 bin TL, tıbbi cihaz ve malzeme temini için 200 bin TL Sağlık Müdürlüğüne ödenek ayrılmıştı. Hizmet binası yapımına ayrılan para ile ilgili her hangi bir harcama yapmadık. Bu parayı harcamamızın sebebi herhangi bir çalışma yapmamız değil. Şuan kasamızda Bakanlığımızın, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanımızın desteği ile gönderilen 2,7 milyon TL yatırım, onarım için paramız var. Özel idarenin parası her zaman bizim paramız, sıkıştığımız zaman alırız diyerek bu parayı harcamadık” dedi.
YAŞLANIYORUZ, DOĞURMUYORUZ
İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, Isparta’nın sağlıktaki resmini çektiği İl Genel Meclisi sunumunda şunlara yer verdi. “Isparta’da kaba doğum hızımız 12,3, Türkiye’de ise 16,9. Kaba ölüm hızımız 7, Türkiye’de ise 5,2. Toplam doğurganlığımız 1,7, Türkiye’de 2,14. Bunlarda gösteriyor ki yaşlanıyoruz ve doğurmuyoruz.
Isparta’da Sağlık Bakanlığına bağlı 20 tane Acil Sağlık Hizmeti merkezi, 58 ASM, 151 Aile Hekimi, 13 Toplum Sağlığı Merkezi, 5 tane entegre hastanemiz, 3 devlet hastanemiz, bir şehir hastanemiz, bir dal hastanemiz, bir ağız diş sağlığı merkezimiz ile üniversitemize bağlı bir fakültemiz ve diş hekimliği fakültemiz ile 4 tane özel hastanemiz ile hizmet vermekteyiz.
ISPARTA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Isparta sağlıkta insan gücü anlamında her zaman iyi idi. Isparta’da uzman hekim başına düşen kişi sayımız bin 543, Türkiye’de ise 2 bin 30. Pratisyen hekim başına düşen kişi sayısı Isparta’da bin 899, Türkiye’de 2 bin 100. Dün itibari ile 60 yeni pratisyen hekimimiz geldi ve ilçeler ile Şehir Hastanesinde gerekli olan birimlerde pratisyen hekim ihtiyacımız %100 tamamlanmış oldu. Sağlık hizmetini bakanlık, üniversite ve özel dahil Isparta’da 9 bin 158 kişi ile hizmet vermekteyiz.
YATIRIM SÜRECİNDE OLAN YATIRIMLAR
Eğirdir 75 yataklı devlet hastanesinin proje revizyonu yapılıyor. En kısa sürede ihalesi yapılacak. Aynı arsa içinde Eğirdir Toplum Sağlığı merkezi ile 112 merkezinin de ihalesi yapılacak.
Gönen Toplum Sağlığı Merkezi ihalesi yapıldı.
Sütçüler 10 yataklı devlet hastanesinin işlemleri bitti. İhale için evrakları hazırlanıyor.
Isparta Merkez Gülistan ASM’nin tüm işlemleri bitti yer teslimi yapılacak.
Isparta Merkez Halıkent ASM’nin tüm işlemleri bitti yer teslimi yapılacak.
Isparta Merkez Hızırbey 5 Nolu acil sağlık hizmetleri istasyonun dün itibari ile yer teslimi yapıldı.
Şarkikaraağaç’ta hastanemizin yanına yeni ilçe müdürlüğü, aile hekimliği ve 112 istasyonumuzu yapıyoruz.
Yalvaç 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonun yer teslimi yapılacak.
Keçiborlu ilçe 10 yataklı entegre hastane olarak görülüyor. Biz bu konuda Keçiborlu’nun hem yol üstü olması ve hem de geleceğe yönelik büyüyebileceğini düşünerek durumu bakanlığa bildirdik. Hastaneyi 40 yataklı olarak projeyi revize ederek yapacağız.
SAĞLIK TESİSLERİ BÖLGEDEN HASTA ÇEKİYOR
Sağlık tesislerine müracaat oranı Isparta’da yüksek. Normalde bir kişinin sağlık tesisine gitme oranı Türkiye genelinde 7,8 iken Isparta’da 10,2. Isparta’da 427 bin nüfus düşünürsek bizim tesislerimizden bir yılda 4,5 milyon kişi hizmet alıyor. Ama bu Ispartalının çok hastaneye gittiği anlamına gelmiyor. Isparta’ya yakın iller, ayrıca Dinar, Sandıklı gibi ilçelerinde sağlıkta Isparta’yı tercih etmesi nedeniyle bu rakam yüksek çıkıyor.
Isparta’da 20 Acil Sağlık Hizmeti istasyonunda 56 adet ambulansımız, yılda 30 binin üzerinde insanımızı 112 hizmeti ile taşıyoruz. UMKE ekibimiz 6’sı gönüllü hekim olmak üzere 65 kişilik ekiple hizmet veriyor.
SAĞLIKTA BİRİNCİLİK SÜRÜYOR
Isparta sağlık hizmetlerinde ve sağlık hizmetlerinden memnuniyette son yıllarda hep Türkiye birincisi oluyor. En son CNBC Businnees Dergisinin yaptığı araştırmada Isparta yaşanılabilir iller sıralamasında Türkiye üçüncüsü olmasına rağmen, alt başlıklardan olan sağlıkta memnuniyetinde yine birinci oldu. Isparta’nın son üç yıldır birinci olduğu sağlıkta hasta memnuniyeti oranı %85.
YAŞLILAR HASTANE ARKADAŞI ARIYOR
Artık çevremizdeki sağlıkta ileri olan Antalya, Denizli gibi ilerden dahi çok fazla hasta geliyor. Isparta’ya eskiden helikopter yada uçakla gelen hastalar haber konusu olurdu. Fakat artık bir helikopter ambulansla gelen hasta sayısını takip edemiyoruz. Bunlar standart hale geldi. O yüzden haber konusu dahi olmuyor.
Isparta’da ki hastanelerimizde artık koğuş sistemi yok. En kalabalık odamız iki kişilik. İki kişilik odayı da bakanlığımız yaşlı hastalar için yapıyor. Yaşlı tek başına kalmak istemeyen amca ve teyzeler tek kişilik odada muhabbet edecek kişi bulamıyorlar. Tek kişilik oda onlara hapis gibi geliyor. Onlar hacı arkadaşı, askerlik arkadaşı, yolculuk arkadaşı gibi bir hastane arkadaşı arıyorlar.
BEYAZ KOD RAKAMLARI DÜŞÜYOR
Sağlıkta beyaz kod dediğimiz sağlık personeline yönelik sözlü ve fiziki şiddet vakaları da giderek azalıyor. Isparta halkına bu anlamda teşekkür ediyoruz.
İl Sağlık Müdürü Karakaya 2015’de 70 beyaz kod, 2016’da 36 beyaz kod, 2017’de 18 beyaz kod vakası olduğunu söyledi.
İl Özel İdaresi tarafından 2017 yılında hizmet binası yapım ve onarımı için 100 bin TL, tıbbi cihaz ve malzeme temini için 200 bin TL Sağlık Müdürlüğüne ödenek ayrılmıştı. Hizmet binası yapımına ayrılan para ile ilgili her hangi bir harcama yapmadık. Bu parayı harcamamızın sebebi herhangi bir çalışma yapmamız değil. Şuan kasamızda Bakanlığımızın, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanımızın desteği ile gönderilen 2,7 milyon TL yatırım, onarım için paramız var. Özel idarenin parası her zaman bizim paramız, sıkıştığımız zaman alırız diyerek bu parayı harcamadık.
 
  
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °