Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

“ISPARTA’NIN SUYU İÇİLMEZ Mİ?”

“ISPARTA’NIN SUYU İÇİLMEZ Mİ?”

ISPARTA 15.02.2019 11:59:00 0
 “ISPARTA’NIN SUYU İÇİLMEZ Mİ?”
Dünyanın en çok doğal sulak alanına sahip yöresiydi Isparta... Karpuz çeşmesinin suyunu bilenler.. Şimdi; “Isparta da evlerde çeşmelerden akan suyu artık içemiyoruz. Memleketimizin suyu içilemez hale gelmiş. Herkes hazır suya muhtaç oldu”  demekte Sn.BAŞDEĞİRMEN
 Yıllardır dile getirilen içme suyu sorunu, hep dilde kalmakta! Isparta (merkez)  içme suyu ihtiyacı yıllık 22 milyon m³ su. Çoğunu Eğirdir Gölü’nden almakta
.  Geçtiğimiz yıllarda Belediye Bakanının, bu yılda Belediye Bşk Adayı BAŞDEĞİRMEN’nin  isyanı var “Eğirdir Gölü Kirli” Eğirdir Gölünün suyunu halkımıza içirmeyelim. Yeni kaynaklar bulalım...”   Yirmi yıldır bizde uyarmaktayız, ama...! Neler demediler bize! Dinlediler , tamam dediler uygulandı mı?
  Daha geçtiğimiz hafta; SDÜ “Göz Bebeğimiz  Eğirdir Gölü Çalıştayı...”...önemli bir   yetkili açıkladı. “Gölümüzün suyu 1. Kalite” Bilmem ikna oldular mı  katılımcılar..!
   Gölümüzün suyu bu gün değil 30 yıldır çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. SDÜ yapmış olduğu çok önemli çalışmalar sonucu uyarı ve önerileri var. Eğirdir Gölü  klasik yöntemlerle yapılan tarımda kullanılan binlerce ton kimyasal gübre , yabani ot ve böcek öldürücülerinden olumsuz yönde etkilenmekte, yıllardır göl su ve tabanında nitrat, fosfat  vb. birikimi aşırı boyutlara  ulaşmıştır. Gölde kirlik artışı göldeki aşırı su alımına bağlı olarak artmakta ve sudaki çözünmüş madde miktarı artışı da bunlara bağlı olarak tehlikeli sınırlara ulaşmaktadır. Örneğin içme sularında ARSENİK miktarının üst sınırı 0,01 mg/l olarak belirtilmiştir. Göl suyunda bu oran bazı yerlerde 0.09 iken gölün kuzey-batı kesimlerinde bu miktarın iki katından (0.019)fazla olduğu belirtilmekte (2012yılında.. Ne önlem alındı? Ya şimdiki oran!) . Arsenik bakımından yer altı sularımızda çok büyük tehlike arz etmektedir Yalvaç-Gelendost ovasından alınan örneklerde arsenik miktarı ise 0.015-0.046 mg/l arasındadır. Arsenikle kirlenmiş yer altı ve üstü sularının bırakın içme amaçlı kullanımını sulama amaçlı kullanımı, tarımda ve gıda zincirinde ciddi riskler oluşturduğu ve insanların günümüzde karşılaşmış olduğu hastalıkların nedeni oluşturduğu bildirilmektedir(SDÜ).
Bunun yanı sara gölün suyu adeta  depo edilmesi(akışının engellenmesi)ve yüksek oranda tarımda kullanılan  nitrat ve fosfat içeren gübrelerin suya karışması sonucunda ; gölde su bitki-yosunların daha fazla çoğalmakta, gölde biyolojik kirliliğinde artmasına neden olmaktadır. Gölde azalan oksijen miktarı diğer su canlılarının yaşamını –üretimini etkilemesini yanı sıra göl suyu “kokmakta “, adeta suyun tadı da kaçmaktadır! Siz fotoğrafa bakınız “analize bile gerek yok” azotun fosfatın kirliliği! Buz beyazı ve  gölün suyunun rengi!
ISPARTA İÇİN UYARI!
   Göller Yöresi su zengini iken “su sıkıntısı çeker” hale gelmiştir. Artan su ve enerji fiyatlarına rağmen kaliteli suya ve ürüne ulaşamama gerçekleriyle karşı karşıyayız. .Yöremizde de temiz ve içilebilir su kaynakları her geçen gün kirletilerek kullanılamaz hale getirilmektedir. Ayrıca derelerden ırmaklardan ve göllerden alınarak yerleşim yerlerindeki insanların kullanımına sunulan su belirli standartlara uymak zorundadır.
   Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu da Türkiye’nin en önemli çevre sorununun su kirliliği olduğunu ifade ediyor. Isparta ilimiz de  3 basamaklı öncelikli sorun bakımından 2.sıradadır .
   Eğirdir Gölü’nün su kalitesiyle ilgili kirlilik sorunu yıllardır bir çok bilimsel çalışmalarla belirlenmiştir. Bilim ve yasalar varken; bu sorun yıllardır  “hayır gölün suyu kirli değil, , ben içerim, birinci sınıf ,göl yaşlandı “vb.. söz ve  tartışmalarıyla  bir şey yokmuş gibi davranılmasıyla. Çözümlenemez.
  Eğirdir Gölü’nün su kirliliğinin önlenmesi ve gölün korunması;  35 yıldır var olan suların koruma-kullanması yasaları ve Eğirdir Gölü’nün korunması için  8 yıl önce çıkarılan Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinin uygulanmasına da bağlıdır. Gölün korunmasıyla ilgili yıllardır söz verilen maalesef gerçekleşmeyen; göl çevresi Kuşaklama –Kanal ve Noktasal Arıtma Projeleri ve yarımadalar arasına  Köprü Projelerinin gerçekleşmesinin yanı sıra gölden giderek artan oranda aşırı su alımı ve yeni düzenlenecek su alım projeleriyle Eğirdir Gölü’nde su seviyesine bağlı olarak kuruma ve aşırı kirlilik artışına bağlı olarak  sadece ulusal değil uluslar arası stratejik  içme suyu önemine sahip olduğu bildirilen göl suyu tarımda bile kullanılamaz hale gelebilecektir.
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Eğirdir-Isparta Temsilcisi Bilim Danışmanı

Anahtar Kelimeler: içilmez suyu ıspartanın
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °