Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Isparta MAYDER’in Talebi Cevap Buluyor…

Isparta MAYDER’in Talebi Cevap Buluyor…

ISPARTA 28.10.2020 06:41:00 0
Isparta MAYDER’in
Talebi Cevap
Buluyor…
Isparta Mahkum ve Mahkum Yakınları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlker Övey geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamda, Nisan ayından bugüne kadar izne çıkarılan hükümlülerin 6 aydır toplumun arasında olduklarını ve izinlerimiz uzayacak mı? yoksa geri çağrılacak mıyız? Endişesi içinde olduklarını Adalet Bakanlığına bildirmesinin ardından, Bakanlık 64 bin mahkumun izin süresinin üçüncü defa uzatılması için çalışma başlattı.
 
BAŞKAN ÖVEY; “HÜKÜMLÜLER ACABA GERİ
ÇAĞRILACAK MIYIZ ENDİŞESİ TAŞIYOR”
Bilindiği gibi kısa adı MAYDER olan Isparta Mahkum ve Mahkum Yakınları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlker Övey, 22 Ekim 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaparak; Adalet Bakanlığına mahkumların özellikle izinli olan mahkumların sorunlarını içeren açık bir mektup gönderdiklerini belirtmişti.
İZİNLİ MAHKUMLAR
GERİ DÖNMEYECEK Mİ?
MAYDER Başkanı İlker Övey’in bu yöndeki açıklamasının ardından Bakanlık tarafından çalışma başlatıldığı belirtildi. Buna göre; Yeni Tip Koronavirüs (Kovd-19) salgını dolayısıyla açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan yaklaşık 64 bin hükümlünün tekrar cezaevine dönmeyeceği iddia ediliyor. İnfaz Kanunu düzenlemesi Covid-19 salgınının yaygın olduğu bir döneme denk düşmesi nedeniyle 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye bu durum da göz önünde tutularak bir madde konuldu. Açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan
hükümlülerin 2 ay süreyle; 31 Mayıs gününe kadar izinli sayılmasına karar verildi.
64 BİN 661 MAHKUM
İZNE ÇIKMIŞTI
Bu noktada da kalınmadı, salgının devam etmesi halinde bu sürenin, Sağlık Bakanlığı’nın önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından 2 ayı geçmemek üzere 3 kez uzatılabileceğine de karar verildi. Bu kapsamda Bakanlık'ın ilk uzatması 30 Temmuz’da bitti, ikinci uzatma 30 Eylül sonunda tamamlandı. Adalet Bakanlığı'nın bu kapsamda üçüncü uzatması da 30 Kasım’da doluyor… Bu düzenlemeden yararlanan mahkum sayısını o dönem Adalet Bakanlığı 64 bin 661 olarak açıklamıştı.
MAHKUMLARLA İLGİLİ YENİ
DÜZENLEME TBMM’YE GELECEK
“Bir kez daha uzatma hakkı olmadığına göre Covid-19 iznine yollanan mahkumlar 30 Kasım’dan itibaren tekrar cezaevine mi çağrılacak?” sorusunu cevaplayan Ak Parti Grup Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı’ya konu üzerinde çalıştıklarını belirtip ekledi şunları ekledi; “Bu kadar kişiyi tekrar toplayıp getirmek biraz zor…” Bostancı bu kapsamda verilen izin sürelerinin yeni bir kanun düzenlemesiyle uzatılması gerektiğinin de altını çizdi. Kasım sonunda “uzatma hakkı çerçevesinde” bir yeni düzenlemenin TBMM’ye geleceğini bildirdi. Adalet Bakanlığı’nın yetkin ve etkin isimleri de bu konuda Meclis’e teknik destek vermek için hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Koronavirüs salgınının kış nedeniyle griple de karışarak artarak devam edeceği konusundaki kanı yüksek. Dolayısıyla yarı açık cezaevinden “izinli” olarak
gönderilen mahkumların böyle bir süreçte ceza infaz kurumlarına tekrar getirilmelerinin de olanağının bulunmadığı belirtildi.
 
 

Anahtar Kelimeler: cevapbuluyor mayderintalebi ısparta
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °