Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Isparta MAYDER’den Adalet Bakanı’na Açık Mektup

Isparta MAYDER’den Adalet Bakanı’na Açık Mektup

ISPARTA 22.10.2020 11:14:00 0
Isparta MAYDER’den 
Adalet Bakanı’na
Açık Mektup
Isparta Mahkum ve Mahkum Yakınları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlker Övey, Açık Ceza İnfaz Kurumundan Covid – 19 izinleri hakkında Adalet Bakanına çağrı yaparak, kamuoyuna açıklamada bulundu.
 
Başkan İlker Övey, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Covid – 19 sebebi ile yaklaşık 65 bin hükümlü açık ceza infaz kurumundan 2 şer aylık dönemlerle izne çıkarılmıştır.
BAŞKAN ÖVEY; “HÜKÜMLÜLER ACABA GERİ
ÇAĞRILACAK MIYIZ ENDİŞESİ TAŞIYOR”
Nisan ayından bugüne kadar izne çıkarılan hükümlüler 6 aydır toplumun arasındadırlar. Hükümlü oldukları için sabıkalı oldukları için hiç bir yerde iş bulamamakta izinler uzayacak mı yoksa geri çağrılacak mıyız endişesi ile her hangi bir iş yeri açamamakta ve hiç bir şekilde devlet ten yardım destek almamaktadırlar.
“HÜKÜMLÜLER İŞ, AŞ BULAMIYOR
 PERİŞAN DURUMDALAR”
Şuanda da meclis gündeminde olan izinlerin uzatılması açık ceza infaz kurumundan izinli olarak çıkan hükümlülere her ne kadar bir umut olsa da ayaklarına vurulan pranga ellerine takılan kelepçe daha sıkıştırılmış olup ellerini ve ayaklarını bağlamaktadır. Geçtiğimiz 6 aylık izin döneminde izne çıkan hükümlüler iş, aş bulamamış evlerine bir somun ekmek götürememiş hatta aralarından bazıları tekrar suç işlemek zorunda kalmışlardır. Uzatılacak olan izinle hükümlüleri daha zor günler beklemekte olup bunun çözümü olarak görüşülecek olan yasa ya en az 3 yıl ceza indirimi eklenerek bir kereye mahsus olmak üzere asgari ücret seviyesinde maddi destek sağlanmalı ve iş kurmak isteyen meslek sahibi olan hükümlülere bir kısmı hibe bir kısmı faizsiz kredi olanağı sağlanarak suç tan uzaklaştırılarak topluma kazandırma yönüne gidilmelidir.
“HÜKÜMLÜLERİMİZİN COVİD – 19
NEDENİYLE ELİ KOLU BAĞLI”
Unutmayalım ki, her insan bir mahkum adayıdır. Hükümlülerimizi toplumdan dışa itmek yerine onlara bir şans daha vererek topluma kazandırmak vatandaşlık görevimizdir. Ayrıca kapalı ceza infaz kurumunda yatmakta olan hükümlülerimiz Covid – 19 ile mücadelede elleri kolları bağlıdır ailelerimiz endişe ve korku içindedirler her ne kadar suçluda olsa insandır ve yaşama hakkı bulunmaktadır. Bu hükümlülerimizin de ev hapsi, elektronik kelepçe yöntemiyle cezalarını infaz etme yönünde çıkarılacak yasaya eklenmelidir. Ayrıca denetimli serbestlik kapsamında olan hükümlülerin kamuda çalıştırıldığı dönemde saatlik en az 20 lira ücret verilmeli ki hayatlarını idame ettirebilmelidirler. ayrıca en önemli hususlarda ve kanunlaştırılması gereken toplumun kanayan yarası haline gelen ceza infaz kurumundan denetim hakkını kazanmış yada tahliye olmuş olan vatandaşlarımız sabıkalı oldukları için iş istihdamı bulamamakta uzun yıllar cezaevinde kaldığı için topluma ayak uyduramamakta olup ivedilikle belirli bir süre ceza evinde kalmış vatandaşlarımıza sınav ile adalet bakanlığı sağlık bakanlığı vb. bakanlıklar bünyesinde asgari ücretle iş istihdamı sağlanmalıdır.
“HÜKÜMLÜLERİMİZE İŞ İÇİN
CEZAEVİNDEYKEN
SINAV AÇILMALIDIR”
Nasıl ki bir asker askerliği bitmeden sınav teklifi yapılıyor uzm.çvş.uzm.er uzm. onb. olarak askerde kalıyor. Nasıl ki çocuk esirgeme kurumunda yetiştirilen kimsesiz çocuklarımız nasıl ki devlet bünyesinde işe alınıyorsa bu hükümlü vatandaşlarımız da yapılacak bir sınavla devlet güvencesine alınmalıdır ki suç ve suçlu oranının düşürülebilmeli ve topluma kazandırılmalıdır. Devlet olarak 5 -10 yıl ceza yatmış bir mahkumdan daha tecrübeli bir infaz koruma memuru bulunamayacağı gibi asgari ücretle çalışacak temizlik elemanı vasıfsız işçi şoför vb. personelle devlet bütçesine de katkı sağlanmış olacaktır. bu bahsi geçen konuların ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmekte olup toplumun kanayan bu yarası kapatılmalıdır.
“İZNE ÇIKAN MAHKUMLAR İÇİN İSTİŞARE
TOPLANTILARI YAPILMALIDIR”
Ayrıca ceza infaz kurumunda yatan mahkumların ve izne çıkan vatandaşlarımızı sorunlarını taleplerini en iyi ve sağlıklı biçimde anlayan eski hükümlüler mahkumlarla ilgili Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları İle Adalet Bakanlığı Sosyal Politikalar Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı dönem dönem istişare toplantılar düzenleyerek fikir alışverişinde bulunmaları gerekmektedir. bahsi geçen konularla ilgili Adalet Bakanlığımız ve sayın Milletvekillerimizin desteği ile kanunlaşması yönünde derneğimizin teklifi ve önerileridir. Gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz” dedi.
 
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °