Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Isparta İdlib için birlik oldu: İdlib’e Bomba değil, Yardım yağsın

Isparta İdlib için birlik oldu: İdlib’e Bomba değil, Yardım yağsın

ISPARTA 22.01.2020 08:06:00 0
Isparta İdlib için birlik oldu: 
İdlib’e Bomba değil, 
Yardım yağsın
Isparta, başta Isparta Belediyesi olmak üzere 20 Sivil Toplum Kuruluşu, İdlib’e yardım için bir araya geldi. İHH Isparta Temsilcisi Osman Akçil; “İdlib'de yerinden yurdundan edilen kardeşlerimize briket ev, çadır, gıda kolisi, battaniye, çizme ve mont gibi acil insani yardım malzemeleri ulaştırmak için tüm Isparta’nın desteğini bekliyoruz” dedi.
 
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Isparta Temsilciliği, Suriye’nin İdlib kentindeki insani dramı bir nebze olsun dindirebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Temsilcilik, bu doğrultuda, dün akşam Çelebiler Mahallesi Damgacı Sokak’ta bulunan El Ele Derneği’nin ev sahipliğinde başta Isparta Belediyesi olmak üzere 20 Sivil Toplum Kuruluşunu bir araya getirdi.

UYGUN; “İDLİB'DE ÖLEN MÜSLÜMAN
KARDEŞİMİZDİR, İNSANLIKTIR”
Saat 20.00’de başlayan toplantıya; Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Belediye Başkan Yardımcıları Uğur Büyükçulcu ile Fahrettin Gözgün, İl Müftüsü, Mekke Eğitim Vakfı Başkanı Halil İbrahim Ertuç, Diyanet – Sen Isparta Şube Başkanı ve İHH Isparta Temsilcisi Osman Akçil, Memur – Sen İl Temsilcisi Erdal Demiralay ve Memur – Sen’e bağlı bazı sendika şube başkanları ile 20 Sivil Toplum Kuruluşunun Başkan ve Temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış sunumunu yapan İHH Isparta Temsilciliği Teşkilat Sorumlusu Ruhi Uygun; “İdlib, Hatay ilimize çok yakın bir konumda olup Suriye rejim güçleri ile Rusya tarafından yoğun bombardımana maruz kalmaktadır. Esed Rejimi kendine muhalif tüm bölgelerde olduğu gibi İdlib'de de kitlesel yok etme politikası uygulamaktadır. Yaşam alanları, eğitim kurumları, ibadethaneler, pazar yerleri siviller hiç dikkate alınmaksınız bombalanmakta, binlerce masum insan ya yok edilmekte ya da evlerini, yurtlarını terk etmeye zorlanmaktadır. İdlibli masum insanlar da en yakın ülke olan Türkiye'ye sığınmak için akın akın sınıra doğru gelmektedir. İdlib'de ölen Müslüman kardeşimizdir, insanlıktır” dedi.

İHH OLARAK İDLİB'DE
NELER YAPIYORUZ?
İHH Genel Merkezinin söz konusu şehirde başta çadır, briket ev kurulması olmak üzere tüm ihtiyaçları için yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Uygun; “Savaşla beraber nüfusu 4 milyona yaklaşan İdlib, ağırlıklı olarak Sünni Müslümanların yaşadığı bir yerdir. Rejimin kendine düşman olarak gördüğü kendi halkını acımasızca bombalamakta maalesef olan yine masum insanlara olmaktadır. İdlib'de şu ana kadar evlerini terk edenlerin sayısı 250 binden fazladır. İHH olarak Genel Merkezimiz düzeyinde İdlibli kardeşlerimize Briket ev, çadır, gıda kolisi, battaniye, çizme-çorap ve mont gibi acil insani yardım ulaştırıyoruz. 24 m2 iki göz, üstü enteli briket evler için 2.500 TL, çadır için 2.000 TL, gıda kolisi için 120 TL, Un için 110 TL, Halı için 40 TL, Battaniye için 40 TL, mont için 40 TL, bağış yapabilir, İdlibli masumları kış şartlarında sevindirebilirsiniz” dedi.
BAŞDEĞİRMEN; “NOKTA KADAR VİCDANI
OLAN YAŞANANLARA DUYARSIZ KALAMAZ”
İdlib ve o şehirden sınıra gelen vatandaşların yaşadıkları ile ilgili sinevizyon gösterimi sunuldu. Ardından Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen bir konuşma yaptı. Başkan Başdeğirmen konuşmasında; “Evet, bu sinevizyon gösterimi İdlib’deki kardeşlerimizin ne zorluklar yaşadıklarını gözler önüne serdi ve bizi çok duygulandırdı. Nokta kadar insani duygusu olan insan buna duyarsız kalamaz.

“ONLARIN ELİNDEN TUTMAMIZ,
ACILARINI PAYLAŞMAMIZ GEREKİYOR”
Biz burada rahat ortamda yaşarken, onların evi yok, barkı yok, mutfağı yok. Sıcak bir yuvaları yok. Çadırlarda çamur içinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Onlara maddi manevi her türlü destek olmalıyız. Herkes kendi durumuna göre karınca – kararınca yardımcı olabilir. İslam aleminin, Müslüman kardeşlerimizin sıkıntılarını tabiki bizler çözeceğiz. Bunu Müslüman olmayan bir ülkeden bekleyecek değiliz. Elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu zor günlerinde onların elinden tutmamız gerekiyor. Onların acısını paylaşmamız gerekiyor” dedi.
ERTUÇ; “HİÇ ZAMAN KAYBETMEDEN
YARDIMLARA BAŞLAMALIYIZ”
Mekke Eğitim Vakfı Başkanı emekli Müftü Halil İbrahim Ertuç da konuşmasında; “İdlib’te gerçekten tam bir insani dram yaşanıyor. Burası için zaman kaybetmeden ne gerekiyorsa en kısa zamanda yapmalıyız. Peygamber Efendimiz ‘Ümmetimin derdiyle dertlenmeyen onlardan değildir’ buyurmuşlardır. Biz de bu hadisi şeriften yola çıkarak İdlib’teki kardeşlerimiz için briket ve, gıda gibi her türlü yardım olabilir. Ben, buradan söz konusu kamp alanına 5 adet Briket Ev yapmayı taahhüt ediyorum ve bu görevi üstleniyorum” dedi.
AKÇİL; “ÖNCELİĞİMİZ UN VE
BRİKET EV TEMİNİNDE”
Diyanet – Sen Isparta Şube Başkanı ve İHH Isparta Temsilcisi Osman Akçil de konuşmasında; “İHH Isparta Temsilciliği olarak İdlib’teki kardeşlerimize yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Bugün de burada, biz Isparta olarak ne yapabilirizi masaya yatırmak ve somut yardım desteklerini belirlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Davetimizi kırmayıp geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
İdlib'de yerinden yurdundan edilen kardeşlerimize briket ev, çadır, gıda kolisi, battaniye, çizme ve mont gibi acil insani yardım malzemeleri ulaştırıyoruz. Bu yardımları öncelersek şuanda onların en önemli ihtiyaçları Un ve Briket ev. Zira, İHH’nın orada 10’dan fazla Fırını var. Burada her gün 5 bin kişiye ekmek üretecek şekilde çalışılıyor. Ancak bu ekmekleri üretmek için de una ihtiyaç var. Yani, bizim önceliğimiz un teminini sağlamak bir de kalacak yer için Briket ev teminini sağlamaktır.
BAŞDEĞİRMEN; “MESELE UN
TEMİNİNDE DEĞİL, NAKLİYEDE”
Akçil’in konuşması üzerine söz alan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Briket sorun değil. İstenilen kadar briket göndeririz. Ancak, burada sorun un gönderiminde nakliye konusu olduğunu düşünüyorum. Zira, biz 10 bin liralık un göndersek Hataya kadar bunun nakliyesi de 10 bin lira tutar. Dolayısıyla, bence buradan tırlarla un göndermek yerine un parasını iki arkadaşımız alarak Hatay’a götürsün ve oradaki fabrikalarda alarak İdlib’e ulaştırsın. Böylece, göndereceğimiz un tutarı kadar nakliye ödemek zorunda kalmayız. Nakliye olayını ortadan kaldırırsak, kardeşlerimize bir tır yerine iki tır un temin etmiş oluruz” dedi.

YARDIM KERMESLERİ
DÜZENLENECEK
Toplantıda söz alarak birer konuşma yapan Memur – Sen İl Temsilcisi Erdal Demiralay, Adnan Çelik, Fatih Çelik ve Canan Aydın da yaptıkları konuşmalarda destek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Canan Aydın, bu konuda kermes düzenleyerek gelirinin tamamını İdlib’e verebileceklerini söyledi.

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °