Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural;

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural;

ISPARTA 14.09.2020 12:46:00 0
Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural;
Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, “Bölgesinde lider, dünyada ekonomisi ilk sıralarda yer alan güçlü Türkiye hedefinde ilerleyen ülkemiz için, esnaflığın ahi ahlakıyla korunması ve geliştirilmesi ilk hedefimizdir” dedi.
 
Ticaret Bakanlığı koordinesinde bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Ahilik Töreni kutlamaları, ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de pandemi nedeniyle kısıtlı şekilde yapıldı. Bu yılki kutlamalar, ilk olarak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural tarafından 15 Temmuz Cumhuriyet ve  Demokrasi Meydanında Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Buradaki törene Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger ve oda başkanları katıldı.
AMACIMIZ AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ
GELECEK  NESİLLERE AKTARMAK
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Birlik Başkanı Ahmet Tural, Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger ve oda başkanları ile birlikte Vali Vekili Ömer Faruk Ateş’i ziyaret etti. Birlik Başkanı Tural, Ahilik geleneğini gelecek nesillere aktarmak için her yıl Ahilik Haftasının kutlandığını belirterek,  ilimizde unutulmaya yüz tutmuş bazı mesleklerin halen ustalar tarafından sürdürüldüğünü kaydetti. Başkan Tural , “Devletimizin kaybolmaya yüz tutan mesleklerle ilgili desteği var. Zanaatkarlığın unutulmaması için bu kültürü tanıtmak geleceğe ışık tutmak istiyoruz. Esnaf bu ülkeni bel kemiğidir. Esnaf ve sanatkarımıza sahip çıkmak zorundayız” dedi.  Vali Vekili Ömer Faruk Ateş de “Sizler Ahilik kültürünün temsilcilerisiniz. Bugün baktığımızda o eski mesleklere ilginin olduğunu görüyoruz. El sanatlarına değer verildiğini görüyoruz. Ziyaretiniz için teşekkür ederim” dedi. Vali Vekili Ateşoğlu, esnafın maske mesafe ve hijyen kurallarına uymaları  konusunda uyarıda da bulundu. Ziyarette Başkan Tural tarafından Vali Vekili Ateş’e, Ahi Evran Hazretlerinin Ahilik Nasihatı’nın bulunduğu tablo hediye edildi.
AHİLİK BİZLER İÇİN
ALTIN BİR REHBERDİR
Kutlamalar Birlik binasında düzenlenen Yılın Ahisine kaftan giydirme töreni ile devam etti. Burada düzenlenen programa Vali Yardımcısı Haluk Şahin de katıldı.  Ahilik Haftasına ilişkin bir konuşma yapan Birlik Başkanı Ahmet Tural, kardeş, eli açık konuksever, yiğit gibi anlamlara gelen ahiliğin,  ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, dayanışma, birliktelik gibi değerleri esas alan köklü bir kurum olduğunu söyledi. Başkan  Tural konuşmasında şunlara yer verdi: 13. Yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan Müslüman-Türk toplumunun ekonomik, ahlaki ve kültürel hayatını düzenleyen Ahilik,  toplumun sosyal, iktisadî, siyasî hayatında önemli bir yer tutarken, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik, milli şuuru ve gücünü dayanışmasından alan yapısı ile dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören, saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr birlikleri için altın bir rehberdir.  Bugün esnaf teşkilatını oluşturan odalarımız, birliklerimiz, federasyonlarımız ve çatı kuruluşumuz TESK,  ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak,  bu anlamda bizler için büyük gurur kaynağıdır. Güçlü devletlerin ekonomik sistemlerinin temelini esnaf ve sanatkarlar oluşturur. Her zaman söylediğimiz bir şey var.  Esnaf ve sanatkar ekonominin omurgasıdır. Bölgesinde lider, dünyada ekonomisi ilk sıralarda yer alan güçlü Türkiye hedefinde ilerleyen ülkemiz için, esnaflığın ahi ahlakıyla korunması ve geliştirilmesi ilk hedefimizdir.  Bu vesileyle Ahilik Kültür Haftasını kutluyor, toplumsal bu yapının asıl mimarı olan Ahi Evran başta olmak üzere Anadolu’ya ışık tutan bütün ahileri ve erenleri bir kez daha rahmetle yad ediyorum.”
AHİLİK MESLEKİ DAYANIŞMAYI SAĞLIYOR
Vali Yardımcısı Haluk Şahin de Osmanlı’nın Avrupa’da söz sahibi olmasında en büyük etkenlerden birinin Ahilik kurumu olduğunu kaydederek, “Osmanlı ordu devletidir ama ardındaki ahlak ve kültür felsefesi ahilik dayanışmasına dayanır. Önemli olanda mesleki dayanışma ve nitelikli üretimdir. Ahilik de bu birlikteliği sağlayan bir nüvedir. Bu geleneği sürdüren tüm esnafımıza teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.    
YILIN AHİSİ KAFTAN GİYDİ
Konuşmaların ardından 54 yıldır banyo kazanı imal eden Hasan Bektaş’a yılın ahisi olarak ahilik kaftanı giydirildi ve plaket takdim edildi. Yine marangozluk mesleğinde yılın kalfası seçilen Hüseyin Büyüktopcu ve kuaförlük mesleğinde yılın çırağı seçilen Esma Hatun Demir’e plaketleri takdim edildi.




 
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °