Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Isparta’dan Macaristan’a Uzanan; Dostluk Köprüsü

Isparta’dan Macaristan’a Uzanan; Dostluk Köprüsü

ISPARTA 21.09.2022 11:42:00 0
Isparta’dan Macaristan’a Uzanan; 
Dostluk
Köprüsü
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın destekleriyle restore edilen ve 2018 yılında açılışı gerçekleştirilen Budapeşte’deki Gül Baba Türbesi'ndeki etkinliklere ve Gül Festivaline katılmak üzere Budapeşte’ye gitti.
 
Gül Baba Türbesi Miras Vakfı tarafından organize edilen programa Macaristan Büyükelçisi Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu ve eşi Ekrem Ekşioğlu, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın Macaristan Büyükelçileri, Gül Baba Türbesi Miras Vakfı Başkan Yardımcısı Suat Gökhan Karakuş, İçişleri Müşaviri 1. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Yılmaz, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Macaristan Devlet Genel Sekreteri Miklos Lengyel ve Budapeşte 2. Bölge Belediye Başkanı Gergely Orsi başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
 
Türk-Macar dostluğunun sembolü ve iki ülke arasındaki dostluk nişanesi Budin’in manevi bekçisi olarak bilinen Gül Baba’nın Senirkent Uluğbey (İllegöp)’lü olması Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in ziyaretini daha da anlamlı hale getirdi. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen burada yaptığı konuşmada Türk-Macar dostluğuna ve Isparta gülüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ‘güllerin gökyüzüne baktığı, her yerin gül koktuğu güzel şehir Isparta’dan selamlarla’ diyerek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Isparta deyince akla gül geliyor. Tabi ki, Gül Baba deyince de Isparta geliyor. İçerisinde bulunduğumuz bu külliyede bu türbede yatan Gül Baba, Isparta’nın Senirkent ilçesinin İllegüp köyünde doğup buralara kadar gelmiştir.
 
Budin tepesinin korumalığını üstlenen, zamanında buradaki mücadeleye katılan ve şehit olan Gül Baba’nın Ispartalı olması bizim için bir onur kaynağıdır. Allah rahmet eylesin. Burada olmamızın sebebi de Gül Baba’nın şifalar vermeye geldiği bir yerde kalarak Macar dostluğunun ileri götürülmesinden ve Macarların da buna sahip çıkmasından dolayı memnuniyetimi de belirtmek istiyorum. Isparta’dan gelmiş, burada gül ismini ön plana oturtmuş önemli bir şahsiyet. Isparta denince gül akla geliyor. Gülün dünyada en çok üretildiği yer Türkiye, Türkiye’de de Isparta. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini sadece Gül Baba’nın doğmuş olduğu bölge karşılıyor” Macaristan’da kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı son derece memnun olduklarını aktaran Başkan Başdeğirmen, “Türk-Macar dostluğunun ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar güzel bir yere geldiğini gördüm.
 
Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iyi ilişkilerle iki ülke arasındaki güzellik ve dostluk, ticari ilişkilerimizi, kültürel bağlarımızı güçlendirmek için ne kadar büyük bir fedakarlıkla çalıştıklarını takip ediyorum. Tabi burada hem ekonomik hem kültürel hem de dostluk anlamında güzel bir ilişkimiz var” şeklinde konuştu. Bölgede dolaşırken Atatürk Caddesi gördüğünü dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isminin burada olması ayrı bir güzellik. Yine Ankara Caddesini gördüm. Ankara bizim başkentimiz. Buraya geldim Gül Baba’yı gördüm. Gül Baba benim şehrimin bir insanı. Sizleri gördüm hepsi güleryüzlü insanlar. Demek ki bizim kökten gelen bir dostluğumuz var. Bu dostluğu çok daha ileriye götürmek zorundayız. Sizlerle burada olabilmek, sizlerle bu beraberliği yaşayabilmek ülkem adına beni son derece memnun etmiştir.
 
Budin Tepesini gezerken Türk Müslüman kabri gördüm. Kabir taşını okuduğumda son vali, Beylerbeyi Abdurrahman Valimizin kabrini gördüm. Orada, ‘Kahraman düşman’ yazıyordu. Ben başka bir yerde, başka bir ülkede bunun böyle yazabileceğini hiç düşünemem. Düşmana kimse kahraman der mi? Biz sizleri çok seviyoruz. Macar denince bizde görüşü çok farklı. Dostluğumuzu daim eyleyelim” ifadelerinde bulundu. Başkan Başdeğirmen Gül Baba Türbesi Miras Vakfı Başkan Yardımcısı Suat Gökhan Karakuş’a da bir öneri de de bulunarak, Gül Baba’da eylül ayında gül festivali düzenlendiğini belirterek, “Dünyada gül 15 Mayıs ile 30 Haziran arasında üretilir, çiçekler bu günler arasında açar.
 
Ben isterim ki, bu etkinlik haziran ayı içerisinde olsaydı veya ikinci bir etkinliği haziran ayı içerisinde yapabilirsek Isparta’dan taze toplanmış gül çiçeklerini buraya getirsek, damıtma makinesiyle burada gülleri damıtsak, gülsuyu ve gülsuyunu sizlerle beraber üretsek daha güzel olmaz mı?” derken, Gül Baba Türbesinin bugüne kadar çok güzel bir şekilde bakıldığını bundan dolayı da emeği geçen herkese teşekkür etti. Başkan Başdeğirmen ayrıca Gül Baba Türbesi ziyareti ve Macaristan Gül Festivaline katıldıktan sonra ayrıca Türk Şehitliğini de ziyaret etti. Başkan Başdeğirmen Gül Baba Türbesi ziyareti esnasında mevkidaşı Budapeşte 2. Bölge Belediye Başkanı Gergely Orsi ile de bir araya geldi. Orsi, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e iyi niyet mektubunu sundu ve Isparta ile kardeş şehir olmak için talebini iletti. Başkan Başdeğirmen de talebi memnuniyetle kabul ederken, en kısa sürede kardeş şehir olmak için Isparta Belediye Meclisiyle beraber gerekli adımları atacaklarını belirtti.
 
Başkan Orgi ayrıca, Başkan Başdeğirmen’in Gül Baba Türbesinde yaptığı konuşmadan oldukça etkilendiğini ifade ederken, amaçlarının hemen her sokakta bir gül adası oluşturmak olduğunu kaydetti. Orgi, önümüzdeki yıl gül sezonunda Isparta’dan gül getirmek istediklerini ve bu durumun kendilerini memnun edeceğini aktarırken, Isparta ile çok daha güzel ikili ilişkilerin sağlanabileceğine değindi. Başkan Başdeğirmen de mevkidaşı Orgi’nin düşüncelerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, teşekkürlerini iletti.
 

Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °