Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Isparta’da topraksız tarım başlıyor

Isparta’da topraksız tarım başlıyor

ISPARTA 30.11.2018 07:05:00 0
Isparta’da topraksız tarım başlıyor
Ankara merkezli Perform İnsan Kaynakları Yönetimi, Kalite ve Verimlilik Merkezi Şirketi, Gelendost ilçesinde 100 bin m2 alanda kurmayı planladığı yaklaşık 24 Milyon TL’lik sera yatırımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan teşvik belgesi aldı. Şirketin Genel Müdürü Muhammet Nazik, yatırımın tamamen topraksız bitkisel üretime yönelik bir proje olacağını vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ekim ayı teşvik belgeleri listesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Listede Isparta’da 100 bin m2 alanda kurulması planlanan sera yatırımına da yer verildi. Perform İnsan Kaynakları Yönetimi, Kalite ve Verimlilik Merkezi Şirketinin yapacağı sera yatırımı kapsamında 5’i mühendis toplam 40 kişi istihdam edilecek. Şirketin Genel Müdürü Muhammet Nazik, seraların içerisinde 40 dekar domates, 20 dekar salatalık, 10 dekar alanda biber, kalan 30 dekar alanda ise her mevsim tüketilebilecek çeşitli sebze grubu ürünlerin üretileceğini belirtti. Projenin topraksız bitkisel üretimi amaçladığını ifade eden Nazik, “Bitkisel üretim için ihtiyaç duyulan toprak faktörünü ortadan kaldıracaktır. Ayrıca birim alanda alınan verim değerleri topraklı seralara göre daha fazla olacaktır” diye konuştu.
 
Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın Ekim ayı teşvik belgeleri listesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Listede Ankara merkezli Perform İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kalite Merkezi Şirketi’nin Isparta’da 100 bin m2 alanda hayata geçirmeyi planladığı, topraksız üretimi amaçlayan sera yatırımına da yer verildi. Yaklaşık 24 Milyon TL’ye mal olacak yatırım için 3 yıl sigorta primi işveren hissesi, vergi indirim %55, YKO %20, KDV istisnası ve yatırım yeri tahsisi destekleri verilecek. Yatırım kapsamında 40 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.
GENEL MÜDÜR NAZİK, YATIRIMI GÜLSES’E ANLATTI
Perform İnsan Kaynakları Yönetimi, Kalite ve Verimlilik Merkezi Şirketi Genel Müdürü Muhammet Nazik, Gülses Muhabirinin sorularını yanıtladı. Kurulacak seralarda topraksız üretim yapacaklarının altını çizen Nazik, Isparta’ya ikinci bir yatırım olarak da soğuk hava deposu planladıklarını söyledi.
Gülses: Daha önceden Isparta’yı tanıyor musunuz? Neden yatırım için Isparta’yı tercih ettiniz?
M.N: Eşimin Isparta doğumlu olmasından mütevellit, uzun yıllardır Isparta’ya gelip gitmekteyiz. Isparta’nın hem doğası ve ikliminin tarıma elverişli olması hem de stratejik olarak ticaret merkezlerine yakın olması yatırım yerinin Isparta olarak belirlenmesinde etkili olmuştur.
Gülses: Isparta’da sera yatırımınız hangi bölgeye yapılacak?
M.N: Hayata geçireceğimiz sera yatırımının Gelendost ilçesine yapılması planlanmış olup, bunun için çalışmalarımız devam etmektedir. Gerekli izinlerin alınması için ilgili kurum/kuruluşlara başvurular yapılmıştır.
BİRÇOK ÜRÜN ÜRETİLECEK
Gülses: 100 bin m2’lik alanda ne tür ürünler üretmeyi planlıyorsunuz?
M.N: 100 bin m2 alana sahip seralarımızın içerisinde 40 dekar domates, 20 dekar salatalık, 10 dekar alanda biber üretilecek, kalan 30 dekar alanda ise her mevsim tüketilebilecek çeşitli sebze grubu ürünler üretilecektir.
Gülses: Yatırıma devlet tarafından ne tür teşvikler sağlanacak?
M.N: Yatırımımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca desteklenecek olup Sigorta Primi ve Vergi indirimi gibi desteklerden yararlandırılacaktır.
40 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Gülses: Yatırım miktarı ne kadar ve kaç kişi istihdam edilecek?
M.N: Toplam yatırım bütçemiz 24 milyon lira olarak belirlenmiştir. İstihdam edilmesi planlanan personel sayısı, kuruluş aşaması için 5 mühendis 35 işçi olmak üzere toplam 40 kişidir.
TOPRAKSIZ ÜRETİM YAPILACAK
Gülses: Isparta’da 100 bin m2’lik alana kurulacak seranın ne gibi özellikleri olacak ve nasıl bir teknoloji kullanılacak?
M.N: Seramız tamamen topraksız bitkisel üretime yönelik bir proje olacak, bitkisel üretim için ihtiyaç duyulan toprak faktörünü ortadan kaldıracaktır. Ayrıca birim alanda alınan verim değerleri topraklı seralara göre daha fazla olacaktır.
Gülses: Sera projenizi tam olarak ne zaman faaliyete geçireceksiniz?
M.N: Projemizin kurulum işlemlerinin tamamlanması için 2019 yılının ilk çeyreği ön görülmüş olup, herhangi bir aksilik ile karşılaşılmaması durumunda üretim işlemlerinin 2019 yılının 2. çeyreğinde başlatılması planlanmıştır.
2. YATIRIM SOĞUK HAVA DEPOSU
Gülses: Isparta’ya başka yatırımlar yapmayı planlıyor musunuz?
M.N: Sera projemizin yanı sıra yine Gelendost’ta 5.000 m2 kapalı alana sahip soğuk hava deposu projemizde mevcut olup, proje doğrultusunda çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir.
Gülses: Şirketiniz hakkında da kısa bir bilgi verebilir misiniz?
M.N: Şirketimiz 2004 yılında kurulmuş, danışmanlık ve eğitim hizmetleri alanlarında faaliyet göstermiştir. Türkiye’nin her ili ve bu illere bağlı birçok ilçelerinde yatırımcılara danışmanlık hizmetleri verilmiş, yapılacak yatırımların projelendirilmeleri gerçekleştirilmiş ve büyük çaplı birçok projenin alt yapısının oluşturulmasına imzasını atmıştır.
Şirketimiz, Ulusal ve Uluslararası yatırım danışmanlığı, Hibe Kaynaklı Yatırım Projeleri, IPARD Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleri, Kalkınma Ajansları Hibe Programları, Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklenmesi Programı, KOSGEB, İŞKUR Eğitim, Hibe ve Destekleri, İç ve Dış Ticaret ve Uygulamaları, Ekonomik tercihler ve risk yönetimi, Finansal ihtiyaç ve hedefler ile kredi talepleri, Yut içi ve Yurt Dışı Bayii ve Distribütörlük, ISO, TSE, CE, HACCP, Marka, Patent Tescili vb. Konularında Sistem Kurma Eğitim ve Belgelendirme, Bireysel ve Kurumsal Eğitim, Yatırım Fizibilitesi, Proje Yürütücülüğü, Yatırım Teşvik Belgelendirme ve Uygulamaları gibi programlarda hizmetlerine devam etmektedir. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: başlıyor tarım topraksız ıspartada
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °