Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Isparta’da 2 Adet Trüf Ormanı kuruldu

Isparta’da 2 Adet Trüf Ormanı kuruldu

ISPARTA 22.10.2016 07:12:00 0
Isparta’da 2 Adet Trüf Ormanı kuruldu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) dünya gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için 2014 yılında uygulamaya koyduğu “Trüf Ormanı Eylem Planı” çerçevesinde yurt genelinde trüf ormanları kurmaya devam ediyor. Bu çerçevede Isparta’da 2 adet trüf ormanı kuruldu.
Isparta Beşkonak Köyü’nde doğal trüf alanlarının tespiti ve bu alanların doğal trüf alanlarına dönüştürülmesi ve geliştirilmesi kapsamında 2014-2015 yıllarında 20 dekarlık alanda doğal trüf ormanı oluşturuldu. Bucak’ta da 15 dekarlık bir alanda yapay trüf ormanı oluşturuldu. Yapılan çalışma ile alana trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları dikildi. Yaz sıcaklarından koruma adına meşe fidanlarının nemli kalabilmesi için siyah tela ile toprak üstü kısmı örtü işlemi gerçekleştirildi. Yüksek ekonomik değere sahip trüf mantarının yapılacak yeni çalışmalarla yayılış alanlarının artırılması hedefleniyor.
Trüf mantarının toprak altında yetiştiği için ülkemizde pek fazla tanınmadığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak olan Trüf Ormanı Eylem Planı çerçevesinde tabii trüf alanları tespit edilerek, tabii trüf ormanına dönüştürülecek ayrıca müsait orman içi sahalarda da suni trüf ormanları tesis edeceğiz” dedi.
Bazı Türleri Binlerce Avroya Kadar Alıcı Buluyor
Ülkemizin yer altı hazinelerinden olan trüf mantarı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Ayrıca parfümeri sanayinde tercih ediliyor. Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlar da oldukça yükseliyor.
Toprak altında yetişen ve ülkemizde pek fazla tanınmayan başta Avrupa ve Amerika olmak üzere bütün dünyada gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde değerlendirilen trüf mantarının kilosu, Avrupa’da binlerce avroya kadar alıcı buluyor.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °