Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

ISMMMO Başkanı Hüseyin Karaca; Ödeme Yapmakta Zorlanıyoruz

ISMMMO Başkanı Hüseyin Karaca; Ödeme Yapmakta Zorlanıyoruz

ISPARTA 28.10.2020 12:12:00 0
ISMMMO Başkanı Hüseyin Karaca; 
Ödeme 
Yapmakta 
Zorlanıyoruz
Isparta Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ISMMMO) Başkanı Hüseyin Karaca gündeme dair açıklamalarda bulunarak, vergi mükelleflerinin ağır yük altında olduklarını ve ödemelerini yapmakta zorlandıklarını söyledi.
 
Başkan Karaca açıklamasında; “Tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ile mücadele devam ediyor. Sağlık sisteminden, ekonomik sisteme kadar hayatın her alanının sorgulanması ile bizleri karşı karşıya bırakan salgında, Kamusal hizmet sunan biz Mali Müşavirlerin ve Mali Müşavirlik Mesleğinin önemi bir kez daha anlaşıldı ki; Sokağa çıkma Kısıtlamaları, Beyan ertelemeler ve Mücbir sebep hali uygulamaya konulmasına rağmen biz Mali Müşavirler kısıtlamalardan muaf tutularak çalışmaya ve Devletimize katkı sunmaya devam ettik. Öyleki Ramazan Bayramında ve hafta sonu kısıtlamalarında dahi bizler çalışarak ülkemize katkı sunmaya devam ettik ve edeceğiz dedi.
 
Başkan Hüseyin Karaca yaptığı açıklamada vergi mükelleflerinin ağır yük altında olduklarını ve ödemelerini yapmakta zorlandıklarını söyledi. Açıklamasında adil ve tüm topluma yarar sağlayacak bir vergi yapılandırma zincirine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Karaca, “Bunun yanında piyasalar psikolojik olarak vergi barışı beklentisi içindedir. Fakat bu ekonomik şartlarda çıkacak olan vergi barışı için bazı kaygılarımız bulunmaktadır” dedi.
 
Açıklamasına “Esnaf oluşacak yeni bir yükü yüklenecek kapasiteye sahip mi?” sorusuyla başlayan Karaca, “Zannedersem devlet yetkilileri de bu çıkmazın içindeler. Ama vergi mükellefleri sıfır faizli bir yapılandırma bekliyorlar. Umarım ülke ekonomisini rahatlatacak ve güveni tesis edecek kararlar kısa süre de alınır” dedi.
EKONOMİDE GÜVEN TESİSİ VURGUSU
Vergi mükelleflerinin Pandemi nedeniyle ağır yük altında zorlandığını söyleyen Karaca, “Ekonomide güveni tesis ederek, gerçekçi yaklaşımlarla, tıkanıklıkları açarak sorunların üzerine gitmek gerekiyor” ifadesini kullandı.
“TEMEL ÖNCELİK EKONOMİ VE SAĞLIK OLDU”
Vergide tahsilat sorununa dikkat çeken Karaca, 2020 yılının temel önceliklerinin ekonomi ve sağlık olduğunu ifade etti. Sağlık sorunu ile başlayan sürecin, ekonomi sorununa dönüştüğünü anlatan Karaca, “Küresel düzeyde tüm ekonomiler pandemi sürecinden etkilendi. Bu etkinin şiddetini ekonomilerin gücü belirliyor. Güçlü ve sağlam ekonomiler bu süreçte daha az hasar alıyor.
Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler bazı boyutları ile küresel ekonomiden bizi ayrıştırıyor. Bu süreçte kamu maliyesinin sağlıklı kaynaklarla finansmanının sağlanması ile işletmelerimizin almış olduğu tahribatı en az seviyede tutmak temel önceliğimiz haline geldi” diye konuştu.
“İŞLETMELERİN BİR KISMI GERİ ÖDEMELERİ GERÇEKLEŞTİRECEK FİNANSAL GÜCE SAHİP DEĞİL”
Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile işletmelerin vergi ve prim ödemelerinin ertelendiğini, yeni kredi imkanı tanınarak kredi ödemeleri ötelendiğini anımsatan Karaca, bu ertelemelerin süresinin dolduğunu ve ödemelerin başlayacağını belirtti.
Bir taraftan cari dönemlere ait vergi ve diğer ödemelerin, diğer taraftan Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin yükümlülükler ile düşük faizli kredilerin geri ödenmeye başlanması ile işletmeleri ödemeler konusunda epey zorlayacak gibi gözüktüğünü kaydeden ISMMMO Başkanı Hüseyin KARACA, “İşletmelerimizin bir kısmı maalesef bu geri ödemeleri gerçekleştirecek finansal güce sahip değil. Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Programda üç yıl süresince vergi affına gidilmeyeceği açık bir şekilde yer aldı. Ancak, piyasada ve işletmelerde çoktan yeni bir yapılandırma beklentisi oluştu. Vergi affı ya da yapılandırmalar muhasebe kayıtları ve finansal tablolarda oluşabilecek bozulmalara zemin hazırlarken çeşitli sakıncaları beraberinde getiriyor. Bazı durumlarda vergi tahsilatında yaşanılan aksaklıkların giderilmesi amacıyla, vergi ödemelerini zamanında gerçekleştiremeyen vergi mükellefleri için ödemeyi kolaylaştırma, yeniden planlama yapılması ülkemizde sıklıkla başvurulan bir yol oldu” dedi.
“36 VERGİ AFFI VEYA VERGİ PLANLAMASI
KANUNU UYGULAMAYA GİRDİ”
Cumhuriyetin ilk kuruluşundan bugüne kadar toplam 36 vergi affı veya vergi planlaması içeren kanun uygulamaya girdiğini anımsatan Başkan Hüseyin KARACA “Yapılandırma beklentisinin oluşmasında vergi tahakkuk tahsilat oranlarının önemli bir rolü olduğunu yadsımamak gerekiyor. İçinde bulunduğumuz yılın ilk sekiz ayında ülke genelinde genel bütçe tahakkuk tahsilat oranı yüzde 53,8 düzeyinde bulunuyor. Her yüz liralık verginin ancak elli üç lirası tahsil edilebildi. Tahakkuk tahsilat oranı bazı illerde yüzde 10-15 bandına kadar gerilemiş bulunuyor. Yüzde 20-30 bandında ise azımsanmayacak kadar çok ilimiz bulunuyor. Her ne kadar mücbir sebep kapsamında olan mükelleflere ait Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin KDV ve stopajların tahakkuk edip, tahsilatının Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenmesi, bu oranın düşük kalmasına sebebiyet verse de rakamlar bize yapılandırmanın bir ihtiyaç haline geldiğini gösteriyor. Ayrıca vergi borcuna uygulanan faiz oranının aylık yüzde 1,6 gibi yüksek bir seviyede olması, yapılandırmanın ihtiyaçtan çok zorunluluk haline geldiğini gözler önüne seriyor. Ancak, işletmelerin ekonomik yapılarındaki bozulma düzelmeden yapılandırma çare olabilir mi? Şu anki veriler bir çare olmayacağını gösteriyor. Ekonomide güveni tesis ederek, gerçekçi yaklaşımlarla, tıkanıklıkları açarak sorunların üzerine gitmek gerekiyor” diye konuştu.
 

Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °