Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

İşbaşı Eğitim’de 1 yıl uzatma uygulanamadan durduruldu

İşsizlikle mücadele kapsamında en önemli sorunlardan olan iş tecrübesi eksikliğini gidermek için uygulanan İşbaşı Eğitim Programı'nın süresi, yapılan mevzuat düzenlemesiyle 6 aydan 1 yıla çıkartılmıştı. Ancak ücrette yaşanan ar

ISPARTA 3.06.2016 05:49:00 0
İşbaşı Eğitim’de 1 yıl uzatma uygulanamadan durduruldu
 
İŞKUR, Türkiye’deki işsizlikle mücadelede en büyük sorun iş tecrübesi eksikliğini gidermek amacıyla birkaç yıl önce İşbaşı Eğitim Programı’nı başlatmıştı. İlk yıllarda program çok fazla anlaşılamadığı için talep çok fazla gelmiyordu. Ancak geçtiğimiz yıl günlük 25 lira olan çalışan ücreti Şubat 2016’da yapılan düzenleme ile 50 TL’ye çıkartıldı. Bu da İşbaşı Eğitim Programı’yla bir işe giren işçinin ayda 1250 ile 1350 TL maaş alması anlamına geliyor. Bu maaş işverenin cebinden çıkmadan tamamen devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca bu program kapsamında çalışan işçinin sağlık sigortası da yine devlet tarafından karşılanıyor. Yapılan değişiklikler arasında  6 ay  olarak uygulanan sürenin 1 yıla çıkartılması da yer aldı. Şubat ayından sonra İşbaşı Eğitim Programı’yla işe girenler 1 yıl çalışabileceklerdi. Ayrıca düzenlemeden önce 2016 yılında bu programla çalışanlar ve süresi 6 ay olanlar da uzatmadan yararlanabileceklerdi. Fakat ücretteki artış Türkiye genelinde talebi patlattı. Talep artınca 1 yıla uzatmalar İŞKUR Genel Müdürlüğü’nce durduruldu.
SAYI 5 AYDA 200 BİNLERİ GEÇTİ
İşbaşı Eğitim Programı kapsamında geçen yıl 159 bin kişi devletten maaş almıştı. Ücret artışı ve süre uzatımıyla bu sayının 2016 yılı için en az 200 bine ulaşması hedefleniyordu. Ancak yılın ilk 5 ayında programdan yararlananların sayısı 200 binleri aşarak, 300 bine dayandı. Hal böyle olunca İŞKUR Genel Müdürlüğü, 1 yıl uygulamasını kaldırdı. Şuanda program 6 ay olarak uygulanmaya devam ediyor. Ancak 1 yıl için verilen umutlar boşa çıktı. Hal böyle olunca hem işveren hem de programdan yararlanan işçi mağdur oldu.
PEKİ ISPARTA’DA DURUM NE?
Isparta’da İşbaşı Eğitim Programı kapsamında 2015 yılında 1612 kişi maaş almıştı. Nisan ayında gerçekleştirilen İl İstihdam Kurulu Toplantısı’nda İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, ücretin günlük 50 liraya ve sürenin de 1 yıla çıkartıldığını ifade ederek, yılın ilk 3 ayında ilimizde bin kişinin bu programdan yararlandığını dile getirmişti. Bu sayının Mayıs ayı sonu itibariyle 1200’e ulaştığı öğrenildi. İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından Isparta’ya verilen yıllık 1600 hedefin 1200’ü ilk 5 ayda kullanılmış oldu. O yüzden İŞKUR İl Müdürlüğü, kalan 7 ay için sadece 400 kişiyi daha bu programdan yararlandırabilecek.  Programdaki eğitim süresi de 6 ay olarak değerlendirilecek.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?
Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programıdır.
PROGRAMDAN HANGİ İŞVERENLER YARARLANABİLİRLER?
Mevcut düzenlemeler kapsamında; · İlgili mevzuatı gereğince en az iki sigortalı çalışanı olan ve Kuruma kayıtlı olan işyerleri, · Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, vb. işverenler işbaşı eğitim programlarından faydalanabilmektedir.
İŞVERENLER, PROGRAMA NASIL BAŞVURU YAPABİLİRLER?
Belirlenen şartları sağlayan işverenler, Kurumumuz tarafından kendilerine tahsis edilen iş ve meslek danışmanları veya görevlendirilecek personel aracılığıyla ya da doğrudan il müdürlüklerine /hizmet merkezlerine gelerek taleplerini iletebilirler. İşverenin program düzenleme talebi, ivedilikle değerlendirilerek gerekli şartların sağlanması durumunda program düzenlenir.
 PROGRAMA KİMLER KATILABİLİRLER?
 İşbaşı eğitim programına katılmak için gerekli şartlar;
· 15 yaşını doldurmak, · Kuruma kayıtlı olmak, · İşsiz olmak. Ancak; - işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar ile, - programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programı düzenleyecek olan işverenin çalışanı olan kişiler, bu işveren ile düzenlenecek olan işbaşı eğitim programına katılamamaktadırlar.
İşbaşı eğitim programına katılmak isteyen kişiler, Kurumumuz internet sayfasında, Hizmet Merkezi veya İl Müdürlüğü ilan panosunda yayımlanan ilanlara hem internet üzerinden hem de Hizmet Merkezi veya İl Müdürlüğüne giderek başvuru yapabilirler.
PROGRAMA KATILAN KİŞİLERİN İSTİHDAM EDİLMESİ DURUMUNDA SAĞLANAN TEŞVİKLER NELERDİR?
31.12.2016 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Ayrıca işverenler 30/06/2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarına katılan kişileri işe almış olurlarsa 42 aylık süre 48 aya; 30 aylık süre ise 36 aya uzamaktadır. 30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı getirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °