Bugün, 19 Mart 2024 Salı

İnşaatın yapımında neler olmuş neler!.... Otogar’da Büyük Kamu Zararı Var!...

İnşaatın yapımında neler olmuş neler!.... Otogar’da Büyük Kamu Zararı Var!...

ISPARTA 12.10.2019 15:28:00 0
İnşaatın yapımında neler olmuş neler!....
Otogar’da Büyük 
Kamu Zararı
Var!...
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, inşaat halindeki yeni Otogar konusunda çok sayıda zarar tespit ettiklerini söyledi.
 
Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantıları dün yapılan son toplantı ile tamamlandı. Meclis Salonunda Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı.
PERFORMANS PLANI GÖRÜŞMELERİNDE
KONU OTOGAR İNŞAATINA GELDİ
Gündemin birinci maddesinde yer alan; 2020 Yılı Performans Programının görüşülmesi sırasında konu Çünür Mahallesinde inşaat halindeki Yeni Otogar inşaatına geldi. Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen, MHP’li Mehmet Gökaslan’ın Yeni Terminal Projesi’ne 2020’de az ödenek ayrıldığı eleştirisi üzerine çok önemli açıklamalarda bulundu.
BAŞDEĞİRMEN; “OTOGAR’IN YAPIMINDA
BÜYÜK YANLIŞLIKLAR YAPILMIŞ”
Otogar inşaatındaki elektrik tesisatı ve güvenlik Sistemi projesinin bugünkü Maliyetinin 62 milyon lira olduğunu ve bunun daha da kötüsünü belirlenen malzemelerin hiçbirinin Türkiye’de üretilmediğini ifade eden Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen; “Mehmet (Gökarslan) bey 2020 Performans Planı kapsamında Yeni Terminal Projesi’ne düşük miktarda ödenek ayrıldığını belirterek bizi eleştiriyor. Yeri gelmişken hemen Otogar konusundaki gelişmeleri sizlere söyleyeyim. Öncelikle otogar konusunda hassas bir şekilde çalıştığımızı söylemek isterim. Yeni Terminal Projesi için şu ana kadar 68 milyon +KDV harcama yapılmış. Orada yapılmaması gereken yanlışlıklar yapılmış, eksiklikler olmuş. Geldiğimiz günden bu yana bu konu ile hassas bir şekilde ilgileniyoruz. Müteahhit firma tasfiye istedi ama Bakanlık reddetti ve kararı belediyemize bıraktı. Otogar’ı yapan müteahhit firma ile görüştük. Neden böyle olduğunu, neden tasfiye istediklerini sorduk. Sizleri oraya götürüp, gezdireceğim. Orada anlatacaktım ama mademki arkadaşımız sordu, söyleyelim. Burada büyük bir proje hatası var. 9 bloğun 1 bloğunda temel statiği unutulmuş. 1 tane blokta temel statik yok. Burada bir kabahatli aramıyorum. İlave bodrum kat yapılmış. Kot farkından dolayı bu bodrum kat yapılmış. 16 bin 500 m2 kapalı alan. Yüksekliği 2 metre. Eğilerek yürümek zorundasınız.
“SADECE ÇATIDAN
ZARAR 35 MİLYON LİRA”
Otopark ile yapılabilir mi, diğer otoparka entegre edilebilir mi diye baktık ama olmuyor. Alt döşemelerini yapmadan yapsanız bile olmuyor, arabadan inseniz kafanız tavana değecek. Bu kot farkı ve unutulan bodrum kattan ötürü ilave keşif artışı net 4.12 milyon TL+KDV. Statik projenin değişimi için yapılan maliyet 11,8 milyon TL+KDV.  Unutulan projenin ilave maliyeti 15 milyon TL olmuş. Çatıdaki çelik konsürüksiyonları sorduğumda ise Müteahhit Başkan Günaydın’ın dağların siluetinin otogarın çatısına işlenmesini istediğini söyledi. Tabi bunun için de 35 milyon lira harcanmış. Çelik kaplama ve uzay çatı. Çelik için 6.2 milyon TL, çatı kaplama için 5.1 milyon TL harcanmış. Toplam uzay çatı için 14.7 milyon TL harcanmış. Çatı kaplaması için 1.7 milyon TL ödenmiş. Müteahhit firma ve uzmanlar mevcut teknoloji ile çatının kapanmasının mümkün olmadığını söylüyorlar. Uzay çatıyı kapacağız. Ancak çatının değişmesi isteniyor. Bunun için de 20 milyon TL harcama yapmamız gerekiyor. 20 yeni harcanacak, 14’de harcanmış. O çatının toplam maliyeti 35 milyon TL. Projesi de yok. Sayın Başkan gelmiş, kağıda çizmiş ‘böyle istiyorum’ demiş. Müteahhit arkadaşlara sorduk neden böyle yaptınız? diye. Sayın Başkan ‘karşıdaki dağların sulüetini çıkarın’ demiş. Öyle istemiş, onlar da yapmış.
“KAMULAŞTIRMA YAPILMAMIŞ VATANDAŞIN
ARAZİSİ EL KOYMA İLE OTOGAR’A DAHİL EDİLMİŞ”
Ayrıca, Proje için elektrik tesisatı ve güvenlik sistemlerinin maliyeti 2017 fiyatı ile 22 milyon TL+KDV. Bugünün rakamları ile maliyet 62 milyon TL. Mekanik proje, tesisat 32 milyon TL. Hem de kullanılacak malzemelerin hiçbiri Türkiye’de üretilmiyor. İthal edeceksiniz. Kamulaştırma sorunları var. Daha kamulaştırmadan el atılmış. Peronlar sığmamış, başkasının arazisini işgal var. O kamulaştırma için de 52 milyon TL para gerekiyor. 200 milyon tamamlanması için gerekli, 52 milyon TL’de kamulaştırma için. Toplam 250 milyon TL. İnanın yan tarafa yeni otogar yapsak maliyeti 13 milyon TL” dedi.
“OTOGAR’IN İKİNCİ ITKM VAKASI
OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Belediye Meclisinin İYİ Partili Meclis Üyesi Mustafa Dülgerbaki’nin söz alarak; “o zaman başkanım neden fesh etmiyorsunuz?’ sorusu üzerine açıklamalarına devam eden Başkan Başdeğirmen; “Fesih edeceğiz. Zamanımız var. Eğer burada hukuki süreç başlarsa burası ikinci bir Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) haline gelir. Müteahhit firma dava açsın ITKM gibi olur” dedi. KABALAK’TAN KAMU
ZARARI VURGUSU
Belediye Meclisinin İYİ Partili Meclis Üyesi Ramazan Kabalak da söz alarak; “Bu kadar yanlışlıklardan sonra oluşan kamu zararı ne olacak. Hesap sorulmayacak mı?’ sorusu üzerine de Başkan Başdeğirmen ‘Buna siz karar vereceksiniz’ diye cevap verdi.
GÖKARSLAN; “O ZAMAN MÜTEAHHİT
BU HATALARI BİLEREK İŞ YAPMIŞ”
Konuyu gündeme getiren Belediye Meclisinin MHP’li üyesi Mehmet Gökarslan tekrar söz alarak; “Sizin söylediğinize göre müteahhit firma bu hataları bilerek iş yapmış. Bu son derece yanlış bur davranıştır” dedi. Belediye Başkanı Başdeğirmen de Gökarslan’ın bu açıklamasının üzerine; “8 Mühendis, 1 Mimar Başkan var. Şehrimizde müteahhit firmaların projelerini kim inceliyordu? Kimin odasında bekliyordu? Başkan odasında değil miydi? Maalesef memleketimizin paraları boşa gitmiş. Müteahhit firma ‘burada kot farkı var’ diyor. Başkan ‘yap ben öderim’ diyor. Onlar da yapmış” açıklamasında bulundu.

Salı 13 ° / 3 °
Çarşamba 10.9 ° / 4.8 °
Perşembe 6.3 ° / 1.5 °