Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

İnşaat ustalığında 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu

İnşaat ustalığında 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu

ISPARTA 3.05.2016 08:02:00 0
İnşaat ustalığında 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu
Resmi Gazede'de yayımlanarak yürürlüğe giren ' Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğe' göre inşaat ustalarına 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu getirildi. İnşaatlarda ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, ısı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, panel kalıpçı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı olarak çalışanlar belge olmadıkları taktirde geçici ustalık belgesi olanlar da dahil olmak üzere 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra çalıştırılmaları yasaklanacak.
Bu doğrultuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı.
Bu protokol çerçevesinde daha önce Geçici Ustalık Belgesi alan veya almayan ustalara yönelik olarak açılacak kurslara katılım kayıt işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Kurslar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecek olup, kursa katılanların eğitim süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için sınava girip başarılı olanların sınav ücretleri de İŞKUR tarafından karşılanacak.
Kursa katılan ustalara “Kurs Bitirme Belgesi” verilecek olup, kursu başarıyla tamamlayanlara kişisel koruyucu donanım olarak, iş eldiveni, ÇŞB logolu baret ve iş yeleği hediye edilecek.

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 21.6 ° / 8.4 °
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °