Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İlk Ders Alev Alatlı'dan

İlk Ders Alev Alatlı'dan

ISPARTA 13.10.2017 06:33:00 0
İlk Ders Alev Alatlı

Süleyman Demirel Üniversitesi 2017- 2018 Eğitim- Öğretim Yılı, Alev Alatlı’nın “21. Yüzyılda Türkiye Cumhuriyetinin Baş Etmesi Gereken Sorunlar” konulu konferansı ile başladı. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’ne telekonferans yoluyla bağlanan Alatlı, Türkiye’nin hiç yıkılmayan, kendinden emin, güvenli, dünyayı okuması gerektiği gibi okuyan insanların ülkesi olduğunu vurguladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, eserleriyle ülke insanlarını aydınlatan, batıya, doğuya, insanlığa ilham veren ekonomist düşünür ve yazar Alev Alatlı’yı dinleyecek olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Alatlı ile ilgili düşüncelerini paylaşan Çarıkçı, “İslam, Türk edebiyatıyla ilgili önemli bir düşünür olan Sayın Alatlı, bana ışık veren bir insan. O sadece bir entelektüel değil eğitim konusunda da önemli görüşleri olan, geleceğe ve tarihe ilişkin çok değerli sözleri bulunan bir insandır.” diye konuştu.

SDÜ’de ülkemizin gündemine uygun olan bir konunun ele alınacağını da sözlerine ekleyen Çarıkçı, “Türkiye’nin dünyaya bir mesaj vermeye çalıştığının farkındayız. Geleceğimiz parlak. Ülkemizi daha ileriye taşımada siz gençlere çok önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

 

Konuşmasının ardından Çarıkçı, Alev Alatlı’ya Fahri Doktora Payesi verilmesi hususunda alınan Senato Kararını okudu. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ile Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Aydın da eserleri ile toplumu aydınlatan, yazdığı metinler ile tüm insanlığın geleceğine ışık tutan Alatlı’ya binişlerini ve “Fahri Doktora Payesi”ni takdim ettiler.

 “21. Yüzyılda Türkiye Cumhuriyetinin Baş Etmesi Gereken Sorunlar” konulu konferansı ile salondakilere seslenen Alev Alatlı, sosyalizmin kapitalizmden daha adil bir sistem olduğunu ifade etti. Berlin Duvarı’nın yıkımı ile başlayan süreç ve sonrası hakkında katılımcıları bilgilendiren Alatlı, yaşanan sıkıntıdan sonra bağnazlıkların, tutucu akademik şablonların, ön yargıların değil merhametli, insana hizmete odaklanan teknolojilerin ve daha olumlu bir düzenin galip gelmesini beklemiş olduğunu vurguladı.

Konferansında pek çok değerli bilgiye yer veren Alatlı, Birleşmiş Milletlerin tüm çocukların eğitim, yeterli beslenme, barınma ve diğer temel ihtiyaçlara olan erişimini birer hak sayan “Çocuk Hakları Sözleşmesi”ni sadece Güney Sudan ve ABD’nin imzalamadığını söyledi ve ekledi: “İyilik ve umut 21. Yüzyılın hedefleri arasında gibi görünmüyor. Kötülüğün ne denli sinsi ve kurnaz olduğunu unutmuşuz. Dünyanın iyiliği için yaşatılması gereken bir millet varsa o da biziz. Kul hakkı bize özgüdür. Batı bu kavramı bilmez. Varsın yedi düven üzerimize gelsin, yine de bizi yıkamazlar. Biz ne müttefikler gördük zaten yoktular. Bu dünyanın bir ayet olduğunu unutmamalıyız. Türkiye,  dünyayı okuması gerektiği gibi okuyanların ülkesidir. Türkiye, caydırıcı olmak zorundadır. En büyük günah, birbirimize kayıtsız kalmamızdır.”

Eğitimin öneminde de değinen Alatlı, eğitimin keyfe keder bir uğraş olmadığını vurgulayarak “Bilgiyi birbirimize aktarmak ile mükellefiz. Eğitim boşlukta tekerrür etmez. Toplum ne ise eğitim odur. Eğitim sistemini “akıl”, “ahlak”, “adalet” ve “adap” kavramları üzerine kuralım. Zaman, geceyi gündüze katma zamanıdır.” mesajını verdi.

 


Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °