Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

İklim böyle giderse durum daha ciddi olabilir!

İklim böyle giderse durum daha ciddi olabilir!

ISPARTA 3.02.2018 12:34:00 0
İklim böyle giderse durum daha ciddi olabilir!
Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle açıklama yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Eğirdir Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, bu yıl son 50 yılın en kurak dönemini yaşadığımızı belirterek, bölgemizdeki göllerde yüzde 20-30 su kayıplarının yaşandığını ileri sürdü.
 
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Eğirdir Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında son 50 yılın en kurak kış mevsiminin yaşandığına dikkat çeken Kesici, böyle gitmesi durumunda bölgelerimizdeki göllerde yaz mevsiminde büyük sıkıntılar yaşanabileceğine değindi.
Yrd. Doç. Dr. Kesici’nin açıklaması şöyle; “Son yıllarda giderek artan ve bu yıl  son 50 yılın en kurak dönemini yaşadığımız  şu günlerde sulak alanlarımız çok ciddi su kayıplarıyla karşı karşıya… Başta Beyşehir, Eğirdir , Burdur, Acıgöl, Gölcük; Kovada, Karataş, Eber, Karamık, Gölhisar, Yazır,  Gölleri  gibi doğal göllerimizde  kıyı kesimlerinde kuraklıktan dolayı 100 m. aşan kurumuş bölgelere ve su seviyelerinde ise 20-30 oranında kayıplar söz konusudur. Bunun yanı sıra  yöredeki baraj ve göletlerde de çok ciddi oranda(30-65) su kayıpları ve kurumalar söz konusudur. Yazın ise bu oranın giderek artması da söz konusudur.
“PETROLÜN ALTERNATİFİ VAR, SUYUN ALTERNATİFİ YOK”
Su; yerkürede her zaman tasarruflu; kullanılması gereken, fabrikalarda üretilemeyen, en temel doğal kaynaktır Su yaşam hakkıdır. Su kullanımında ve yönetiminde ülkemizin buzdağının uçunu göstererek çeşmeleri açık bırak mayından çok daha fazlasını yapmasının zamanında geçmektedir. Suyu meta haline getirip, “sağlıksız denilen” şişelenmesine izin verilmemelidir. Birçok kentlerde içme suyu altyapılarında kullanılan sağlığa zararlı ve % 35 varan su kaçaklarına neden olan boruların değiştirilerek günümüz teknolojisinin sunduğu arıtma sistemlerinden yararlanılarak musluklardan güvenle suya ulaşabilmelidir. Günümüzde; petrolün; alternatifi var, suyun alternatifi yoktur.
ÇÖZÜM ÇOK BASİT OLAN DOĞA ve FİZİK KURALINDADIR
Nemin kaynağı; yeraltı suları, dereler, çaylar, göller ve denizler gibi dünyanın su birikimleridir. Güneş ışınları bu tür birikim sularının buharlaşmasına neden olarak NEM oluşturur, nemin bir kısmı ağaçlar tarafından tutulur, bir kısmı da bulutları oluşturur ve soğuk hava teması nemin yağışlara dönüşmesine neden olur. Çözüm bu kadar basit. Sağlıklı su birikimin ve nem tutucuların varsa yağışın bol olacaktır.. Yağışlara etki eden diğer bir önemli faktör de hava kirliliğidir(yağış şekli- dengesizliği- asit yağmurları).
“YAŞANAN ÇEVRE FELAKETLERİNİN SORUMLUSU İNSAN”
Susuz yazdan; susuz mevsimlere  gelinmekte. Sulu arazilerin bile kuraklıktan etkilendiği, yağışların olmaması nedeniyle tarlaya ekilen buğday tohumlarının çürüdüğü ve bazı yerlerde belirli zamanlarda su kesintilerinin yaşandığı günlere gelindi. Nem azalması ve meydana gelen iklim değişikliğinin ekosistemde bazı patojenlerin baskın hale gelip tarım ürünlerinde  farklı sorunlara neden olabileceği de  bilim insanlarınca belirtilmektedir.
“NEDENİ SADECE KÜRESEL ISINMA DEĞİL”
Tarım alanlarına zararları, gıda güvenliği ve fiyatlarında aşırı artışı, suya ulaşımın giderek azalması ve oluşabilecek hastalıklar,; her alanda sorunların-, sosyal ekonomik gerginlik, göç, “Su mültecileri”, çatışmalara kadar gidebilecektir! Çünkü  her şey suya bağlı, yaşamak, enerji. Bu günlere gelişinin nedenlerini; sadece küresel ısınmaya ve doğal felaketle değil; doğal sulakalanlarının ve karalarda suyun dolaşımı sağlayan dere ve çayların üzerine yerli yersiz aşırı sayıda gölet, baraj, HES yapımlarıyla;  bilim dışı uygulamalardır. Küresel ısınmanın, kuraklığın-su kıtlığının ve bunun sonucu oluşan sosyal-ekonomik-sağlık sorunlarının sorumlusu insandır. Yaşananlar insanın doğanın bir parçasının olması yerine, doğaya hükmetmesinin sonuçlarıdır. Gelişen teknoloji ve bilim, kuraklığın ve küresel ısınmanın çözümlerini bilimsel olarak anlatmaktadır. Fakat insanların her türlü hırsları ve her şeyi gelecek yokmuş gibi aşırı tüketimleri; günümüzde yaşanan ve ileride de daha ciddi boyutlara ulaşacak sıkıntıların sorumlusudur.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °