Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Hakan Yaman Yazdı ANTALYA İZLENİMLERİ

Hakan Yaman Yazdı ANTALYA İZLENİMLERİ

ISPARTA 27.06.2020 07:12:00 0
Hakan Yaman Yazdı 
ANTALYA 
İZLENİMLERİ
Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Kültür ve Sanat muhabirleri derneğinin organizasyonunda Antalya’da gerçekleşen etkinliğe katılma fırsatı veren dernek Başkanı sayın İbrahim Gökdemir ve yönetim kuruluna öncelikle teşekkür ederim.
 
3 gün süren etkinlik çerçevesinde özellikle pandemi döneminde Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da turizim işletmeleri ne gibi önlemlerler aldı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi, esnafın ve vatandaşın bakış açısı nasıl? gibi soruların cevabını aradık.
Bu arada etkinliğin ilk günü Antalya Turizm il Müdürü İbrahim Acar,  Antalya ve ülke turizminin dünden bugüne geldiği noktayı rakamlarla sinevizyon gösterisi eşliğinde anlattı.
 
Oldukca samimi bir ortamda ve sosyal mesafenin korunduğu bir süreçte sayın İl müdürünün Antalya ile ilgili verdiği bilgiler 2019 yılı itibari ile fevkalede olumlu ve ülkemiz için çok önemli veriler!...
 
2020 yılı ülkemiz için turizm açısından aslında bir patlama yılı  olacaktı.Beklenti Sadece Antalyadaki turistik işletmeler için mi? tabiki hayır. Ülkemizin her bir karış toprağı, tarih, kültür ve çoğrafi zenginliği ile farlı çoğrafyalardan gelecek turistlere hitap edecek zenginlikte.
Kendi ilim olan Isparta bile pandemi sürecinde özellikle Gül sezonunda yeterince yerli ve yabancı turisi ağırlayamadı. Şimdi umutlar Temmuz ayında başlayacak olan lavanta sezonunda.
 
Deniz, kum Güneş’in yanısıra tarihi zenginlikleri ile Antalya sadece ülkemizin değil dünyanın en zengin turizm potansiyeline sahip bir ilimiz. Yatkak kapasitesi, turist sayısı, mavi bayraklı plajları ve yüzlerce alternatif turistik zenginliği ile Ülke turizminin yarıdan fazla kapasitesini tek başına karşılayan Antalya 3-4 aylık gecikmeye rağmen turizm sezonuna hazır.
 
Bizzat yerinde görüp inceleme imkanı bulduğumuz tatil köyü Venezia Palace Delukse Hotel, uluslararası boyutta yaşanan covid 19 salgının yaratmış olduğu bu zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için her türlü önlemleri almış.
Anadadolunun çeşitli illerinden gelen biz gazetecileri en iyi şekilde karşılayan ve ağırlayan Otelin Genel müdürü Tamer Önsoy ve ekibine öncelikle teşekkür ediyorum. Genel müdür Önsoy, en ufak ayrıntının bile atlanmadığı tetbirlerin yerine getirildiğini ve bakanlık tarafından turizm sezonunda hizmet verebilir belgesini alarak sezonu açtıklarını, şuanda yerli turistlerin ağırlıklı olduğu otellerinde, Avrupa ülkelerinin seyhat izni vermesi ile ile birlikte 1 Temmuzdan itibaren doluluk oranının giderek artacağına inandığını dile getirdi.
 
Başta çalışan personel olmak üzere her türlü tetbirin alındığı otelde yerli ve yabancı turistlerin gönül rahatlığı ile tatil yapabilecekleri bir sistem azda olsa turizmcilerin yüzünü güldürüyor ve geleceğe umutla bakabiliyor....
Ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde halen devam eden virüs sadece ülekeler arasında seyhatı, dolayısı ile turizmi etkilemedi. Birçok sektör bu süreçten nasibini aldı ve almaya devam ediyor.
Kendileri ile konuştuğumuz esnaf ve vatandaşların birçoğunun ortak görüşü, virüs tamamen bitmeden huzurlu ve rahat bir şekilde yaşamın devam etmeyeceği yönünde. Psikolojik olarak etkilenen vatandaşların özellikle dışardan gelen yabancıya karşı bakış açısı daha farklı. Acaba geldiği ülkeden virüs getirmiş olabilir mi?
 
Her ne kadar havalimanlarında her türlü tedbir alınmış olsada, test sonuçları olumlu olmayanların girişine izin verilmesede insanlar tanımadıklarına karşı sosyal mesafeyi koruyorlar.
Antalya gezimizin son günü kaleiçi ve yat limanını gezme imkanımız oldu. Bugüne kadar yüzlerce kez gittiğim Antalya’da kaleiçini ve yat limanını bu kadar sessiz ve sakin görmemiştim. Sokağa çıkma kısıtlaması varmış gibi sessiz ve ıssız kaleiçinde birçok esnaf işletmesini açmamış, açanlarda umutla gelecek yerli ve yabancı müşterisini bekliyor. Yat limanındaki tekne turlarının sahipleride bırakın para kazanmayı,  teknenin mazotunu alacak durumda olmadıklarını söylediler.
 
Antalya, Antalya olalı bu kadar sessiz, ıssız ve umutsuz olmamıştı.
Turizm bir ülkenin ekonomisinin ayakta kalması için lokomotif görevini üstlenir. 40 milyar dolar getirisi olan Turizm sektöründen elde edilen gelir binlerce sektörü ayakta tuttuğu gibi,  yüzbinlerce insanında iş kapısıdır. Umarım herşey en kısa zamanda düzelir ve birçok olumsuzluk ortadan kalkar.
Saygılarımla…
 
 

Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °
Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °