Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

GÜNDEM GÖLÜN KURUMASI ve ÇÖZÜM

GÜNDEM GÖLÜN KURUMASI ve ÇÖZÜM

ISPARTA 3.10.2018 09:23:00 0
GÜNDEM GÖLÜN KURUMASI ve ÇÖZÜM
ISPARTA İL GENEL MECLİSİNDE EĞİRDİR GÖLÜNDEKİ KURUMA GÜNDEMDE, önemli bir gelişme ..Kolaylıklar  ve bir an önce bilinen çözüme  bir an önce başlanılmasını dilerim..

20 yıldır belirtmekteyiz Gölümüzün sorunu da çözümü de belli ;
1-            Gölden besleniminden kat kat fazlası SU ALINMAKTA ve gölü besleyen kaynakların önü  yapılan ve yapılmakta olan baraj ve göletlerle ENGELLENMEKTE... Gölün bütçesi hep zarar da...
2-            Göl çevresinde  tarımda su kullanımının aşırılığı yanı sıra , havzada tarım alanını giderek artmakta.. BİLİMSEL TARIM – SU BAĞLI BİTKİ DOKUSU
3-            Gölde su azaldıkça,  KİRLİLİK- BUHARLAŞMA- BİTKİ daha çok artmakta.. Göl bataklışmakta, kuruma hızı artmakta.. Su kotunda kritik noktaya gelinmiş durumdadır.
ÇÖZÜM.; Zaman göl için önemli, yıllardır “yapıldığı gibi toplanalım, heyetler –komisyonlar oluşturalım çözüm arayalım diye zamanın geçirilmemesi gerekir. Dünya da ve Türkiye de olduğu gibi bu durumun bilimsel çözümü bellidir. Gölün doğal dengesini ve su bütçesini, kaynaklarını korumaktır. Sorunu” yağışların azlığına veya göl 7 yılda bir bu şekilde alçalır “ bakışından vaz geçilmelidir. Meteorolojik verilere bakıldığında gölün bu hale gelmesinde etkisi  bu boyutta değildir.. Bu bakışla göle 365 gün değil 765 gün yağış olsa gölün sadece üzerine düşen yağışla su bütçesini ve ekolojik yapısını koruması söz konusu değildir..
Gölün yasada önceliği içme kullanma suyudur, elbette tarımda vb. alanlarda da kullanılması gerekecektir..  Gölün öncelikleri ve su bütçesini  korumak için TERCİH YAPILMALIDIR.. Bu tercih bu günkü biçimde devam ederse EĞİRDİR GÖLÜ YAKIN ZAMANDA KURUMA TEHLİKESİNDE KALACAKTIR.
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ TTKD Eğirdir ISPARTA TEMSİLCİSİ
 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °