Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Güller Diyarı Isparta’da; Festival COŞKUSU…

Güller Diyarı Isparta’da; Festival COŞKUSU…

ISPARTA 12.06.2019 14:24:00 0
Güller Diyarı Isparta’da; 
Festival
COŞKUSU…
HABER: Yunus ÖZLER
Isparta Belediyesi’nce düzenlenen 2. Ulusal Kozmetik Ürünleri ve Dünya Güzel Koku Festivali yoğun katılımlı görkemli bir kortej yürüyüşüyle başladı. Valilik önünde halk oyunları ekiplerinin gösterileri büyük beğeni topladı.
 
GÜL FESTİVALİ KORTEJ
YÜRÜYÜ İLE BAŞLADI
Festivalin ilk etkinliği olan ve Belediye önünden başlayan kortej yürüyüşüne Vali Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar ve Meclis Başkanı Osman Şahlan, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ömer Parlak, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Keskin, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkan ve Temsilcileri, Çin ve Japonya’dan gelen çok sayıda yabancı konuk ve vatandaşlar katıldı.
FESTİVAL ÇELENGİ
ATATÜRK ANITINA SUNULDU
15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında son bulan Kortej Yürüyüşünün ardından kutlamalara burada devam edildi. Saygı duruşu ve istiklal marşımızın söylenmesiyle başlayan buradaki etkinliklerde ilk olarak ‘Festival Çelengi’ Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından Atatürk Anıtına sunuldu.
BAŞDEĞİRMEN, “GÜLLER DİYARINDA ŞEHR – ÜL
EMİN OLMAK HERKESE NASİP OLMAZ”
Başkan Başdeğirmen burada yaptığı konuşmada, Isparta’nın Gül gibi bir değere sahip olduğunu ve bu değerin çok iyi korunması gerektiğini söyledi. Başdeğirmen konuşmasında; “Türkiye’nin Gül Şehir Isparta ve Isparta’nın Gül kokulu insanları hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Böylesine güzel bir şehrin Şehr – ül Emini olmak herkese nasip olmaz. Bundan dolayı büyük bir mutluluk, onur ve gurur duyuyorum. Nice festivaller kutlamak dileğiyle inşallah…
“GÜLÜ ISPARTA’YA 179 YIL ÖNCE
GÜLCÜ İSMAİL EFENDİ GETİRDİ”
Isparta’ya gül 1840 yılında Gülcü İsmail Efendi tarafından getirildi. İsmail Efendi bu gülü üreterek şehrimizdeki gül üretimi bugünlere kadar geldi. 1863 yılında ise ilk defa gülden gülyağı çıkarılmaya başlandı. Dolayısıyla gül, süs bitkisinden endüstriyel ürün haline dönüştü. Günümüzde, gülden gülsuyundan reçeline, gül lokumundan esansına kadar birçok çeşidi var.
“GÜL ŞEHRİMİZ İÇİN BİR MARKADIR,
ISPARTA BİR GÜL MEMLEKETİDİR”
Gül Isparta için bir markadır. Nereye giderseniz gidin ‘Ispartalıyım’ dediğinizde hemen size ‘Gül memleketinden mi?’ diye sorarlar. Onun için, biz elimizdeki gül bir gibi değerin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Isparta olarak yaptığımız bu etkinlikler sıradan bir etkinlik değildir. Gülümüzün dünyaya tanıtılması için büyük bir adımdır. Gülümüzün dünyaya hakim olmasını sağlayabilmektir.
“ISPARTA’DA İLK GÜL
FESTİVALİ 1962 YILINDA YAPILDI”
Gülümüzün varlığını devam ettirebilmesi için bu festivali yapıyoruz. İlki geçen yıl yapılan ve bu yıl ikincisini yaptığımız Gül Festivalimiz ilimizde ilk olarak 1962 yılında yapılmış. O festival bugünkü ITKM’nin bulunduğu eski Çarşamba Pazarı alanında gerçekleştirilmiş. İşte o gün bu gündür ilimizde Gül Festivalini yapıyoruz.
“VALİMİZİN BÜYÜK
DESTEK VE KATLARI VAR”
Bugün gülümüzün en güçlü olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Zira, ilk yıllarda bir süs bitişi olan gül bugün endüstriyel ürünün yanında bir de turizm değeri olan bir varlık haline gelmiş bulunmaktadır. Bu konuda sayın Valimizin büyük gayret ve çalışmaları vardır. Bize bu konuda her türlü desteği vermektedir. Kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
“ISPARTA DÜNYA GÜLYAĞI İHTİYACININ
% 65’İNİ TEK BAŞINA KARŞILAN BİR ŞEHİRDİR”
Biraz önce de söylediğim gibi, Isparta için bir marka olan gülden üretilen gülyağı üretiminde de en öndedir. Öyle ki, dünya gülyağı ihtiyacının % 65’ini Isparta tek başına karşılamaktadır. Isparta gül üretiminde ülkemizde ve hatta dünyada tek bir şehirdir. Başka il ve ülkelerde de gül üretilmiş olsa bile havası, suyundan en kaliteli gül Isparta’da üretilmektedir. Allah, Isparta’ya böylesine bir güzellik bahşetmiştir.
“GÜL TURİZMİ SON
YILLARDA BÜYÜK ATILIM İÇİNDE”
Son 5 yılda gül endüstriyel ürün olmaktan çıkıp, gül turizmine dönüşmüştür. Artık, gül mevsiminde ilimizde başta Japonya, Güney Kore gibi uzak doğu ülkelerinden ve ülkemizin dört bir yanından yerli ve yabancı turistler ilimize gelmekte ve gül bahçelerimizi gezerek ülkelerine son derece mutlu bir şekilde dönmektedirler.
“FESTİVALİMİZ BİRBİRİNDEN GÜZEL
ETKİNLİKLERLE DOLU DOLU GEÇECEK”
Bugün, Kortej yürüyüşümüzle başlattığımız bu festivalimiz 16 Haziran tarihine kadar sürecek olup, dolu dolu etkinliklerimiz mevcuttur. Ben, tüm Isparta halkımızı bir kez daha festivalimize davet ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.
FESTİVALİN İLK GÜNÜ 8
ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Ulusal Kozmetik Ürünleri ve Dünya Güzel Koku Festivalinin ilk günü daha sonra; saat 16:00 - Motorlu Yamaç Paraşütü Gösterisi, saat 16:45 Halk Oyunları Gösterisi, saat 17.00’de Taekwondo Gösterisi ile devam etti.
Akşam ise, saat 19:30’da Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi, saat 20:30’da Ömer Türkmenoğlu Isparta Türküleri Senfonisi, saat 22.00’de ZGR Müzik Gurubu ve saat 23:00’de ise Havai Fişek Gösterisi ile sona erecek.
12 -16 Haziran günleri arasında Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan 2. Ulusal Kozmetik Ürünleri ve Dünya Güzel Koku Festivali'nin diğer günlerdeki programı ise şöyle;
 
13 HAZİRAN PERŞEMBE
•          Saat 14:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 17:00 - Reçel, Sirke, Gül Reçeli Yapımı
•          Saat 20:30 - Vatan Gurubu Canlı Performansı
•          Saat 21:00 - Gül Sesini Arıyor Yarışması
•          Saat 21:30 - Animasyon Gösterileri
•          Saat 22:00 - Gelinler Podyumda - Gül Güzeli Takdimi
 
14 HAZİRAN CUMA
•          Saat 12:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 15:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 18:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 20:30 - Ayten Altıntaş Gül ve Şİfa Konferansı
•          Saat 21:00 - Animasyon Gösterileri
•          Saat 21:30 - Eray Gönendi - Didem Konseri
15 HAZİRAN CUMARTESİ
•          Saat 12:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 15:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 17:00 - Türk Yıldızları Gösterisi
•          Saat 18:30 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 20:00 - Animasyon Gösterileri
•          Saat 20:30 - Gül Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni
•          Saat 21:00 - Suat Güzey'in sunumuyla Seda Üren, Çiğdem Doğan, Gökhan         Akar, Esra Sezer Konseri
 
16 HAZİRAN PAZAR
•          Saat 10:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 14:00 - Bihter Türkan Ergül ile koku atölyesi
•          Saat 15:00 - Katılım ve Başarı belgesi takdimi
 
 
FESTİVALİN AÇILIŞINDAN GÖRÜNTÜLER…




Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °