Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gülcülüğü bekleyen tehlike! İhracat fiyatları düştü

Gülcülüğü bekleyen tehlike! İhracat fiyatları düştü

ISPARTA 5.10.2017 07:21:00 0
Gülcülüğü bekleyen tehlike! İhracat fiyatları düştü
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan gül üreticilerine ödenecek gülçiçeği alım fiyatını açıklarken aynı zamanda gülcülüğün geleceği ile ilgili önemli uyarılarda da bulundu. Çelik, bu yıl hava şartları ve üretim alanının artması nedeniyle gülçiçeği rekoltesinin de arttığını belirterek “eskiden 18 bin dekar olan gül üretim alanı 30 bin dekara çıktı. Alternatif kullanım alanları açılmadığı, farklı sektörlerde değerlendirilmediği takdirde gelecekte gül çiçeği ile ilgili bazı sıkıntılar kaçınılmaz olacaktır” diyerek bu yıl gülyağı ihracat fiyatında düşüş olduğunu bildirdi.  
9 BİN TONA YAKIN GÜLÇİÇEĞİ ÜRETİLDİ
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik 2017 yılında gülçiçeği rekoltesinde artış olduğunu belirttiği açıklamasında “2017 yılı Gülçiçeği Kampanyası bölgemizde yaklaşık 10 Mayıs 2017 tarihinde başlamış ve 5 Temmuz 2017 tarihinde sona ermiştir. Böylece ortalama 60 günlük bir sürede gül hasadı yapılmıştır. 2016’da gül sezonu 23 Nisan da başlamış idi. İklim şartlarının normal geçmesine bağlı olarak da 2017'de gül hasadı başlaması gereken tarihte yani mayısın ikinci haftasında başlamıştır. Biz Gülbirlik olarak sezon içerisinde 53 gün süreyle gül çiçeği alımı gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz bilgilere göre bölgemizde 8.500 ton ila 9.000 ton civarında bir rekolte gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bu miktar ise geçen yılın rekoltesine göre yaklaşık % 25-30 civarında bir rekolte artışı demektir” dedi.
1400 KİLOGRAM GÜLYAĞI, 10 TON KONKRET ÜRETİLDİ
Gülçiçeği rekoltesindeki artışında sebebinin gül üretilen alanların 18 bin dekardan 30 bin dekara çıkmasına bağlı olduğunu söyleyen Çelik, “sizlerin de bildiği gibi gül dikim alanlarının artması ile birlikte 2017 sezonu için hava şartlarının uygun geçmiş olmasıdır. Diğer taraftan Bulgaristan'da ve üretim yapan diğer ülkelerde de aynı şekilde rekolte artışları olduğunu biliyoruz. Bu çiçek artışları da gerek Türkiye'de ve gerekse Bulgaristan'da gülyağı üretimini doğrudan etkilemiştir. Gülçiçeği rekoltesindeki artış hem gülyağı hem de  gül konkreti üretiminin artmasına neden olmuştur. Isparta’da bu yıl 1300-1400 kilogram civarında bir gülyağı üretimi, 10 civarında da bir gül konkreti üretimi olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.
SEKTÖR DOYUM NOKTASINA ULAŞTI
Gülcülüğün geleceği açısında gülçiçeği ve gülyağının kullanılabileceği alternatif sektörlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Çelik, “Geçen yıl ki basın toplantısında dünyada ve özellikle gülcülük sektöründeki gelişen olayları dikkate aldığımızda 2017 ve takip eden yıllarda sektör açısından bazı sıkıntıların kaçınılmaz olacağından, pazarlarda bazı sorunlar yaşanabileceğinden bahisle bu konuya dikkat çekmiş idik. Bu güne geldiğimizde ise, Türkiye'de sektörümüz ilk olarak ihraç fiyatlarında bir düşüş ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle de Bulgaristan'daki gülyağı üreticilerinin başta Avrupa ve diğer ülkelerdeki müşterilere çok düşük fiyattan teklif etmiş olmalarının yanı sıra Türkiye'den de bazı firmalara aynı şekilde yapılan düşük fiyat tekliflerinin etkili olduğu bir gerçektir. Kaldı ki, sektördeki gülyağı fiyatları zaten 2016'da doyum noktasına ulaşmış ve özellikle Avrupa'daki müşterilerce bugünün sinyalleri verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Gülçiçeği fiyatı 8,70 TL
Geçen yıl 7,65 TL olan gülçiçeği kilogram fiyatını, bu yıl 8,70 TL olarak açıklayan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, açıklamasında şunlara yer verdi. “Ancak, her şeye rağmen, 2017 yılı için üretici ortaklarımızın emeklerinin ve alın terlerinin karşılığını verebilmek, onların memnuniyetini sağlamak için titiz bir çalışma ile hesaplarımız yapılmış ve konu Birlik Yönetim Kurulumuzda etraflıca değerlendirilmiştir. Buna göre; gerek Birliğimiz gerekse Birliğimize ait Rosense A.Ş.'nin destekleriyle 2017 yılı gül çiçeği fiyatı 8,70 TL olarak tespit edilmiştir. Ödemeler 9 Ekim Pazartesi 2017 tarihinden itibaren başlayacaktır. Üretici ortaklarımıza hayırlı olmasını yüce Allah'tan temenni eder, Yönetim Kurulu olarak katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür eder, saygılar sunarız.”

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °