Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gül posasından enerji üretilecek

Gül posasından enerji üretilecek

ISPARTA 17.12.2018 11:46:00 0
Gül posasından enerji üretilecek
Türkiye’nin en büyük gül konkreti üreticisi Sebat Gülyağı Ltd. Şti. Süleyman Kınacı yeni fabrika ile birlikte atıkları değerlendirmek için gül konkreti üretiminin ardından kalan posadan enerji üreteceklerini söyledi. Yüksek Kimyager Süleyman Kınacı bioyakıt sınıfında değerlendirilecek gül posasının pelit haline getirilerek katı yakıt olarak kullanılacağına dikkat çekti.    
Alanında ilklerin öncüsü olan ve ar-ge çalışmaları ile dikkat çeken Sebat Gülyağı gül posasından enerji üretimine başlıyor. Yüksek Kimyager Sülyeman Kınacı, gül posasından enerji üretime denemelerine 4-5 yıl önce başladıklarını söyleyerek “bizim fabrikamız dökme doğalgaz ile çalışıyor. Ciddi bir enerji maliyetimiz var. Ayrıca gülyağı ve konkretinden geride kalan posa ciddi bir atık sıkıntısı çıkarıyor. Bu atığı nasıl değerlendirebiliriz diye 4-5 yıl önce başladığımız çalışmadan sonuç aldık. Bu konuda daha önce BAKA’ya bir proje sunmuştuk. Ama BAKA o dönem sadece yeni üretime yönelik çalışmaları destekliyordu. Bizde yatırımı kendimiz yaptık” dedi.    
ATIKLARIN ENERJİ DEĞERİ 3-4 MİLYON TL
Gül posasının pelite dönüştürülerek bioyakıt olarak kullanılacağını söyleyen Kınacı “bizim yıllık atıklarımızın enerji değeri 3-4 milyon TL’yi buluyor. Bunun sadece 4’te 1’i bizim enerji ihtiyacımızı karşılamaya yetiyor. Kalanı ise satılabilecek. Yakıldığında 4800 ile 5500 kalori arasında ısı verecek olan gül posasından pelitin enerji verimliliği %80’in üzerinde. Kömürde bu %50-55’lerde yani kömürle ısınan bölgelerde çok rahat kalorifer ve sobalarda kullanılabilecek” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Gül posası ve yağı çıkarılan tıbbi ve aromatik bitkilerin posasından enerji üretiminin Türkiye’de ir ilk olacağını söyleyen Kınacı, pelitin yakılmasının ardından kalan kül miktarının odun ve kömür gibi katı yakıtlardan çok daha düşük olduğunu belirtti. Sebat gül posasından üretilen peliti 2019 yılında kendi fabrikalarında kullanacak. 2020’de ise piyasaya sürülmesi planlanıyor.
 

Anahtar Kelimeler: ?retilecek enerji posasından
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °