Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Gül okulu açılırsa 41 değil 140 ürün üretiriz

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, gül üzerine açılması teklif edilecek olan Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için heyecanlı olduğunu belirterek, “Gülden şuanda 41 ürün üretiliyor. O okul gelirse 140 tane üretiriz” dedi.

ISPARTA 20.01.2017 06:05:00 0
Gül okulu açılırsa 41 değil 140 ürün üretiriz
İl İstihdam Kurulu toplantısına katılan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can’ın Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin gül üzerine açılması yönündeki teklifini değerlendirdi. Bu konu için heyecanlı olduğunu ifade eden Can, “Biz ilk etapta okulumuza bunu bölüm istemiştik. Ama şuanda gelen şekli büyük bir nimet olarak bize sunuluyor” dedi.
FRANSA BİZDEN 30 MİLYON DOLARA ALIYOR 3 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR
Gülün ilk etapta süs bitkisi olarak bilindiğini ve bununla ilgili 3 yıl önce yaptıkları çalışma ile endüstriyel bitki haline getirdiklerini dile getiren Başdeğirmen, şunları söyledi: “Bu endüstriyel ve endemik bir bitkidir. Dünyanın gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan bir şehir olarak, gülle alakalı paradan öteden dünya markası olması anlamında öne çıkması gereken bir sektör. Gülün bize yılda 50 milyon dolar bir getirisi var. Bu rakam belki de İstanbul’daki bir işletmenin sermayesi veya cirosu. Ama biz gülyağının birçoğunu Fransa’ya satıyoruz. Fransa bizden ürünü 30 milyon dolara alıyor, sattığı zaman 3 milyar Avro kazanıyor. Gülün ürünleri sadece kozmetik sektöründe kullanılmıyor, sigara sanayisinde de kullanılıyor. İlaç sektörünün önemli bir hammaddesi.
BÜYÜK BİR NİMET OLARAK BİZE SUNULUYOR
Gül Isparta’ya ait bir endemik bitki ve tematik bir konudur. Meslek Lisesi de bununla alakalı uygun bir şekildedir. Biz ilk etapta okulumuza bunu bölüm istemiştik. Ama şuanda gelen şekli büyük bir nimet olarak bize sunuluyor. Gülden şuanda 41 ürün üretiliyor. O okul gelirse 140 tane üretiriz. Bu konuyla alakalı Akredite Laboratuvar talebimiz vardı. En son BAKA toplantısında kabul edildi. Sayın valimiz orada bu işin olması gerektiğini anlattı diğer valilerimiz de kabul ettiler. Akredite Laboratuvarını SDÜ işbirliğinde oradaki Mükemmeliyet Merkezi’ne kuruyoruz. Isparta gerçekten son zamanlarının alabildiği en güzel yetkiyi bu okulla alıyor.
OKULUN MERKEZDE OLMASI GEREKİR
Bu okul için heyecanlıyım. Türkiye’de 8 ile pilot il verdiler birisi de biziz. Bu içinde sayın milletvekilimiz ve valimizin katkısı var.  Bu okulun merkezde olması gerekir. Merkez dışında olursa öğrenci alamayız. Sayın valimiz bunun kararını verir.”

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °