Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Gül, kurak kışa rağmen iyi bir sezon geçirdi

Gül, kurak kışa rağmen iyi bir sezon geçirdi

ISPARTA 12.06.2018 07:12:00 0
Gül, kurak kışa rağmen iyi bir sezon geçirdi
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeği açısından iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, bu yıl ki rekolte beklentisinin 9 bin ton civarında olduğunu söyledi. Çelik, üreticinin fiyat beklentisiyle ilgili de değerlendirmede bulundu.
Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da Nisan ayının 20’sinden sonra başlayan gül çiçeği hasat sezonunun birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor. Isparta’da kurak geçen kış mevsimi nedeniyle endişeli olan üreticiyi ilkbahar yağmurları kurtarmış gibi gözüküyor. GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, hasat sezonunun iyi geçtiğini belirterek, Nisan sonu ve Mayıs ayındaki yağışların bu durumda etkili olduğunu vurguladı.
YAĞMURLAR GELMESEYDİ GERÇEKTEN ÇOK KÖTÜ BİR SEZON GEÇİRECEKTİK
Kurak geçen bir kış mevsiminin ardından gül çiçeği kampanyasının bazı bölgelerde Nisan ayı ortalarında başladığına değinen GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, “Bu taraftaki bölgelerde de 23-24 Nisan gibi başladı. Bu süreç içerisinde eğer yağmurlar gelmeseydi gerçekten çok kötü bir sezon geçirecektik. Yağmurlar Nisan ayı sonu ve Mayıs itibariyle başında geldi. Sadece gülde değil tüm zirai ürünler ilaç gibi gelen yağışlar geldi. Bu yağışlar nedeniyle sıkıntı yaşamadık. Kış mevsiminin kurak geçmesinin ardından Nisan ayı içerisinde bölgesel bazı yerlerde don riski söz konusu olmuştu. Bazı bölgelerde don olayından dolayı kayıplar söz konusu oldu ancak rekolteyi yüksek oranda etkileyecek bir şey değildi bu. Ekili ve dikili alanların biraz fazla olmasından dolayı rekoltede beklenmedik bir olumsuzluk yaşanmadı. Herkes gül çiçeğini aldı ve işledi. Aslında her şey normal gitmiş olsaydı, yağışlarda sıkıntı olmasaydı bu yıl muhtemelen rekoltede artışlar söz konusu olacaktı. Ekili dikili alanlarda dekar başına alınacak ürünler karşılaştırıldığında normalde şuan gerçekleşen rekoltenin en az yüzde 30 fazla olmasını bekliyorduk. Kışın kurak geçmesi, yağışların olmaması, yağış sezonunun da yoğun  geçmesinden dolayı ufak tefek olumsuzluklara rağmen, dikili alanların fazla olmasından dolayı herhangi bir açık söz konusu olmadı. Yeteri kadar ürün hasadı yapıldı” şeklinde konuştu.
AREFE GÜNÜ TÜM MERKEZLER KAPATILACAK
Ramazan Bayramı öncesinde en geç Arefe günü tüm alım merkezlerinin kapatılmasının söz konusu olduğunu ifade eden Çelik, “Çünkü kampanya dönemi bitti, çiçek kalmadı. Şuan günlük alımları 4 ton civarında geliyor. Önümüzdeki 2-3 gün içerisinde tüm noktalarda 500 kilograma kadar düştüğünde kapatıyoruz” diye konuştu.
REKOLTE BEKLENTİSİ 9 BİN TON
Bu sezon gül çiçeğinde rekolteyi ortalama 9 bin ton olarak beklediklerini belirten GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, herkesin ihtiyacı kadar ürünü alabildiğini söyledi.
ŞİMDİDEN FİYAT TELAFFUZ EDEMEYİZ
Öte yandan üreticilerin gül çiçeği fiyatıyla ilgili beklentilerini değerlendiren Çelik, “Yurtdışında gülyağı pazarlama faaliyetleri bitmeden gül çiçeği için herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Düşük ya da yüksek söyleseniz üreticisi nezdinde spekülasyonlara  neden olur. Başkaları bu konuda bir şeyler söyleyebilir ama bizim rakam söylememiz mümkün değil. Gülbirlik’e bağlı kooperatiflere üye olan üretici ortaklarımızın bu yıl da hakları ve hukukları korunacaktır. O noktada Gülbirlik  ortaklarının bir endişesi olsun istemem. Biz verebileceğimiz fiyatın en iyisini takdim etmeye çalışacağız. Onların emeklerini vermeye gayret edeceğiz. Ama şimdiden rakam söylemek çok zor. Önümüzdeki Haziran veya Temmuz’un ortaları gibi netlik kazanır” dedi.
İYİ BİR SEZON GEÇİRİLDİ
Son olarak  Çelik, iyi bir sezon geçirdiklerini dile getirerek, “Bölge ekonomimiz açısından kazasız belasız bir sezon atlattık. Tüm üretici ortaklarımızın, Isparta’mızın ve ülkemizin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °