Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Glutensiz Menü Uygulaması Hayata Geçti

Glutensiz Menü Uygulaması Hayata Geçti

ISPARTA 6.04.2019 07:56:00 0
Glutensiz Menü Uygulaması Hayata Geçti
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları ve Çölyak Hastalığı Kontrol Programı” kapsamında SDÜ'de “Glutensiz Menü” uygulaması başlatıldı.
Çölyak hastalığında tedavinin en önemli sürecinin yaşam boyu sürdürülmesi gereken glutensiz diyet uygulaması olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gültaze Gül, “Bu sebeple Süleyman Demirel Üniversitesi olarak Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları ve Çölyak Hastalığı Kontrol Programı” kapsamında çözüme ortak olmak amacıyla glutensiz menü uygulamasını başlattık.” dedi.

Çölyak hastalığına uygun bir beslenme programı hazırladıklarını anlatan SDÜ Merkez Mutfağı Diyetisyeni Gül, hazırlanan yemeklerin glutensiz ürünlerden oluşturulduğunu belirtti. Diyetisyen Gül, “Çölyak, gluten içeren gıdalarla beslenilmesi sonucu bağırsaklardaki doğal yapının bozulmasıyla ortaya çıkan bir emilim bozukluğu sendromudur. Hastalığın nedenini oluşturan esas etken, buğdayda bulunan gluten proteininin gliadin adlı alt grubudur. Ancak çölyak hastaları sadece buğday değil, gliadinlerin yapı olarak benzeri olan prolaminleri de içeren çavdar ve arpa ürünlerinin tüketiminden de sakınmak zorundadır” dedi.
Glutensiz menü programının o günün menüsündeki yemeklerin glütensiz ürünler kullanılarak hazırlandığını vurgulayan Diyetisyen Gül, azami ölçüde yemek değişikliğine gidildiğini belirtti. Uygulamanın ilk kez 1 Mart 2019 tarihinde 19 kişi ile başlatıldığını o günden bu yana ise 100 kişiye yemek hizmeti verildiğine dikkati çeken Diyetisyen Gül, uygulamaya dahil olmak isteyen personel ve öğrencilerin merkez mutfak ile iletişime geçebileceklerini belirterek bu kapsamdaki deneyim ve önerilerin kendileri için kıymetli olduğunun altını çizdi.


Anahtar Kelimeler: geçti hayata uygulaması men? glutensiz
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °