Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

GECE 3’TE KALK AKŞAM EVE GEÇ GİR, HAYAT BU!

GECE 3’TE KALK AKŞAM EVE GEÇ GİR, HAYAT BU!

ISPARTA 5.01.2017 17:38:00 0
GECE 3’TE KALK AKŞAM EVE GEÇ GİR, HAYAT BU!
Kış aylarının dondurucu soğukları en fazla pazarcı esnafını etkiliyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren hayat mücadelesine başlayan pazarcı esnafı, akşama kadar ayakta bir yandan soğuklarla mücadele ederken diğer yandan da evine ekmek götürme derdinde. Kimisi nefesiyle ellerini ısıtırken, kimisi de yaktığı bir tüplü ısıtıcı ya da ateşin yanında ısınmaya çalışıyor. Esnaf, soğukla mücadelenin pazarcılığın kaderi olduğunu belirtiyor.
Salı ve Çarşamba pazarına giderek, esnafın ekmek kavgasını görüntüledik ve sorunlarını dinledik.  Çarşamba pazarı esnafı, salı pazarı esnafına göre Kapalı Pazar Yeri olması nedeniyle biraz daha şanslı. Ancak Kapalı Pazar Yeri, kar ve yağmurdan koruyor fakat soğuk, herkes için aynı.


DEMİR: GECE 3’TE KALK, AKŞAM SAAT 8, 9 GİBİ EVE GİR, HAYAT BU
Salı Pazarı’nda ilk olarak karşımıza Isparta Sebze ve Manavlar Odası Başkanı Hasan Demir çıktı. 34 yıldır pazarcılık yaptığını anlatan Başkan Demir, il merkezinde odaya kayıtlı 470 esnaf bulunduğunu dile getirdi. Pazarcılıkta günümüzle 34 yıl öncesini kıyaslayan Demir, o dönemlerde de para kazanmanın zor ancak bereketli olduğunu söyledi. Pazarcının yazı, kışı olmadığına işaret eden Hasan Demir, “Bu meslek zor bir meslek. Gece 3’te kalk, akşam saat 8, 9 gibi eve gir, hayat bu” diye konuştu.

UYSAL: ISPARTA HALKI ÜRÜN ALIRKEN KALİTEDEN ÇOK UCUZLUĞA BAKIYOR
Yaklaşık 20 yıldır pazarcılık yapan Ersin Uysal ise Isparta’da pazar fazlalığından şikayetçi. İl merkezinde haftada 20’yi aşkın pazar kurulduğunu anlatan Uysal, “Her pazara yetişemiyoruz. Pazar, Salı, Cuma ve cumartesi pazarlarına çıkıyoruz. Her pazara çıkamıyoruz çünkü ürün almak için yola gitmemiz gerekiyor” dedi.
Uysal, Isparta halkının pazar da ürün seçerken, kaliteden çok ucuzluğa baktığını da dile getirdi.



KALAY: TEKSTİLDE YÖNETİCİYDİM PAZARCI OLDUM
Daha önce tekstil sektöründe yönetici olan ve 3 yıl önce pazarcılığa yönelen 45 yaşındaki Bolat Kalay, haftada 6 pazara çıktığını anlattı. Pazartesi günlerini kendisine tatil ilan ettiğini belirten Kalay, ufak pazarlara çıkmadığını söyledi. İl merkezindeki pazar sayısının fazla olduğuna değinen Kalay, “Herkes ayağına kadar Pazar istiyor. Haftada 3 gün olsun büyük Pazar olsun” dedi.

KILINÇ: ÜŞÜYORUZ SIK SIK HASTA OLUYORUZ
40 yaşındaki Remzi Kılınç ise 15 yıldır pazar esnaflığı yaptığını söyledi. Isparta’da haftada 5 pazara yetişebildiğini dile getiren Kılınç, kış mevsimi şartlarında soğuklarla mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi. Kılınç, “Kışın yağmur, çamur ve karda ayaklarımız üşüyor, sık sık hasta oluyoruz. Ama mecbur ekmek parası için idare ediyoruz” şeklinde konuştu.



METLEK: GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ
Ziya Metlek de 30 yıldır pazarcılık yaptığını belirterek, “20 yıl önce pazarcılık daha iyiydi. O zamanlar da paranın kıymeti vardı. Şimdi günü kurtarmaya çalışıyoruz. Haftada 4-5 pazara gidiyorum. Portakalı 60 kuruşa alıyorum, 1 liraya satamıyorum. 75 kuruşa satıyorum. 15 kuruş kazanıyoruz o da işçi ve poşet parasına gidiyor. Bizi gören mal satıyor para kazanıyor sanıyor. Aslında alakası yok” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °