Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Esnafın özü, kökü temeli AHİLİK

Esnafın özü, kökü temeli AHİLİK

ISPARTA 19.09.2017 07:00:00 0
Esnafın özü, kökü temeli AHİLİK
Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan vekili Ahmet Tural, Ahilik Haftası kutlamalarının bayram havasında geçmesini temenni ederek “esnaf ve sanatkarlarımızın özü, kökü ve temeli, ahilik kültürüne ve ahilere dayanmaktadır. Ahilik; ticarette dürüstlüğü, mesleki faaliyetlerde kendi kendini denetlemeyi öngörür. Ahilik Kültürü haftasını bu yıl çok daha büyük bir coşkuyla kutlarken, ahileri bugün bir kez daha minnetle ve şükran duygularıyla anıyoruz” dedi.
 
Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yapan Isparta Esnaf ve Sanatkarı Odaları Birliği Başkan vekili Ahmet Tural, “Bizler ahiliği sadece, esnaf ve sanatkarların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, ayni zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir işık kaynağı olarak da görüyoruz.
Osmanlı imparatorluğunun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasına ve 724 yıl devam etmesine, ahilik sağlam bir zemin oluşturmuştur. Bugün de ayni anlayış ve felsefe geçerliliğini korumaktadır” diye konuştu.
AHİLİK GELENEĞİNİN MİRASÇILARIYIZ
Esnaf Odalarının ahilik geleneğinin mirasçısı olduğunu söyleyen Tural “Hepimizin bildiği gibi ahilik, Anadolu da 13. yüzyıldan itibaren varlığını göstermeye başlayan bir düşünce yapısı ve bu düşünce etrafında yaşam bulan bir teşkilatlanmadır. Bizler ahiliğin küreselleşen bir dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen eğitim, ekonomi, sağlık ve sosyal hayat gibi konularda, ahilik teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu, sağlam ve tutarlı olduğu bilinen bir gerçektir.
Onun için herhangi bir hukuk kuralı olmaksızın zamanın ekonomik ve sosyal hayatının yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak bizler için sonsuz bir gurur kaynağıdır” ifadelerini kullandı.
DÜNYA TEK BİR PAZAR HALİNE GELDİ
Esnafların küresel ekonomik gelişmeler nedeniyle hızla yok olma sürecinde olduğunu belirten Ahmet Tural “Dünya artık tek bir Pazar haline gelmiş rekabette sınırlar kalkmıştır.
Esnaf ve sanatkarlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, belkemiğidir. Özellikle %99’u küçük işletmelerden oluşan ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur.
Bugün, birçok gelişmiş ülkede esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor.
Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkarın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Bu anlamda, başka ülkelerin tecrübelerinden yararlanmalıyız. Aynı deneyimlerden geçmeden, başka ülkelerin yaptığı hatalardan ders alarak yönümüzü doğru çizmeliyiz.
Bizler de, esnaf-sanatkar camiası olarak, işletmemizle, çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere uyarlamalıyız” şeklinde konuştu.
ESNAFA VERİLEN DESTEK KARŞILIKSIZ KALMAZ
Esnafların gelişmesinin istihdam ve katma değer artışı anlamına geldiğini bildiren Tural açıklamasında şunlara yer verdi. “Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık, devletimizi daima yanımızda bulmalıyız, yalnız bırakılmamalıyız.
Kesimimize devletçe verilecek her türlü destek karşılıksız kalmayacak, toplumumuza istihdam ve katma değer olarak geri dönecektir.
Hükümetimizin son dönemde kesimimize yönelik yürüttüğü yoğun çalışmaları takdirle karşılıyoruz. sesimizin duyulduğunu, endişemizin paylaşıldığını görüyoruz.
Hükümetimiz tarafından öncelikle esnaf-sanatkarların sorunları araştırılıyor, araştırma sonuçlarına göre esnaf- sanatkar eylem planı hazırlanıyor.
Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz.
Amacımız; ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, rekabet edebilen ve güvenilir bir esnaf ve sanatkar topluluğu yaratabilmektir.
Bu duygu ve düşüncelerle esnafımızın, sanatkarımızın, tüccarımızın ahilik haftasını tebrik ediyorum. Ahiliğin ruhunun, ilkelerinin esnaf ve toplumumuzda yaşaması konusunda hep beraber bir şeyler yapmaya herkesi davet ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi meydanındaki törenin ardından Kaymakkapı Meydanında Ahi Lokması ikramı ile mehter gösterisi yapıldı, ardından Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ahi pilavı ikramı  ile Şed Kuşatma töreni yapıldı.  
 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °
Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °