Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ENSAR Vakfı Isparta Şubesi Başkanı Salih Arslan’dan; Kudüs’ün Fethi’nin 834. Yıldönümü Mesajı

ENSAR Vakfı Isparta Şubesi Başkanı Salih Arslan’dan; Kudüs’ün Fethi’nin 834. Yıldönümü Mesajı

ISPARTA 2.10.2021 11:54:00 0
ENSAR Vakfı Isparta Şubesi Başkanı Salih Arslan’dan; 
Kudüs’ün Fethi’nin 834.
Yıldönümü Mesajı
ENSAR Vakfı Isparta Şubesi Başkanı Salih Arslan, 2 Ekim 1187 tarihinde Selahaddin Eyyubi tarafından fethedilen Kutsal Mekan Kudüs’ün fethinin 834. Yıldönümü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.
 
Selahaddin Eyyubi’nin Eyyubi Hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarı olduğunu ve 2 Ekim 1187'de Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için büyük bir ordu kurup komutasındaki ordusuyla 834 yıl önce Kudüs’ün fehtini gerçekleştirdiğini ifade eden ENSAR Vakfı Isparta Şubesi Başkanı Salih Arslan, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Tarihimizde Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması olarak bilinen fetih öncesinde Kudüs Krallığı, iç anlaşmazlıklar yüzünden zayıflamış ve IV. Baldwin'in ölümünün ardından tahta naip Lüzinyanlı Guy geçmiştir. Kudüs Haçlı ordusu 4 Temmuz 1187 tarihinde Selahaddin Eyyubi'nin 30 bin kişilik ordusuyla karşı karşıya geldi. Sıcaklardan ve susuzluktan yorgun düşen Kudüs ordusu henüz savaşa başlamadan kaybedecek olduğunu vurguladı. Selahaddin'in Müslüman ordusu hiç zorlanmadan bu savaşı kazandı. 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi tarafından başlatılan fetih, şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir.
“MÜSLÜMAN ORDUSU,
HAÇLI ORDUSUNU DAĞITTI”
O dönemde, Müslüman ordusu, Kudüs'ün Haçlı Ordusu'nu darma duman etmiş ve Kudüs'ün surlarına dayanmıştı. Şehrin savunması İbelin'in Baron'u İbelinli Balian'a kalmıştı. Asker olan olmayan herkes kılıç kuşanıp savunma duvarlarında yerini almıştı. Selahaddin'in kuşatma kuleleri ve mancınıkları Kudüs surlarını dövüyor ve harap ediyordu. İbelinli Balian ise sabırla sırasını bekliyor ve karşılık için uygun zamanı kolluyordu. Kudüs surları Müslüman ordusuna karşılık vererek surlardan geçirmemeye çalışıyordu. Bu sırada Piskopos Herakliyus, İbelinli Balian'a yalvarıyor ve kuşatmayı bitirmesini emrediyordu. Ancak Balian şehirde kılıç tutan herkesi kuşatmaya dahil ediyordu.
“2 EKİM 1187 SABAHI
MÜSLÜMAN ORDUSU KUDÜS’Ü ALDI”
Selahaddin Eyyubi'nin ordusu kayıplar verse de kuşatmayı sürmeye devam etti. Kudüs'e karşı son derece merhamet duygusuyla dolup taştığı için, Mescid-i Aksa’nın hatırı için burayı yağmalamak istemiyordu. Ancak Haçlılar şehri 60 bin kişilik bir kuvvet müdafaa ettiklerinden dolayı teslime yanaşmadılar. Kuşatma devam ederken 2 Ekim 1187 şafağı birkaç Müslüman Eyyubi Süvarisi surların gerisinde Beyaz bayrak sallamaktaydı. İbelinli Balian ve Selahaddin karşı karşıya geldi ve 12 gün süren kuşatmanın ardından Kudüs teslim oldu. Selahaddin, Haçlılar'ın Kudüs’e girişlerinde yaptıkları katliamları O, asla tekrarlamak istemeyip bir intikam almadı.
“BÜYÜK KOMUTAN CUMA NAMAZINI
FETH ETTİĞİ KUDÜS’TE KILDI”
Artık Selahaddin, Kudüs’e bir fatih olarak girmiş ve bu kutsal şehrin hürriyete kavuşmasını sağlamıştı. Cuma namazını Kudüs’te kılan Selahaddin, Haçlıların elinde kalan diğer şehirleri de kurtarmak için cihada devam etti.
“KUDÜS VE MESCİD – İ AKSA BİR
GÜN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK”
İslam Dini ve Müslümanlar için Kutsal Topraklar olarak kabul edilen ve Müslümanların kırmızı çizgisi olan Kudüs ve Mescid – i Aksa günümüzde maalesef üzülerek belirtmek isterim ki, Yahudi İsrail’in kontrolü altındadır. Orda Müslümanlar rahat hareket edememekte, rahat ibadetlerini yapamamaktı ve hatta İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmektedirler. İnşaallah, bir gün Kudüs ve Mescid – i Aksa özgürlüğüne kavuşacaktır. Bu konudaki umudumuz hiçbir zaman bitmemiştir, bitmeyecektir” dedi.

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °