Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Engelleri kaldırın…

Engelleri kaldırın…

ISPARTA 3.12.2019 12:25:00 0
Engelleri kaldırın…
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellilerin sorunları masaya yatırılarak, engelli olmayanların engellilere karşı daha duyarlı olması gerektiği vurgulandı.
 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve dolayısıyla Isparta’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu doğrultuda; dün Engelliler için ‘Empati Yürüyüşü’ ve Valilik önünde bir tören düzenlendi. Saat 10.00’da başlayan törene Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük,  Çeşitli Engelliler Derneği Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile okulun öğrencileri ve aileleri katıldı.
GÖKGÖZ; “ENGELLİLERİN
SORUNLARI GİDERİLİYOR”
Programda ilk olarak Belediye önünden Valilik önündeki 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanına kadar ‘Empati’ Yürüyüşü gerçekleştirildi. Burada saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan programda ilk olarak Engelliler Derneği yöneticileri tarafından Atatürk Anıtına Çelenk sunuldu. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşma Belediye Engelliler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Muammer Emre Gözgüz tarafından yapıldı. Gökgöz konuşmasında; “Tüm Dünyada 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Engelli insanların her gün yaşadıkları sıkıntılar, sorunlar sadece kendilerinin, ailelerinin, çevrenin, arkadaşlarının, toplumun, kısacası tüm insanlığın ortak bir sorunudur. İnsanların Engelli olmaları çeşitli etmenlere bağlı olarak meydana gelen bir sonuç olmakla beraber, Engellilerin normal, zorluk çekmeden bir yaşam sürmeleri ancak ve ancak toplumun eğitimi, bilinçlenmesi ve toplumsal duyarlılığın artmasıyla mümkündür. Bu noktada, engelli vatandaşlara acıma duygusu ve acıma hissi ile yaklaşmaktan ziyade, onların yaşamını kolaylaştırıcı kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu kuruluşları, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlenmesine, güçlendirilmesine ayrı bir önem verilmelidir.
“ENGELLER BİLİNÇLİ
KAMUOYU İLE AŞILIR”
En başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge Engellilik sorununu temelde, özde bir insan hakları sorunu olarak ele almakta ve faaliyetlerini buna göre yürütmektedir. Ülkemizdeki anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerleri yansıtan paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sıkıntı ve sorunlarına yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel değerlerde engelli vatandaşlarını sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyunun desteği ile gerçekten mana taşıyan, anlamlı ve gerçek bir boyuta, hedefe ulaşacaktır.
“ENGELLİ İNSAN YOKTUR, HAYATI
ZORLAŞTIRACAK ENGELLER VARDIR”
Konuşmamın sonunda da şunu belirtmek gerekirse, aslında en büyük engel sevgisizliktir. Ve engelli insan yoktur, hayatı zorlaştıracak engeller vardır.
Bizlerde sizlerin desteği ile engelleri ortadan kaldırmak için çabalayacağız.
Farkındalık adına düzenlemiş olduğumuz bu etkinliğe katılımlarınızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunarım. 3 Aralık Dünya engelliler günümüz kutlu olsun.
KARINCA DERNEĞİ MEHTERAN
TAKIMINDAN MUHTEŞEM GÖSTERİ
Programda daha sonra, Isparta Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneğindeki Dovn Sendromlu Çocukların oluşturduğu ‘Mehteran Takımı’ ile Isparta Belediyesi Mehteran Takımı ortaklaşa gösteri yaptılar. Engellilerin sunumları izleyenler tarafından büyük bir beğeniyle izlendi.

Anahtar Kelimeler: kaldırın engelleri
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °