Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Elmada katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Isparta’nın tarımsal sanayisinin 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 775 Milyon TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.

ISPARTA 28.01.2016 07:02:00 0
Elmada katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz
Isparta Ticaret  Borsası Başkanı Ahmet Adar, Çizgi Ötesi programında Isparta’nın tarımsal sanayisiyle ilgili önemli bilgiler vererek, elma konusunda Isparta’nın çizmesi gereken yol haritasını sundu. Isparta’nın tarımsal sanayide 2014 yılında 705 milyon lira işlem hacmi gerçekleştirdiğini ifade eden Adar bu rakamın 2015 yılında yüzde 10 artışla 775 Milyon TL’ye çıktığını bildirdi. Adar, “2016 yılında da yüzde 10-15 arsında işlem hacminde bir artış bekliyoruz” dedi.
YENİ PAZAR ARAYIŞLARIMIZ SÜRÜYOR
TKDK’nın destekleriyle Isparta’da şuanda tarım ve hayvancılığın ön planda olduğunu ifade eden Ahmet Adar, “2016 yılındaki beklentilerimiz Isparta’da tarım ve hayvancılık sektörünün artarak devam etmesi” dedi. Bu konuda Rusya krizine değinen Adar, bu krizin fırsata çevrilmesi gerektiğine işaret etti. Adar, “Bugün bir pazardan bir ülkeden belki bir takım yaptırımlardan geri kalmış olabilirsiniz ama çok büyük avantajları da var. Hükümetimiz ve devletimiz bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Yurtdışına işadamlarını götürerek yeni Pazar arayışlarında bulunuyorlar. Biz de Isparta Ticaret Borsası olarak yurtiçi ve yurtdışı fuarlarına katılıyoruz. Ülkeleri ziyaret ediyoruz. Orada konsoloslukları ticari ataşelikleri ziyaret edip ülkeler hakkında bilgi alıyoruz. Yeni Pazar arayışlarımız devam ediyor. Rusya krizi ülkemiz için bir fırsat. Bunu iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Değişik ülkelere ürünlerimizi satıyoruz şuanda bir sıkıntı yok” dedi.
ELMAYI TEK OLARAK ISPARTA ÇATISI ALTINDA SATMALIYIZ
Öte yandan ilimizdeki herkesin Isparta elmasını ön plana çıkarması gerektiğini vurgulayan Adar, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Üretilen bölge Eğirdir, Gelendost, Uluborlu, Senirkent. Ama hepimiz sonuçta Isparta’da yaşıyoruz. Yurtdışı ve yurtiçi pazarlarda elmayı satarken Isparta elması logosunu kullanarak satarsak daha rahat bir şekilde Pazar bulabiliriz. Zaten Isparta elmasını Türkiye biliyor. Şuanda her 4 elmadan biri Isparta’da üretiliyor. Çoğu bölgenin elmasındaki aroma bizim elmamızdaki kadar lezzetli değil. Gölümüzdeki doğal ortamdan dolayı elmamızın aroması, tadı, sertliği çok farklı. Bunları anlatmamız gerekiyor. Bunları tek Isparta çatısı altında pazarlarsak daha iyi pazarlayacağımızı düşünüyorum.
ELMA BORSASINI KURMAMIZ GEREKİYOR
Elma Borsası çalışmalarımız sürüyor.  Borsada hububat, bakliyat, kuru üzüm, fındık, pamuk veya yumurta gibi saklama koşulları elmada çok rahat değil. soğuk hava depolarında saklanıyor ve soğuk zincirde sevk edilmesi gerekiyor. Elmanın saklama koşullarından dolayı ürün borsası olarak kuramıyoruz. Bununla ilgili farklı bir yol izleyeceğiz. Bakanlık ve müsteşarlıkla görüşüyoruz. Bu konuda Ticaret Borsası Meclis Başkanımız bu işin fikir babası. Geldiğimiz noktada Isparta’nın menfaatlerini, Isparta’da üretilen ürünlerin en üst düzeyde pazarlanabilmesi ve katma değer üretmesi için Elma Borsasını kurmamız lazım. Üreticinin işi üretmek ve ürünü en güzel şekilde üretip birliklere teslim etmek. Birlikler de buralarda ürünleri en iyi şekilde pazarlamalı. Ürünün satılırken satış koşullarının belirlenmesi lazım. Malı satın alacak kişinin teminat vermesi lazım. Burada teminat altına alınarak üretilen ürünlerin en iyi şekilde pazarlanması için tek elden pazarlanması gerekiyor. Bugün yurtdışı ve yurtiçi pazarlarında kalıcı olabilmemiz için elimizdeki elmanın miktarını, kalitesini bilmemiz gerekiyor. Bugün yurtdışı pazarına 5-10 bin tona imza atabilmemiz için elimizde veri ve ürün olması lazım.
HEDEF 1 MİLYON TON ELMA ÜRETİMİ
Isparta’da 5 yıl önce 80’in üzerinde soğuk hava deposu vardı ve 300 bin ton saklama kapasiteleri vardı. TKDK’nın destekleriyle yapılan 20’nin üzerinde soğuk hava deposu var. şuanda toplam 430 bin saklama kapasitemiz var. 2014 yılındaki elma üretimimiz yaklaşık 700 bin ton. Yeni dikilen bahçelerle birlikte bu 1 milyon tonun üzerine çıkacak. 
GİRDİĞİNİZDE O PAZARDAN ÇIKMAMANIZ GEREKİYOR
Karaman Ticaret Borsasıyla da görüşüp, oradaki milletvekilleri ile Isparta milletvekillerini Ankara’da buluşturarak, bir lobi yapacağız. bu şekilde dış pazarlarda bunun ne kadar etkili olduğunu göstererek bunu almamız gerekiyor. İtalya, Polonya’da yurtdışı satışına çok büyük destekler veriliyor. Bizde her geçen yıl üretim artıyor. Üretime yeni pazarlar bulmak açısından ihracat desteği almamız gerekiyor. Bunun da kalıcı olması gerekiyor. Bu yıl verildi diğer yıllar verilmediği zaman pazarda kalıcı olamazsınız. Bir pazara girmek çok zordur. Girdiğinizde o pazardan çıkmamanız gerekiyor.”
OKULLARDA YASAKLANAN CİPSLER YERİNE ELMA CİPSİNİ KOYABİLİRİZ
Öte yandan Ticaret Borsası Başkanı Adar, Isparta’nın elmada katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini ifade etti. Adar, şunları söyledi: “Isparta’mızın önde gelen sanayi kuruluşlarından Demirellerin fabrikasında elma cipsi üretimi yapılıyor. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarına satılıyor. Bugün elmanın faydalarını anlatarak, elma cipsi tüketimini de artırabiliriz. Sağlık açısından  da çok faydalı. Bugün birçok cipsin okul kantinlerinde satılması yasak.  Elma cipsini bunun yerine sokarak çok güzel pazarlar oluşturulabilir. Bununla ilgili BAKA ve TKDK’dan destek alınabilir.
ELMA SİRKESİ, CİPSİ GİBİ ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ
Elmanın tüketimi her geçen gün artıyor. Isparta olarak elmada katma değeri yüksek ürünler yapmamız gerekiyor. Elmayı 1-1,5 liraya satarken elmanın unu, sirkesi, cipsi gibi katma değer üretmemiz gerekiyor. Gelirimizi artırmamız gerekiyor.
SÜTÜ PAKETLEYİP SATMAMIZ LAZIM
Tarımda şuanda Isparta’nın elma ve kirazda büyüyerek devam etmesi gerekiyor. Hayvancılıkta da Isparta’mız büyüyor. Büyükbaşta şuanda Isparta’da 120 bine yakın hayvan var. Küçükbaşta 380 bin civarında hayvan var. günlük süt üretimimiz 450 tona yaklaştı. Burada bizim Isparta Ticaret Borsası olarak tarımla sanayileşen Isparta diyoruz. Elmamız, kirazımız da olacak hayvancılığımız da olacak. Bununla birlikte entegre olarak ürettiğimiz sütü başka illere göndermeden OSB’de ya da başka yerlerde süt işleyen fabrikalar kurarak yatırıma dönüştürüp katma değer üretmemiz gerekir. Sütü 1,25 kuruşa çiğ olarak satmaktansa bunu ambalajlayıp 2,5 liraya satmamız gerekir. Peynir yap üretip satmamız gerekiyor. Bunların paralel olması gerekir.” 

BU HABERE DAHA KOLAY ULAŞABİLMEK İÇİN TELEFONUNUZA MEDYA32'NİN ANDROİD YA DA İPHONE UYGULAMASINI İNDİREBİLİRSİNİZ

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °