Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Elma tek elden satılmalı

Elma tek elden satılmalı

ISPARTA 21.11.2017 07:27:00 0
Elma tek elden satılmalı
Elmacılık sektörünün daha iyi noktalara gelmesi için dünyada örnekleri bulunan bir birlik ya da şirket kurulması Isparta’da da gündemde. Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, bu sistemde elmanın tek elden satıldığını belirterek, hem üretici hem de tüccarın bu durumdan memnun olacağını dile getirdi.
Türkiye’de elma üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Isparta’da son günlerde elmanın satışı ve pazarlanması için bir birlik veya şirket kurulması gündemde. Bu doğrultuda ‘elma borsası’ fikrini ortaya atan Ticaret Borsası’nın Başkanı Ahmet Adar önemli açıklamalarda bulundu.
ELMA TEMİNAT ALTINA ALINARAK SATILIYOR VE KİMSENİN PARASI BATMIYOR
Birlik ya da şirket kurulmasıyla ilgili tüm dünyada örnekleri olduğunu dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, “Ticaret Borsası olarak yönetim kurulu, meclis üyelerimiz ve üyelerimizle yapmış olduğumuz yurtdışı gezilerinde elmaların tek elden satıldığını gördük. Tek elden satıldığı zaman daha da değerleniyor. Elma teminat altına alınarak satılıyor ve kimsenin parası batmıyor. Burada bireysel yapılan ticaretlerde insanlar risk alıyor. Biz burada çok geniş şekilde tek satımı başarabilirsek bu Isparta’daki tüm üretici ve tüccarların menfaatine olacak” dedi.
DİSKALİFİYE OLACAĞIZ GİBİ DÜŞÜNCELER VAR
Öte yandan Elma Borsası için çalışmaların sürdüğünü belirten Adar, şunları söyledi: “Ama elmanın saklanma koşullarından dolayı biz bunu aşamadık. Elma, nohut, fasülye, fındık gibi değil. Elmanın soğuk havalarda saklanıp, zaman içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Ama bugün bir arpayı, buğdayı 3-5 yıl saklayabilirsiniz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Burada insanlardan gelecek arz ve talebe göre bu ihtiyaç karşılanacak. Burada bizi doğru anlayanlar olduğu gibi doğru anlamayanlar da var. bu ticaret tekelleşecek, burada bir şirket kurulup, biz diskalifiye olacağız gibi düşünceler var. Ama böyle değil. Böyle düşünen varsa dünyadaki örnek ülkelere götürüp gösterebiliriz. Kendileri de gidebilir.
YUMURTA BORSASI VAR
Başmakçı’da Yumurta Borsası var. Üreten herkes ürünü oraya teslim ediyor. Her hafta başı ihale yapılıyor. Her hafta başı ihaleye girecek firmaların teminatları var, parası sağlam. Geriye dönmeyen para en tehlikeli para.”
PARALARINI ALABİLECEKLERİ YERE SATSINLAR
Diğer taraftan Isparta’da 2017 sezonunda elmanın dalında iyi fiyatlara satıldığına işaret eden Adar, “Geçen sene 10 kuruş olarak satılan meyve suluk elma 47-50 kuruşa satılıyor. Bu paralara satılması iyi elmaya da yansıyor. Soğuk hava depolarında elmamız var ama bu sene rekolte biraz düşük. Burada arz ve talebe göre elma piyasası şekillenecek. Üreticilere sesleniyorum; paralarını alabilecekleri yere satsınlar. Para artık çok değerli. Dolandırılma olaylarının yaşanmaması lazım” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °