Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

EKMEK İSRAFI

EKMEK İSRAFI

ISPARTA 23.02.2020 13:42:00 0
EKMEK İSRAFI
Halil KUYUCAKLIZADE
Gerek yazılı basında ve gerekse görüntülü medyada sür manşetinde yer alan en önemli haber çeşitli alanlardaki israftır. Bugün bu yazımızda ekmek israfından bahsetmek istiyorum.
 
Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı tarafından Türkiye'de günde yaklaşık 6 milyon adet, yılda yaklaşık 2.1 milyar adet ekmeğin israf edildiği açıklandı. Bu durum ülke genelinde üretilen toplam ekmeğin yaklaşık yüzde 5.9'unun israf edildiğini gösteriyor. Ekmek israfının ekonomik büyüklüğünün ise yıllık ortalama 3 TL’ den hesap edildiğinde ortaya çıkan rakam 6.3 milyar TL'dir. Bu rakamlarla, borç alan bir ülkenin bu kadar israfını anlamak mümkün değildir. Bu paralarla yapılması planlanan her ile bir şehir hastanesi demektir.  
 
Başbakan Yardımcısı Babacan dünyadaki gelişmekte olan ülkelerin ortalama tasarruf oranının geçen yıl yüzde 33, Türkiye’de ise yüzde 12.6 olduğunu belirterek, bu oranının mutlaka yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük tasarruf oranı bizde” dedi. Türkiye’de dikkat edilmesi gereken önemli bir konunun da tasarruf oranları olduğunu ifade eden Babacan, dünyadaki gelişmekte olan ülkelerin ortalama tasarruf oranlarının geçen yıl yüzde 33 olduğunu, yani milli gelirlerin yüzde 33’ü kadar tasarruf ettiklerini anımsattı.
Çin’de bu oranın yüzde 50 olduğunu, Hindistan’da ise tasarruf oranlarının yüzde 38’den yüzde 33’e düştüğünü belirten Babacan, şöyle devam etti:  “Hindistan’ın tasarruf oranlarının düşmesinden dolayı cari açıkları şu anda yüzde 6’ya varmış durumda ve Hindistan en kırılgan ekonomilerden birisi haline geldi. Bu konu önemli bir konu.
 
Türkiye’de ise bu yıl yüzde 12.6 bekliyoruz. Gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük tasarruf oranı bizde.
İsrafın en çok yapıldığı ülkelere baktığımızda maalesef üzülerek ifade etmek gerekirse İslam Dünyası başı çekmektedir. Halbuki, İslam Dininin haram kıldığı davranışlarımızın başında israf gelir. Ama maalesef başta ekmek israfı olmak üzere diğer israflardan en çok Müslümanlar kaçınması gerekirken israfın Müslüman dünyasında daha da yaygın olması görenek belasının bir sonucu ve dinin bu husustaki emrine hassasiyet göstermeyişimizin bir göstergesidir.
Ekmeği gereği gibi israf etmeden değerlendirebilmek çok önemlidir. Ecdadımız kıtlık dönemlerini yaşayan büyüklerimiz ekmeğin ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilirler.
 
Bundan dolayı da bir ekmek parçası yere düşse alınabilecek hali varsa alır eğer toz olmamışsa üfler ve yerler. Eğer yenemeyecek durumda ise; onu ayakaltından alır ve çiğnenmeyecek bir bırakır. Yaşlılarımızın hayatında ekmek bu kadar önemlidir. Çok değil bundan belki bir otuz veya kırk sene öncesi ekmek parçalarının çöplere atıldığını görmek mümkün değildir. Bırakın ekmek parçalarını kırıntılarını bile atmak mümkün olmazdı.    
 
Saygılarımla…
 

Anahtar Kelimeler: israfı ekmek
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °