Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Eğirdir Gölü'nü kurtarma çalıştayı düzenlenecek

Eğirdir Gölü'nü kurtarma çalıştayı düzenlenecek

ISPARTA 20.12.2018 12:08:00 0
Eğirdir Gölü
Eğirdir Gölü’nün  içinde bulunduğu durum  gözlerimizin önünde. Kimine göre “yağmur yağar dolar, kurur, kurumaz ve “çalıştay , toplantı , çalıştayla” geçirilen zaman.  Sonuç; Eğirdir Gölü kirli, doğurganlığı yok edilmiş, kokmakta ve giderek kurumakta.
  Gölün sorunları ve çözüm önerileri;  neredeyse 20 yıldır çeşitli toplantı, konferans çalıştaylarla belirlenmişken ve bu konuda yapılan tek iyi gelişme 2012 yılında çıkarılan( benim hala gölün korunmasında  yetersiz bulduğum ) EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ(EGÖH) dir. Fakat çeşitli nedenlerle  “bence , uygulanmayan” EGÖH sonucunda Eğirdir Gölü için bırakın kirlilikten bahsetmeyi göl kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
 Eğirdir Gölü; yerel ve ulusal basında gündemde olup, gölün sorunlarıyla ilgili Eğirdirliler ; “bir şey olmaz ve dikkat kurumak tacılar ikiye ayrılmış” duruma gelmişlerdir. Üzücü...!  Halbuki birlik olmak etmek gerekmez mi? Eğirdir Gölü bu yönetimle bütçesi korunmadan yönetilirse diyenlerin gelin bir araya gelelim sorunları tartışalım yaklaşımı ,hep göz ardı edilmekte ve kabul edilmemektedir. ... Bu nedenle farklı ortamlarda adeta iki farklı görüşler bir araya gelmekte.. Üzücü! Neden?
YENİ BİR ÇALIŞTAY...
Öncülüğünü Ankara ISVAK’ın yaptığı "EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARMA ÇALIŞTAYI" 02 Şubat 2018 günü Isparta ‘da  yapılacak. Elbette Eğirdir Gölü sorunları için söylenecek her doğru  söz önemli ve takdire şayandır. Fakat bilinenlerin yıllardır sürekli tekrarlanmasıyla, çözümden uzak durarak, çözüme başlamamak, yeni bir şeyler bulacakmış gibi “bilenleri aramak” tekrar etmek için bir araya gelmek, hastalığın ve sorunların çözümlenemez hale gelmesine neden olunmaktadır. Gölün bu güne gelişinin nedenleri yılladır ; bilinenlerin aynı  tekrarı, çözüme başlanmamasının ve gölü koruma , yasaların uygulanmamasındandır..
 “ÇALIŞTAY,TOPLANTI ,ÇALIŞTAY”İSYANI. Çalıştayın Konuları ve Düzenleme Kurulu
Eğirdir Gölü Su Bütçesi- Gölün su kalitesine yönelik KİRLETİCİLER / ÖTROFİKASYON / ve RESTORASYON',Su Ürünleri ve Kuş Faunasına ve oradan EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili MEVZUAT”
Tüm bunlar yılların bilinenidir. Hastalık belli, geciktirilen tedaviye başlamaktır. Bu çalıştaya; Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Eğirdir Isparta Bilim Danışmanı ve Resmi Temsilcisi  ayrıca Eğirdir Gölü’nün ekolojik özellikleri ihtisas konusu olan ve yıllardır bu konuda makaleler sunan biri olarak “neden gölün kuruma aşamasında olduğunu ve çözümlerinin ne olduğunu  belgeleriyle sunmak” istediğimi belirtim(adeta kendi kendimi davet ettirmek istedim).Düzenleme kurulu tarafından kabul edilmedim. “İzleyici olarak gelin denildi” zaten herkes gelmeyecek mi? Peki belgeleri gösterme imkanım var mı Çalıştayda dedim; yanıt , “hayır”... Peki Ankara’ya geleyim siz düzenleme  heyetine ve hemşerilerimize Eğirdir Gölü’ndeki kurumanın  nedenlerini belgeleriyle  sunayım, sizler bizim düşüncelerimizi  Çalıştayda yansıtın.  2 haftadan fazla süren cevap alamama tekrar arayış ve sonuç “hayır!”
Çalıştayın ; Prof.Dr.Semra KURUCU( Eczacılık Fak. Farmakognozi),,Prof.Dr. Doğan ALTINBİLEK Altınbilek(1996-2001 döneminde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı),
 Doç.Dr. Naci KURUCU( Hangi Ün.ve branşı bulamadım)
Ramazan TOPRAKLI(EGO da Müh. Olarak çalışmış. Tarihçi)
Ahmet ŞAHLAN, (Isvak Bşk.Medikal'in kurucusu) Zeki TARHAN (Ekonomist)
oluşan düzenleme kurulunu çalışmalarından dolayı tebrik eder,  daha zaman varken kendilerince “aykırı buldukları” görüşlere de yer vermelerini dilerim. Gölün bu gün için öne çıkan sorunun “kuruma tehlikesi” olduğunu, Eğirdir Gölü çok önemli olan bu sorununa, bu kadar çok konu yoğunluğu ve karmaşası içerisinde nasıl çözüm bulunacağı da düşündürücüdür! ..
 Dileğimiz ve tek gündemin,  vakit geçirilmeden bilinen sorunu, çözümü aramak değil, içinde bulunan durum için bir an önce müdahaleye başlanması ve EGÖH uygulanmasıdır. Bir hemşerimizin ; “Çalıştay, toplantı, çalıştay, toplantı aynı hikaye. Hiç gölün kurtarılmasına yönelik laftan başka yapılmış bir tek uygulamama var mı ?” bu çalıştay için yaptığı yorumu göz ardı etmemek gerek. Bıktırmadan, bölünmeden, birlik olalım.. Saygılarımla
“Çalıştay; daha çok yüksek düzeyli bilimsel süreçlerin kullanıldığı akademik bilgi aktarım uygulamalarında tercih edilen, uzmanlık alanlarına dönük bir bilimsel ağırlıklı toplantı uygulamadır.” Erol Kesici

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °