Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Düzenli Uyku Sağlıklı Gelecek

Düzenli Uyku Sağlıklı Gelecek

ISPARTA 20.03.2021 13:12:00 0
Düzenli Uyku 
Sağlıklı Gelecek
Sağlıklı uyku sağlıklı, verimli, güvenli, huzurlu bir yaşam için önemli olduğunu belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Uyku Bozuklukları Tanı Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Rifat Koyuncuoğlu, kişilerin uyku sorunları olduğunda hekime başvurmaktan çekinmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi Uyku Bozuklukları Tanı Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Rifat Koyuncuoğlu, 19 Mart Cuma Dünya Uyku Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; “Uyku ömrümüzün neredeyse üçte birini geçirdiğimiz bir dönem. Bu dönemde beynimiz eskiden zannedildiği gibi pasif değil, aksine çok aktif durumdadır. Uyku sırasında dış dünya ile iletişimde belirgin bir sınırlanma olmakla birlikte uykunun da kendi içinde ayrı bir bilinci vardır.
 
Sağlıklı uyku sağlıklı, verimli, güvenli, huzurlu bir yaşam için önemlidir. Sağlıksız uyku; kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, metabolik hastalıklar, iş kazaları, trafik kazaları, okul başarısında düşme gibi pek çok soruna doğrudan veya dolaylı olarak yol açmaktadır. Uykunun bu denli önemli oluşunun farkındalık oluşturmak, farkındalığı artırmak için her yıl mart ayında ilkbahar ekinoksu denen günden önceki cuma günleri “Dünya Uyku Günü” olarak belirlenmiştir. Bu yıl 19 Mart Cuma günü dünya uyku günüdür. Bu yıl ki dünya gününün sloganı “DÜZENLİ UYKU SAĞLIKLI GELECEK” tir.
 
Uyuyama (insomni), aşırı uyuma (hipersomni), uyku sırasında ortaya çıkan –horlama, nefes duraklaması (apne), idrar kaçırma, normal olmayan hareketler, bağırma, konuşma, korkma gibi- ek sorunlar gibi pek çok uyku bozukluğu şekli vardır. Uyku bozukluklarının birçoğunda birinci adım veya ana tedaviye ek olarak “uyku hijyeni” kuralları uygulanmalıdır. Uyku hijyeni eğitiminin iki amacı vardır: (1) sağlıklı uyku alışkanlıkları ve çevresel şartlara ilişkin hastanın bilgisini ve farkındalığını artırmak; (2) daha doğru ve sağlıklı uyku hijyeni alışkanlıkları kazandırmak. Bu maçla uykuyu olumlu ve olumsuz etkileyebilecek diyet, egzersiz, alkol, madde, ilaç kullanımı, ortamın aydınlatması, ısısı, gürültü gibi yaşam biçimi ve ortama ilişkin özellikler hakkında bilgilenmeyi sağlamak. Uyku sorunları olduğunda hekime başvurmaktan çekinmemek gerekir. Düzenli, sağlıklı bir uyku ile daha sağlıklı, daha üretken, daha başarılı bir toplum olmak yolunda sağlıklı uyku ve sağlıklı uyanık günler dileriz.”
 

Anahtar Kelimeler: gelecek uykusağlıklı d?zenli
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °