Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

DSİ'den Eğirdir Gölü ile ilgili açıklama

DSİ'den Eğirdir Gölü ile ilgili açıklama

ISPARTA 13.11.2018 10:44:00 0
DSİ
Eğirdir Gölü'nün de içinde bulunduğu göllerimizin su seviyelerinde görülen düşüş halkı endişelendirirken konu ile ilgili olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle:
"Göllerimizin son yıllarda karşılaştığı sorunlar önemli boyuttadır. Küresel ısınmanın su kaynakları üzerindeki olumsuz etkisi Eğirdir Gölü’nde de hissedilmektedir. Gölü besleyen büyük akarsular bulunmayışı, yağış azlığı ve sıcak geçen gün sayısının fazlalığı ile beraber, buharlaşma, gölün membaında ve mansap havzasında tarımsal kullanım, içme ve kullanma suyu ve çevresel sebepler ile su taleplerinin artışı göl seviyesinin beklenenden yaklaşık 60 cm aşağıda su yılını tamamlamasına ve Fiili olarak gölün bugünkü seviyesinin 916,18 m’ye düşmesine neden olmuştur.
Eğirdir Gölünden sulama ve içmesuyu amaçlı olarak yararlanılmaktadır. Doğrudan gölden su temin eden projeler: Atabey, Hoyran, Senirkent 1. ve 2. Merhale, Gelendost 1. ve 2 merhale, Boğazova, Tokmacık-Çaltı, Barla Sulamaları- yanısıra KHGM pompaj sulamaları da mevcuttur. Ayrıca Isparta İli İçme ve Kullanma suyu teminini de Eğirdir Gölünden sağlamaktadır.
Göle gelen fiili akımın uzun yıllar ortalaması yıllık 800 hm3 ‘tür. Planlanan tahsis miktarı 350 hm3, fiili olarak çekilen su miktarı (DSİ projeleri) 174 hm3 tür. KHGM projeleri, halk sulamaları ve içme suyu çekiminin de toplamda 20-50 hm3 arasında değiştiği düşünülmektedir. Yani görüldüğü gibi depolama tesisilerimizde tutulan su miktarı belli olup, DSİ olarak suyu vatandaşlarımızın ihtiyacı için inşa etmektediz. Gölün üzerindeki en büyük baskı buharlaşmadır. Yıllık buharlaşmanın da göl aynasının sığ olması nedeni ile ortalama 500 hm3 olduğu hesaplanmıştır. Eğirdir Gölünden pompajla, gölü besleyen dereler üzerinde kurulu gölet ve baraj sulamaları ile toplamda bugüne kadar 110 bin dekar tarım arazisi suya kavuşturulmuştur. Bu rakama kovada sonrası yer alan sulamalar dahil değildir.
Kurak dönemlerde yaşanan olumsuzlukların daha az hissedilir ve önü alınabilir  olması adına Kurumumuz göl çevresinde yer alan tüm sulama tesislerinde kapalı sulama sistemlerine dönüş için gerekli proje ve inşaat çalışmalarını titizlikle sürdürmekte, günümüzün ekonomik koşulları da dikkate alınarak peyderpey yatırım programı da dikkate alınarak hayata geçirmektedir. Burdur Gölü Ar-GE çalışmasından çıkacak sonuçlarda dikkate alınarak bölgedeki başta Burdur ve Eğirdir Gölleri olmak üzere tüm göl, gölet ve barajlarda gerekli tedbir ve uygulama çalışmaları başlatılacaktır."

Anahtar Kelimeler: açıklama ilgili göl? eğirdir dsiden
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °