Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Devlet Tiyatroları ‘Oyun Yazarları’ keşfetmek için SDÜ’de

Devlet Tiyatroları ‘Oyun Yazarları’ keşfetmek için SDÜ’de

ISPARTA 21.05.2019 06:20:00 0
Devlet Tiyatroları ‘Oyun Yazarları’ keşfetmek için SDÜ’de
Devlet Tiyatroları, Çağdaş Türk Tiyatrosu’na yerli oyun yazarları kazandırmak amacıyla başlattığı proje kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü’yle atölye çalışmaları yapmak için Isparta’ya geldi. Devlet Tiyatroları Edebi Kurul üyeleri “V. Oyun Yazarlığı Atölyesi” kapsamında SDÜ GSF Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı öğrencilerinin yazdığı eserleri değerlendirdi.
SDÜ, GSF Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle “V. Oyun Yazarlığı Atölyesi” 18-19-20 Mayıs 2019 tarihleri arasında Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi.
Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü K. Alpay Aksum, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyelerinin, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde ilk kez sanat öğrencileriyle buluştuğuna işaret etti. Bunun çok değerli bir proje ve geleceğe yatırım olduğunu ifade eden Aksum, genç yazarları keşfetmek ve onların eserleriyle dünya prömiyerleri yapmak istediklerini, bu projenin geleceğe ve gençlere çok değerli bir yatırım olduğunu söyledi. Aksum,  sözlerini, Türkiye’de kısıtlı olan oyun yazarlarının buradan çıkacak yeni yazarlar ile çoğalmasını dileyerek tamamladı.
 
-Üniversiteler ülkenin aklını, felsefesini, sevgisini yansıtır
Devlet Tiyatroları Başdramaturgu Canan Kırımsoy, konuşmasına Devlet Tiyatroları’nın ana kaynağının yazar olduğunu vurgulayarak başladı. Üniversitelerin ise eleştirel bakış açısının beşiği olduğunu kaydeden Kırımsoy, bu doğrultuda SDÜ, GSF, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı öğrencileriyle oyun yazarlığı üzerine bir atölye çalışması yapmak ve Türk Tiyatrosuna yeni oyun yazarları kazandırmak istediklerini dile getirdi. ‘Yüzünü insana çevirdiğin an ortaya çok güzel eserlerin çıkacağı’ fikrinden hareket ettiklerini dile getiren Kırımsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devlet Tiyatroları ve üniversiteler bir ülkenin kültürünü, aklını, felsefesini ve sevgisini yansıtır. Bunun için Dramatik Yazarlık, Oyunculuk ve Sahne Tasarımı olan üniversitelere gidiyoruz. SDÜ, GSF’de bu saydığım 3 Anasanat Dalı’nda da eğitim verilmekte. Sizinle birebir yakın çalışmayı tercih ettik. Tam kadro 3 gün boyunca atölye yapacağız. Daha önce 4 kez Oyun Yazarlığı Atölyesi düzenledik. Kıvançla anlatabilirim ki o atölye çalışmalarından 2 genç oyun yazarı keşfettik. 2 eser de Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi.”
-İyi çocuk oyununa çok ciddi şekilde ihtiyacımız var
Devlet Tiyatroları’nın çağdaş Türk sanatına yerli oyun yazarı kazandırmak için bir dizi proje başlattığını dile getiren Başdramaturg Canan Kırımsoy, SDÜ, GSF, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı öğrencilerine şöyle seslendi:
“İşimiz sanatı seyirciye götürmek, kâr değil. Yerli yazarlara gişe hasılatının yüzde 40’nı veriyoruz. Bu dünyada verilen en yüksek değer. 1 yıl içerisinde 150 farklı oyun Türkiye’nin dört bir köşesinde binlerce kez izleyici ile buluşuyor. Gençler, iyi çocuk oyununa çok ihtiyacımız var. Bu alanda ise desteğimiz gişe hasılatının yüzde 50’sidir. Oyunlarınızı bilim, akıl ve zekâ ile yazın. Yazar hayalperest değildir ayaklarınız yere basmalı. Uyarlama yapacaksanız yazar, yayınevi ve varislerinden mutlaka yazılı, noter onaylı izin alın ve eserlerinizi mutlaka tescil ettirin.”
Kırımsoy, Türkiye’de kadın oyun yazarı ve kadın oyuncu azlığına da dikkat çekerek, “dünya tiyatro tarihine iz bırakmış, başyapıtlar ortaya koymuş yazarlara bir bakın lütfen, hepsi de çok güçlü kadın rolleri yazmıştır. Sevgili gençler size şifre veriyorum, güçlü kadın rolleri yazın” önerisinde bulundu.
SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt konuşmasında, böylesine önemli bir projeye imza attıkları için duyduğu sevinci dile getirdi. SDÜ, GSF, Sahne Sanatları Bölümü’nün ‘en cesur ve duvar yıkmayı seven bölüm’ olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hürmüzlü, “yüzümüzü güldüren bir bölüme geldiniz. V. Oyun Yazarlığı Atölyesi ile bu bölümden yeni oyun yazarları çıkacağına yürekten inanıyorum” dedi.
 
-Isparta’ya ‘Devlet Tiyatroları Sahnesi’ açılmasını yürekten istiyoruz
SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Müşerref Öztürk Çetindoğan sözlerine, Devlet Tiyatrolarıyla üniversitelerin Sahne Sanatları Bölümlerinin buluşmasının Türk Tiyatrosu’nun geleceği adına faydalarına değinerek başladı. SDÜ Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerinin Devlet Tiyatroları oyunlarında görev almaları ya da karşılıklı protokolle gözlemci olarak yer almalarının iyi bir işbirliği olacağından söz etti. Tiyatro alanında uğraş veren bir bilim insanı olarak komedyanın gücüne inandığını ifade eden Çetindoğan, Türk Tiyatrosu’ndaki mizahın gelişimindeki yavaşlığa dikkat çekti. Ayrıca Devlet Tiyatrolarının ‘Genç Kalemler’ adı altında genç oyun yazarlarına okuma tiyatrosu gibi küçük gösteriler yapma imkânı sunmasının Türk Tiyatrosunun gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.
 
-Ülkemizde Oyun Yazarlığı Alanındaki Sorunlar
Açılış konuşmalarının ardından SDÜ, GSF, Sahne Sanatları Bölümü ile Devlet Tiyatroları işbirliğinde gerçekleştirilen V. Oyun Yazarlığı Atölyesi’nin panel bölümüne geçildi
‘Ülkemizde Oyun Yazarlığı Alanındaki Sorunlar’ başlıklı paneli yöneten Devlet Tiyatroları Dramaturgu Eren Aysan, Albert Einstein’in ‘oyun en iyi araştırma biçimidir’ sözünü anımsatarak öğrencilere şöyle seslendi:
“Buradan genç oyun yazarları keşfederek gideceğimize inanıyorum. Size büyük bir imkân sağlamak için buraya geldik. Çok kıymetli bir projeyi sizinle hayata geçiriyoruz. Türk Tiyatrosu ‘metin tiyatrosudur’ 1949’dan beri böyledir. Kaynak yeniden insan, öze dönüldü. İnsan sıcaklığını, değerlerini arıyoruz. Sizinle çalışacağız. Cesur olun, cesaret düşünceden başlar. Disiplinler arası ilişkiye çok önem verin.”

Devlet Tiyatroları Oyuncu ve Yönetmeni, Edebi Kurul Üyesi Kubilay Karslıoğlu yaptığı değerlendirmede “dünyada 8 milyar insan var. 8 milyar parmak izi, 8 milyar farklı karakter. Dünyada söylenmemiş söz yok. Önemli olan sizin bakış açınız. Yerelden evrensele gidin. Bu coğrafyadan yola çıkın. Çok tiyatro izleyin. Metinleri çok özenle inceleyin. Metin konusunda çok cesur olun. Eserinizin sağlam olması, ayaklarının yere basması için mutlaka bir dünya görüşünüzün olması gerekiyor. Ve size öneriyorum: Günümüz çağdaş roman yazarlarının eserlerini oyunlaştırın. Ben gençliğe çok inanıyor ve güveniyorum” dedi.
Devlet Tiyatroları Yönetmeni ve Edebi Kurul Üyesi Mehmet Akif Yeşilkaya ise SDÜ öğrencilerine ‘üretme cesaretiniz çok güçlü olmalı’ diye seslendi. Bazı durumlarda ‘haddini bilmemek’ gerektiğini savunan Yeşilkaya “Einstein ‘hayal gücü bilgiden daha değerlidir’ diyor. İçinde yaşadığımız çağ bana göre kimliksiz. O kadar malzeme var ki. Onları cesaretle yazın” dedi.
Devlet Tiyatroları Oyuncu-Yönetmen ve Edebi Kurul Üyesi Saydam Yeniay da öğrencilere hayatın içine girmelerini öğütledi. Balkan coğrafyasından örnekler sıralayan Yeniay “Onlar bir yandan acılarını yaşıyor bir yandan eğlence unsuru hâline getiriyor. Bu beni çok etkiliyor. Arkadaşlar, yukarıdan bakmayın, aşağıda olun. İnin aşağıya. O acıları yaşayın. Ben önüme gelen metinde ilk önce müzik, resim ve renklere bakarım. İşimiz aslında bir ikna. Siz oyun yazarı adayı olarak bizi ikna edeceksiniz. Biz de oyunu sahneye taşıyarak seyirciyi ikna edeceğiz. Bunların her biri aslında bir çatışma. Lütfen dikkat edin kavga değil, çatışma. Metin iyi olursa derdini iyi anlatır. Çatışmada eliniz güçlü olur. Yönetmene ulaşması kolay olur” şeklinde konuştu.
Panelin son konuşmacısı Devlet Tiyatroları Oyuncusu ve Edebi Kurul Üyesi Mithat Erdemli başarının tek bir şifresi olduğunu söyledi: “İşi sevmek ve aşkla yapmak”
Herkesin oyun yazarı olamayacağını belirten Erdemli, “Ben beğenmem. Adım bu şekilde tarihe yazıldı. Ama beğendiğimi de severek, aşkla yaparım. İnsanüstü çaba gösteririm. Arkadaşlar ben felsefi konuşamam. Dağ var tırmanılır. Metin var alınır, yapılır, okunur, oynanır. Sevdik mi konu bitiyor. İşini aşkla yapacaksın. Bu kadar basit… Seversen bitmiştir. Birinin demesi ile olacak iş değil bunlar. Bu aşktır. Oluyorsa tamam. Olmuyor ise de kendi serüveninize bakacaksınız. Bu kadar gerçek…”
Devlet Tiyatroları ve SDÜ, GSF, Sahne Sanatları Bölümü işbirliği ile gerçekleştirilen “V. Oyun Yazarlığı Atölyesi” 19 Mayıs Pazar ve 20 Mayıs Pazartesi günü sadece Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı öğrencilerine açık olarak devam etti. Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı öğrencileri, Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu’nda yer alan yazar, yönetmen, oyuncu ve dramaturglarla bir araya gelerek yazmış oldukları oyun metinleri üzerine atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Bu atölyeler sonucunda yazılan oyunların Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu’na ulaştırılarak repertuvara alınması ve yine Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmesi amaçlanmaktadır.
 
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °