Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Deniz olmayan Isparta balıkçılıktan para kazanıyor

Deniz olmayan Isparta balıkçılıktan para kazanıyor

ISPARTA 16.02.2019 09:04:00 0
Deniz olmayan Isparta balıkçılıktan para kazanıyor
Denize kıyısı bulunmayan Isparta’da, göller, barajlar ve dereler üzerinde kurulan tesislerde yıllık 2 bin 622 ton alabalık, bin 100 ton havuz balığı üretiliyor. Bunun yanında 30 ton sazan, 29 ton sudak,186 ton kerevit avcılığı yapılıyor. Su ürünlerinin Isparta ekonomisine 24 milyon TL girdi sağlıyor.
Akdeniz’in denize kıyısı olmayan kenti Isparta, göller bölgesinde olmanın avantajını balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanıyor. Zengin dere yatakları ve kurulan barajlardaki 84 tesiste her yıl ortalama 2 bin 622 ton alabalık üretiliyor. Bunun yanında bin 100 tonluk üretimle Gümüşi havuz balığında Türkiye ikincisiyiz. Isparta ayrıca Eğirdir gölünde 186 tonluk kerevit üretimi ile Türkiye birincisi. Kent ekonomisine büyük katkı sağlayan su ürünleri hem iç pazar hem de ihracat açısından büyük değer taşıyor. Su ürünlerinden Isparta ekonomisine yıllık 5 milyon 285 bin doların üzerinde ihracat girdisi sağlıyor.
SU ÜRÜNLERİNDEN YILLIK 24 MİLYON TL GİRDİ
Isparta Akdeniz bölgesinin denize kıyısı olmayan üç ilinden biri. Fakat Göller Bölgesi olarak anılan Isparta’da başta Eğirdir gölü olmak üzere su ürünleri yetiştiriciliği için çok sayıda zengin dere yatağı ve DSİ tarafından kurulan büyük baraj ve göletler bulunuyor. Su kaynakları ise Isparta’da su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanıyor. Isparta’ya su ürünlerinden yıllık 24 milyon TL’nin üzerinde ekonomik girdi sağlanıyor. 
KEREVİT ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ
Türkiye’nin en büyük 3. tatlı su kaynağı olan Eğirdir’den yıllık 186 ton kerevit yakalanıyor. Türkiye’nin toplam kerevit üretimi ise 544 ton. Türkiye kerevit üretiminin %34’ünü karşılayan Isparta üretim miktarı ile Türkiye birincisi. Bunun yanında yıllık bin 100 yon gümüşi havuz balığı üretimi olan Isparta Türkiye üretiminin %14’ünü karşılıyor ve Türkiye ikincisi konumunda.   
BUZ GİBİ SU ALABALIK ÜRETİMİNDE AVANTAJ
Öte yandan Isparta 84 işletmede yıllık 2 bin 622 ton alabalık üretimi yapılıyor. Isparta’nın buz gibi sular akan dere yatakları alabalık üretiminde büyük avantaj sağlıyor. Isparta’da üretilen alabalıklar iç pazarın yanında ihracata da gönderiliyor. Eğirdir, Karacaören gibi su kaynaklarından yıllık 30 ton sazan, 29 ton ise sudak avcılığı yapılıyor.
İHRACATA BÜYÜK KATKI
Isparta’nın çeşitli türlerde yıllık toplam 4 bin 200 tona yakın su ürünleri üretimi bulunuyor. Isparta’da üretilen su ürünlerinden bin 500 kg yakını ihracata gidiyor. İhracatı yapılan su ürünlerinden 5 milyon 285 bin doların üzerinde ihracat girdisi sağlanıyor.
 GÜLSES GAZETESİ

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °