Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Damgacı Sokak; Tarihine Kavuşuyor

Damgacı Sokak; Tarihine Kavuşuyor

ISPARTA 2.12.2021 19:42:00 0
Damgacı Sokak;  
Tarihine 
Kavuşuyor
Isparta Belediyesi öncülüğünde Tarihi Damgacı Sokaktaki 29 evin 18’inin restorasyonu ve sokak sağlıklaştırılmasına başlanıyor. Başkan Başdeğirmen, mülk sahipleriyle bir araya gelirken, çalışmaların 11 ay içinde, hiçbir maddi talepte bulunulmadan tamamlanacağını ve teslim edileceğini söyledi.
 
Isparta Belediyesi, Tarihi Damgacı Sokak başta olmak üzere şehirde sit konumunda bulunan tarihi yapılara sahip çıkıyor. Bu kapsamda ilk etapta Damgacı Sokak ve çevresinde bulunan 29 evin, 18’inin restorasyon ihalesi tamamlandı ve yapım çalışmalarına başlanıyor. Çalışmalar öncesinde Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, restorasyonuna başlanacak olan 18 evin hak sahipleriyle bir araya geldi, uygulanacak projeye ilişkin bilgilendirmede bulundu.
 
Damgacı Sokakta bulunan El Ele Derneği Binasında gerçekleştirilen toplantıda hak sahiplerine evlerinde ve sokak sağlıklaştırması kapsamında uygulanacak projeye ilişkin görselleriyle birlikte bilgilendirme yapıldı. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, amaçlarının Damgacı Sokak ve bölgedeki tarihi, tescilli evlerde restorasyon çalışmaları yaparak, bölgeyi topluma kazandırmak ve yaşam alanı haline getirmek istediklerini söyledi. Toplantıyı gerçekleştirdikleri Kömürcü Abdullah Efendi Köşkünün 175 yıllık maziye sahip olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Bunun arkasında bir han ve handa da Isparta dışından gelenlerin kaldığı yerler varmış.
 
O günden bugüne muhafaza edilebilmiş ancak tüm yapılar bu şekilde muhafaza edilememiş. Sadece burada yaklaşık 20 yıl önce restorasyonu yapılan 3 evimiz var. Bunlar da bize örnek teşkil ediyor. Bu örnekten yürüyerek, belediye başkanlığı seçiminde aday olduğumuzda yapacaklarımızı anlatmıştık. Anlattığımız çalışmaların içerisinde buraların restorasyonları, tadilatları ve yaşam alanı olarak kazandırılması sözümüz vardı. Bu sözümüzün yerine gelmesi amacıyla çalışmalarımıza başladık” dedi.
 
Restorasyon çalışmalarının Isparta Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Anıtlar Kurulunca ortak yürütüldüğünü söyleyen Başkan Başdeğirmen, diğer illerde yapılan bu tür örnek çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Başdeğirmen, “Sokak sağlıklaştırılması Türkiye’nin birçok yerinde var. Başka bir şehre gittiğinizde sizi gezdirmek amacıyla sokak sağlıklaştırılması yapılmış eski yıllara ait evlerin bulunduğu yerlere götürüyorlar. Ama biz dışarıdan gelen bir misafirimiz olduğunda bu şekilde evlerimiz olmasına rağmen 175 yıl önce yapılan tarihi evlerin olduğu yere kimseyi götüremiyoruz. Çünkü sokak sağlıklaştırılması dediğimiz dış cephenin güzelleştirilmesi, özüne uygun şekilde yapılması bugüne kadar sağlanamamış. Biz bunların yapılması için bugüne kadar mücadelesini verdik, çalıştık” şeklinde konuştu.
 
Gerek Damgacı Sokak, gerekse şehirde bulunan 163 tarihi yapının restorasyonu için Anıtlar Kurulundan izin istediklerini ve bunlardan 123’ünün uygun görüldüğünü dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Buraların rölövelerini, görüntülerini, geçmişteki tarihini hazırlayarak Çevre Bakanlığına gittik. Bakanlığımız da bizim bu işi yapmamızı uygun gördü. Gittiğimizde sadece Damgacı Sokak değil, Gazi Kemal Mahallesindeki evler ile Üzüm Çarşı’nı da sunduk. Üzüm Çarşısıyla ilgili de bize ilk etapta ilk adasını yapmaya müsaade ettiler. Daha sonra da burayı takip ederken, 123 evden 29’unun projesi hazırlandı. Bu projeleri sunduk, 18 tanesine ihale yapabilirsiniz izni çıktı.
 
Belediyemizde yapılan ihaleye 6 firma katıldı ve en uygun rakamı veren aldı. Yaklaşık 1 ay sonra inşaatlara başlayacaklar ve 11 ay içerisinde 18 evin dış cephe ve çatılarını tamamen yenileyecekler. Sizlerden maddi karşılık beklemeden, 1 lira dahi para almadan devletimizin gücüyle evlerimizin sağlıklaştırmasını yaparak sizlere geri teslim edeceğiz” görüşlerinde bulundu. Çalışmaların sadece evlerin dış cephelerinin yenilenmesiyle kalmayacağını, aynı zamanda sokaklarda da altyapı çalışmaları gerçekleştirileceğini belirten Başdeğirmen, “Tüm altyapılar yapılıp, yollarımız aslına uygun hale getirildikten sonra bakanlığımızın ayırdığı yere de park alanı yapacağız” ifadelerinde bulundu. Sokak sağlıklaştırması ve restorasyon çalışmaları ile ilgili değişik illerde yapılan örneklerden bahseden Başkan Başdeğirmen, “Afyon’da yapılan yerleri gördüm. 2 mahalledeki 450 evi aynı şekilde restorasyon yapmışlar. Maalesef burada çok geç kalmışız. Afyon 450 evi yapmış, biz 40 evi dahi yapamamışız” dedi. Başkan Başdeğirmen konuşmasına şöyle devam etti: “Buralar için çok mücadele verdik. Sizlerden muvafakatname istedik. Bu iş için muvafakatname vermeyen insanlarımız var.
 
Biz sizlerden para istemiyoruz. Sadece bu atıl duran yerleri güzelleştirmek, değerini ve kullanımını artıralım istiyoruz. Bu evler yeniden canlanacak, anılar canlanacak, nostaljiler olacak.” Göreve geldiği 2019 yılının Ramazan ayı etkinliklerinin Damgacı Sokakta yaptıklarını hatırlatan Başdeğirmen, “İnsanlar geldiklerinde ‘bu evlerin bakımı neden yok’ diye bize sordular. Yeni göreve gelmiştik, aceleyle brandalar hazırladık evlere astık” görüşünde bulundu. Vatandaşlar ise Ramazan etkinliğiyle sokaklarının canlandığını, balkonlara çıktıklarını, neşelendiklerini aktararak “Her taraf ışıl ışıldı. Yeniden olsa çok memnun oluruz” diye konuştu. Yaklaşık 20-25 yıldır büyük özlemini çektikleri tarihi yapıların restore edilecek olmasından, sokak sağlıklaştırmasından dolayı Başkan Başdeğirmen’e teşekkür eden Çelebiler Mahallesi Muhtarı Adnan Tuncoğlu da “Isparta’nın turizmine aktarılması açısından bu yapıların yapılması için bir adım atıldı. İnşallah arkası gelecek ve mahallemizin çehresi değişecek. Bu konudan dolayı sizlere teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
 
Yıllarca umutla bekledikleri bir projenin, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından hayata geçirilecek olmasından dolayı duyduğu mutluluğunu ifade eden El Ele Derneği Başkanı Canan Aydın da “Başkanımıza şahsım, derneğim ve Isparta adına çok teşekkür ediyorum. Gerçekten tarihe verilen değerin ve önemin bir kez daha yaşandığını gördük. Başkanımızın seçim öncesinde verdiği vaatlerin tek tek yerine getirildiğini de görüyoruz. Bu yüzden sayın başkanıma tekrar şükranlarımı sunuyorum.
 
Yolunuz açık olsun. Bu mahallenin gerçekten böyle bir şeye ihtiyacı var. En azından sokak sağlıklaştırması projesiyle kötü işler yapanların mekanı olmaktan çıkacağına kesinlikle inanıyorum. Mahalle sakini olarak çok teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Evleri restore edilecek olan mülk sahipleri de “Başkanımızın böyle bir projeye imza atması güzel oldu. Başka illerde hep görüyorduk, burada da olması çok güzel. Isparta’mız için çok güzel olacak. Başkanımızın sayesinde daha güzel işler de yapılacak. Başkanımızın yaptığı her işten memnunuz” dediler.

Anahtar Kelimeler: sokaktarihinekavuşuyor damgacı
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °