Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Cuntacı askerlerin iddianamesi kabul edildi

Cuntacı askerlerin iddianamesi kabul edildi

ISPARTA 16.01.2017 05:27:00 0
Cuntacı askerlerin iddianamesi kabul edildi
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz gecesi İlimizi kontrol altına almak isteyen başta eski Garnizon Komutanı Mustafa Kurutmaz olmak üzere 21 cuntacı hakkında hazırladığı iddianame Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Kurutmaz’ın sözde sıkıyönetim direktifleri kapsamında ilk olarak Valilik ve Belediye’nin kontrol altına alınmasını emrettiği ve 700 Harbiyeli’nin Ankara’ya götürülmesi talimatını verdiği belirtilirken, darbe planlaması yapan ekibin içinde olduğu da belirtildi.
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi çerçevesinde Isparta’yı kontrol altına almaya çalışan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile Erkân Başkanı Orhan Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 21 cuntacı hakkında iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianame Isparta 2. Ceza Ağır Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şüphelilerin Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme suçlarından cezalandırılması talep edildi. Kabul edilen iddianamede yer alan şüpheli ve tanık ifadelerine bakıldığında Kurutmaz’ın hain planın uygulanması için nasıl çaba harcadığı net bir şekilde gözüküyor.
İddianamede cuntacıların atama listesinde Burdur ve Isparta sözde sıkıyönetim komutan yardımcısı olarak görevlendirilen Kurutmaz’ın darbe girişimindeki görevlerinden birisinin de 700 civarındaki Harbiyeli’nin Ankara’ya gönderilmesi olduğu belirtildi. Ayrıca Kurutmaz’ın o gece sözde sıkıyönetim direktifleri kapsamında Valilik ile Belediye’nin kontrol alınması için talimat verdiği ortaya çıktı.
“KAFAMI KESERİM” DEMİŞ
Sözde sıkıyönetim listesinde Burdur, Isparta sıkı yönetim komutan yardımcısı olarak yer alan ve Harbiyelileri Ankara’ya göndermeye çalışan Kurutmaz’ın 15 Temmuz gecesi Vali Şehmus Günaydın’ın telefonlarına yanıt vermediği de iddianamede yer aldı. Yarım saat sonra Vali Günaydın’ı arayan Kurutmaz, telefonunun yanında olmadığını ve makam odasında unuttuğunu iddia etti. Kurutmaz ifadesinde FETÖ’cü olmadığını, bunu ispatlayan varsa kafasını keseceğini söyledi.
DEĞERLENDİRMEDE DARBE PLANLANMASI YAPAN EKİBİN İÇİNDE OLDUĞUNU BELİRTİLDİ
İddianamede Kurutmaz’ın savunmasına ilişkin değerlendirmede şunlar belirtildi: “Şüpheli savunmalarında kendisinin kışlada olmadığı esnada;Eğirdir Dağ, Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında Kurmay Başkanı olan Devran Çetinkaya'nın telefonla garnizon nöbetçi amiri Nurhan Baran' ı telefonla arayarak araçların Eğirdir' e gönderilmesini istediğini, kendisinin bu aşamadan haberinin olmadığını, harbiyelilerin Ankara' ya götürülme gerekçesini bilmediğini belirterek suçlamaları kabul etmemiş ise de; şüpheli Mustafa Kurutmaz’ın Cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin öncesinde Eğirdir’ de bulunan Tümen Komutanı olan Metin Akkaya ile Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri Isparta' da herhangi bir denetleme veya faaliyetin görülmesinden ziyade normal olmayan bir sıklıkta baş başa görüşmüş olmaları, kışlada başka birlik komutanları ile temas kurulmamış olması sebebiyle birlikte darbe teşebbüsüne ilişkin hazırlık yaptıklarının değerlendirildiği, şüphelinin yine 15/07/2016 tarihinde öğle saatlerinde Eğirdir Tümeni Kurmay Başkanı olan Devran Çetinkaya ile bire bir görüşme yaparak darbe yapılma saatini öğrenen ve talimatları alan şüpheli Ahmet Yıldırım ile aynı gün saat 16:00 - 18:30 saatleri arasında odasında baş başa görüşme yaparak gerçekleştirilecek darbenin hazırlıklarını yaptıkları, tanık Selim Minaz' ın ifadesinde belirttiği şekilde toplantı çıkışında Şüpheli Mustafa Kurutmaz'ın darbe girişiminde kullanmayı düşündüğü Cobra aracının şoförünün tayin durumunu sorduğu,şüphelinin baştan itibaren darbe planlamasından ve darbe girişiminden haber ve bilgisinin olduğu anlaşılmıştır. Şüphelinin gelen sözde sıkıyönetim direktifinde Isparta - Burdur İlleri Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak atanmış olması şüphelinin darbe planlanması yapan ekibin içinde olduğunu ve ülke çapında gerçekleştirilecek darbe girişiminde planlayıcı ve uygulayıcı olan şüpheliler ile irtibatı olduğunu göstermektedir.”
GÜLEN HAKKINDA NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ SORMUŞ
Öte yandan iddianameye giren bir“tanık” ifadesinde ilginç ayrıntılar yer aldı. 2013'te Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı, Lojistik Destek Hizmet Memurluğu'nda sipariş kayıt memuru olarak çalıştığını kaydeden tanık Hüseyin Özgen, görevinin gereği hazırladığı faturaları Lojistik Destek Komutanının yoğun olduğu zamanlarda zaman zaman kendisinin şüpheli Mustafa Kurutmaz'a (Tugay komutanı) onay için çıkardığını anlattı. 2012 sonları veya 2013 başlarında faturaları arz için makamına çıktığını ifade eden Özgen, Kurutmaz'la aralarında geçen diyalogu şöyle anlattı: “Kurutmaz faturaları imzalattıktan sonra 'Hoca efendi hakkında ne düşünüyorsun?' diye sordu. Ben de 'hangi hoca' deyince, 'Fetullah Gülen hoca efendi hazretleri' şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine ben de Fetullah Gülen'i tanımadığımı ancak yurt dışındaki okul çalışmalarını takip ettiğimi ve bu nedenle kendisine sempatim olduğunu ifade ettim.
“SEVMEYENLERİ KIŞLADA İSTEMİYORUM”
O dönem kışlada 20 civarında sivil personel vardı. Kurutmaz benden bu personelden kimlerin Fetullah Gülen'e sempati duyduğunu, kimlerin duymadığını, Gülen hakkında ne düşündüklerini araştırmamı ve bu yönde detaylı bir rapor hazırlamamı istedi. Daha sonra da 'Fetullah Gülen'e antipatisi olan personele tahammülüm yok ve onları bu kışlada istemiyorum' dedi. Bu konuşmanın ikimizin arasında kalmasını da özellikle emretti. Konuşmasının devamında da bu konuyla ilgili emirlerin devam edeceğini ve zamanı geldiğinde beni TSK içerisinde daha iyi yerlere getireceğini söyledi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından 2013 yılının Mart-Temmuz aylarında görevime son verildiği için generalin verdiği emir doğrultusunda çalışma başlatmadım.”
ANCAK ÖRGÜT ÜYESİ BU SÖZLERİ SÖYLEYEBİLİR
İddianamede, söz konusu ifadeye ilişkin, “Şüpheli Kurutmaz'ın tanık Özgen'e söylediği 'FETÖ lideri Fetullah Gülen'e antipatisi olan kişileri kışlada istemediğine ve bunların tespitine yönelik raporlanmasına yönelik sözlerinin ancak bu örgüte üye olan birisinin söyleyebileceği sözler olduğu, şüphelinin darbeye yönelik faaliyetleri birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin FETÖ terör örgütü üyesi olduğu ve atılı suçları işlediği anlaşılmıştır” değerlendirilmesine yer verildi.
CÖMERT O GECE YAŞANANLARI ANLATTI
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 15 Temmuz darbe girişiminin içerisinde yer alan 21 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameye tanık beyanları da girdi. 15 Temmuz gecesi darbecilerle birlikte hareket etmeyen ve sözde sıkıyönetim direktiflerine uymayan o dönem Isparta İL Jandarma Komutanı olan Albay İsmail Cömert, o gece yaşananları şöyle anlattı: "Televizyondaki görüntüleri izleyince Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli Jandarma Albay Hakan Saraç'ı aradım ve ne olduğunu sordum. O da bana, Fethullahçıların darbe yaptığını, karargaha giremediklerini söyledi. Bu esnada İl Jandarma Komutanlığı Harekat Merkezi'nden harekat yıldırım mesajı ile tüm yurtta sıkıyönetim ilan edildiğine ilişkin emirlerin geldiği bildirildi."
“GEREKİRSE ÇATIŞIRIM” DEDİM
"Tugay Komutanı Mustafa Kurutmaz'ı arayarak Fethullahçıların darbe yaptığını, sıkıyönetim ilan edildiğini söyledim. Ancak Kurutmaz hiçbir şey söylemeyince şaşırdım. Daha sonra faaliyet izleme merkezine geçtim. Mustafa Kurutmaz'ın masasında sözde sıkıyönetim direktifini görünce orada bulunan 7-8 rütbeli personelin önünde emri tanımadığımı, gelen sözde emirleri hiçbir şekilde dinleyip uygulamayacağımı belirterek, 'uygulayacaksanız gerekirse çatışırım' dedim."
DESTEK MAHİYETİNDE GÖNDERECEKLERDİ
"Polis evine giderek Vali Bey ile alınması gereken tedbirleri görüştük. Vali Bey'in 'tümen 40 otobüs hazırlıyor' sözü üzerine şüphelenerek Tuğgeneral Kurutmaz'ı aradım ve tümenin niçin 40 otobüs aradığını sordum. Kurutmaz da bunun üzerine 'Harbiyelileri Ankara'ya yollamamız lazım' dedi. Silahsız askeri öğrencileri Ankara'ya göndermesinin destek mahiyetinde olduğunu hemen anlayıp hiçbir şey söylemeden telefonu kapattım."
UÇAK GELİRSE ATEŞ AÇACAĞIZ
"Vali Beyin, 'kargo uçağı geliyor, gelirse ateş açacağız' demesi üzerine havaalanına kamyon, dozer vs. konulması halinde uçakların piste inemeyeceğini söyledim. Ayrıca Isparta-Eğirdir yolunun da kapatılması gerektiğini bildirdim. Bir süre sonra Mustafa Kurutmaz askeri hattan arayarak harbiyelilerin havaalanına gideceğini, yolu açmaları gerektiğini söyleyince kendisine yolu açmayacaklarını, yolda en az 10 bin vatandaşın olduğunu, gelinirse polisin de ateş açacaklarını söyledim."

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °