Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çıkaran değil işleyen kazanıyor

Çıkaran değil işleyen kazanıyor

ISPARTA 15.12.2017 09:04:00 0
Çıkaran değil işleyen kazanıyor
Türkiye doğaltaş ihracatı ile dünya genelinde Çin ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Isparta, Burdur ve Antalya doğaltaş ihracatı ile Türkiye’de ilk 10 il arasında. Bölgeden bu yıl gerçekleştirilen madencilik ihracatı yarım milyar dolara yaklaştı. Türkiye aynı zamanda ilk sırada yer alan Çin’e en çok ihracat gerçekleştiren ülke.
 
Bölge ekonomisi ve ihracatı açısından en önemli kalemler arasında doğaltaş ihracatının en büyük handikabı halen blok taş ihracatı yapılması. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, Türkiye dünya mermer ihracatında üçüncü sırada yer alıyor. Veriler doğaltaşın ekonomiye sağladığı katkıyı açıklasa da, bloktaş satışının ötesine geçerek, işleyip mamul haline getirerek satış yapmakta oldukça gerilerdeyiz. Türkiye dünya da doğaltaş satışı ile üçüncü sırada yer alırken, dünya genelinde ilk sırada yer alan Çin’inde en büyük tedarikçisi konumunda. Yani bizim blok olarak sattığımız taşları işleyen Çin bizden aldığı taşları işleyerek daha çok kazanıyor. Yani bizim dağlarımızdan çıkan taşları işleyen Çin, işleyip satarak bizden daha fazla ihracat yapıyor…
 
İHRACATIN YILDIZI MADENCİLİK
Doğal taş ihracatı Isparta ihracatının 3’te birlik kısmını karşılıyor. Dünya genelinde ki doğal taş ihracatında ise Türkiye, Çin ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Isparta’nın ihracat rakamlarında en büyük pay doğal taş sektörünün. Doğal taş çoğunlukla açılan maden sahalarının çevreye verdiği zarar, terk edilen maden sahalarındaki kirlilik gibi konularla gündeme geliyor. Doğal taş konusu ne kadar eleştiri konusu olsa da dış ticaret girdileri açısından büyük önem taşımaya devam ediyor.
MADENCİLİK HIZLA GELİŞİYOR
BAİB verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta illerinin doğaltaş rezervleri oldukça zengin. Türkiye’de madencilik hızla gelişiyor. Bu anlamda Batı Akdeniz’in doğaltaş miktarı ve çeşidi açısından küresel ölçekte bir öneme sahip olduğu belirtiliyor. Buna bağlı olarak bölgemizde madencilik hızla gelişiyor. Sektörün üretimi, ihracatı ve istihdamı ciddi boyutlara ulaştı. Ülkemizin en fazla doğaltaş ihracatı yapan 10 ili arasında Batı Akdeniz illeri de var. Batı Akdeniz’de Türkiye ekonomisine uzun yıllar katkı sağlayacak nitelikli mermer rezervleri bulunduğu belirtiliyor. Bir diğer önemli husus da Burdur bejinin bir dünya markası olmuş olması. Batı Akdeniz’den 300’e yakın firma mermer ihracatı yapıyor. Bu firmaların istihdamının ise 10 bin kişi civarında olduğu belirtiliyor.
TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA
Dünya mermer ihracatının 2014 yılında 53.8 milyon ton olduğunu açıklayan BAİB verileri, bu ihracatın 7.2 milyon tonunu ülkemizden gerçekleştirildiğini söylüyor. Mermer sektörü önemine rağmen genelde doğa katliamı gibi kötü olaylarla gündeme geliyor. Türkiye’den yıllık 4 milyar doların üzerinde maden ihracatı yapılıyor. Bu yıl Batı Akdeniz bölgesinden yapılan doğaltaş ihracatı yarım milyar dolara yaklaştı. Maden ürünleri ihracatının çoğunluğunu doğaltaş oluşturuyor. Bölge ihracatının lokomotif sektörlerinden olan madencilik, her geçen yıl ihracat rakamlarını artırıyor.
ÇİN’E İHRACATTA TÜRKİYE BİRİNCİ
Öte yandan Türkiye, Çin’e doğaltaş ihracatında birinci sırada. Genelde Türkiye, özelde ise Batı Akdeniz ve Isparta düşünüldüğünde dünya genelinde doğaltaş ihracatı ile üçüncü sırada yer almamıza rağmen, dünyada ilk sırada yer Çin’in tedarikçisi olduğumuz görülüyor. Veriler ele alındığında Çin, Türkiye’den blok olarak doğaltaşı işleyip satarak ilk sıraya yerleşirken, Türkiye halen blok satıştan kazandığı ile yetinmeye devam ediyor. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °