Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Çiçekler Şehri Nemengan ile Güller Diyarı Isparta kardeşliği

Çiçekler Şehri Nemengan ile Güller Diyarı Isparta kardeşliği

ISPARTA 14.07.2018 06:04:00 0
Çiçekler Şehri Nemengan ile Güller Diyarı Isparta kardeşliği
Özbekistan Nemengan Büyükşehir Belediye Başkanı Abdurazakov Şevket Şakircanoviç ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden Vali Şehmus Günaydın, iki şehir arasında benzerlikler olduğunu belirterek, “Nemengan şehri, Özbekistan'da çiçekler şehri olarak anılıyor. Tabii ki ülkemizde de gül denince akla Isparta, Isparta denince gül akla geliyor. Bu ziyaretle ekonomik ilişkiler ve her alandaki ilişkiler daha üst noktaya taşınacak” dedi.
Özbekistan Nemengan Büyükşehir Belediye Başkanı Abdurazakov Şevket Şakircanoviç  da “Türkiye'den Sadık Bedek Özbekistan Turizm Bakanı'nın yardımcısı olarak çalışıyor, Türkiye'den geldiğinde bakıyor ki; Nemengan'da da güller çok fazla. Bakana ve Başkana; 'Bizim de Isparta'da güllerimiz var, bu gülleri endüstri alanında işliyoruz' diyorlar. Gelip, görün ve kardeş olun diyorlar ve sonrasında da bu ilişkiler başlıyor” diye konuştu.
 
Özbekistan Nemengan Büyükşehir Belediye Başkanı Abdurazakov Şevket Şakircanoviç ve beraberindeki heyet Isparta ziyareti kapsamında ilk olarak Vali Şehmus Günaydın’ı makamında ziyaret etti.
Özbekistan'ın güller şehri olarak anılan Nemengan ili Büyükşehir Belediye Başkanı Abdurazakov Şevket Şakircanoviç, beraberindeki heyet ile birlikte, gül endüstrisi ve karşılıklı işbirliği ve kardeş şehir olunması amacıyla Isparta’yı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Özbek heyeti ilk olarak Vali Şehmus Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Nemengan Büyükşehir Belediye Başkanı Şakircanoviç ile birlikte başkan yardımcısı İminov Abdülhadi Muhiddinoviç, Nemengan Çiçekçiler Merkez Başkanı Corayev Atabek Turgunoviç ve İş Adamı Babahanov Giyasüddin Alimoviç de yer aldı.
VALİ GÜNAYDIN: ÖZBEKİSTAN VE TÜRKİYE DOST VE KARDEŞ İKİ ÜLKE
Ziyarette konuşan Vali Şehmsu Günaydın, Özbekistan ve Türkiye’nin kardeş iki ülke olduğunu ifade ederek, bu tür ziyaretlerin ekonomik işbirliğin gelişmesine katkılar sağladığına dikkat çekti. Vali Günaydın, “Dost ve kardeş ülke Özbekistan Nemengan ili Büyükşehir Belediye Başkanı Abdurazakov Şevket Şakircanoviç ve değerli heyetini Isparta’mıza misafir etmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Özbekistan ve Türkiye dost ve kardeş iki ülke. Her alanda işbirliğimizi daha üst noktalara taşımak ve geliştirmek için bu tür faaliyetlerin çok iyi olacağını düşünüyorum. Özbekistan'ın son yıllarda göstermiş olduğu gelişme, ülkemiz tarafından da izleniyor, takip ediliyor.
ISPARTA İLE NEMENGAN ARASINDA BENZERLİKLER VAR
Bizler de Isparta'ya yapacakları ziyaretten dolayı bir kez daha bu bilgileri gözden geçirdik ve Nemengan ile Isparta arasında benzerlikler olduğunu gördük. Nemengan şehri, Özbekistan'da çiçekler şehri olarak anılıyor. Tabii ki ülkemizde de gül denince akla Isparta, Isparta denince gül akla geliyor. Bunun yanında yine lavantanın son zamanlarda Isparta'da gösterdiği gelişme de, artık Isparta'mızı da haklı olarak çiçekler şehri unvanına kavuşturuyor. Dünya gül yağı üretiminin büyük bir kısmı Isparta’da gerçekleşiyor ve bu konuda Isparta’da dünyada birinci sırada yer alıyor. Bu ziyaret ile inşallah Isparta Belediyemiz ile Nemengan Belediyemiz arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalanacak. İnşallah, bu protokol imzalandıktan sonra ziyaretler artacak, ekonomik ilişkiler ve her alandaki ilişkiler daha üst noktaya taşınacak” şeklinde konuştu.
ŞAKİRCANOVİÇ: EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENECEK
Özbekistan Nemengan Büyükşehir Belediye Başkanı Abdurazakov Şevket Şakircanoviç  da eskiden beri Türkiye ile çok iyi ilişkiler içerisinde olduklarını dile getirdi. Özbekistan’ı tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Şakircanoviç  şunları söyledi: “Yaklaşık bir buçuk yıl önce bizim Sayın Cumhurbaşkanımız ile 2 ülke arasındaki ziyaretle beraber bu birliktelik daha da güçlenmiş oldu. 2017 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018 yılındaki bizim ülkemizi ziyaretinde, orada yapılan 5 milyar dolarlık ticaret hacminin hedeflenmesi ekonomik ilişkilerimiz de güçlenecek. 1 yıl içerisinde karşılıklı ziyaretlerle, turizmin gelişmesi için gelişmeler elde edildi. Bu çerçevede, şehirlerin yeniden yapılanması ve güzelleştirilmesi konusunda, bizim de Sayın Cumhurbaşkanımız bazı teklifler, istekler ve talimatlar bildiriyor.
GELİP, GÖRÜN VE KARDEŞ OLUN DİYORLAR VE SONRASINDA DA BU İLİŞKİLER BAŞLIYOR
Türkiye'den Sadık Bedek Özbekistan Turizm Bakanı'nın yardımcısı olarak çalışıyor, Türkiye'den geldiğinde bakıyor ki; Nemengan'da da güller çok fazla. Bakana ve Başkana; 'Bizim de Isparta'da güllerimiz var, bu gülleri endüstri alanında işliyoruz' diyorlar. Gelip, görün ve kardeş olun diyorlar ve sonrasında da bu ilişkiler başlıyor. Biz, bu daveti sevinçle karşıladık. Bizde her yıl Mayıs ayında gül bayramı yapılır. BU yıl 58.'si yapıldı. Gül bayramında100'den fazla araba, değişik güllerle donatılıp, süslendi. Bu birliktelikle beraber, şehri güzelleştirmenin haricinde bizim üstlerimiz izin verdiler, sanayide de biz işbirliği yapmak istedik. Bu doğrultuda Sayın Valimizle görüşmüş oluyoruz. Öyle inanıyorum ki; Sayın Valimiz ve şehrin tecrübelerinden faydalanarak, bizim şehrimiz de bundan yararlanmış ve yatırımlar yapmış olacağız. Ben ve benim ekibim, yatırımcılara örnek olacak şekilde bazı yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Sizlere minnet ve teşekkürlerimizi bildiriyoruz.”
Ziyaret karşılıklı hediye takdimi ve görüş alışverişi ile son buldu.
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °