Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Çanakkale Destanı'nın 103.yıldönümü/Şehitlerimiz anıldı

Çanakkale Destanı'nın 103.yıldönümü/Şehitlerimiz anıldı

ISPARTA 18.03.2018 16:28:00 0
Çanakkale Destanı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103.yıldönümü nedeniyle Isparta’da tören düzenlendi.  Isparta Şehitliğinde düzenlenen törende şehitlerimiz dualarla anılırken, Kültür Sineması’ndaki etkinlikte Çanakkale Destanı’nın önemi anlatıldı.

Türk ulusunun bağımsızlık simgesi olan 18 Mart Çanakkale zaferi tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da çeşitli etkinlerle kutlandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü nedeniyle ilk tören Isparta Şehitliğinde gerçekleştirildi. Törene Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Albay Ferat Vural, Isparta Belediye Başkan Vekili Musa Kaya, AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat, şehit yakınları, gaziler ve askeri erkan katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Saygı duruşu sırasında askerler tarafından 3 el saygı atışı gerçekleştirildi. Daha sonra tören konuşmalarına geçilirken günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Piyade Binbaşı İsmail Demirezen yaptı.

DEMİREZEN: İLHAM KAYNAĞI OLMUŞTUR
Konuşmasında Çanakkale Zaferi’nin önemini anlatan Binbaşı Demirezen, Kahraman ordumuz 20.yüzyılın başında Afrika çöllerinden Balkanlara, Kafkaslardan Galiçya’ya ve Çanakkale’ye kadar geniş bir coğrafyada, İstiklal Savaşının çeşitli cephelerinde, Anadolu’nun her karış toprağında verdiği kahraman mücadelelerde yüzbinlerce vatan evladını şehit vermiştir. Yine dünya barışının sağlanması ve korunması kapsamında Kore’den Kıbrıs’a, Bosna Hersek’ten Afganistan’a uzanan harekatlar ile halihazırda teröristle mücadele kapsamında yurtiçi ve sınır ötesinde yürütülen harekatlarda binlerce kahramanımız şehadete yürümüştür. Ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıyla hareket eden ordumuz, kahraman şehitlerimizden bize miras kalan o güç ve ruh bugün teröristle mücadele harekatı, 15 Temmuz mefhum darbe girişimi, Fırat Kalkanı ve halen yürütmekte olduğumuz Zeytin Dalı Harekatında ortaya konan fedakarlık ve kahramanlıkların da ilham kaynağı olmuştur.
TÜRK MİLLETİ AYNI BEDELİ ÖDEMEYE DAİMA HAZIR BEKLEMEKTEDİR
Biliniz ki; manevi varlığınızdan güç alan ve dünya var oldukça bu idealleri kendisine görev edinmiş olan bizler, dün olduğu gibi bugün de vatan ve ulusun birlik ve bütünlüğünü korumak ve kollamak, ülkenin güvenliğini sağlamak maksadıyla her koşul altında üzerimize düşen görevi sağlama hazırız ve sizlere layık olmanın bilinci içinde vazife başındayız. Türkiye Cumhuriyeti üzerinde hain emelleri olanlar asla unutmasınlar ki bu topraklar kan, ter ve gözyaşıyla alınmıştır. İşte bundan dolayıdır ki Türk milleti sahip olduklarının değerini bilmekte ve onları kaybetmemek için aynı bedeli ödemeye daima hazır beklemektedir” şeklinde konuştu.

İREZ: BU SANCAĞIN CANINA CANINI KOY, YA HİLAL OL, YA AY OL, YA DA KORKMA KEMİK OL
Harp Malulü, Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanı Musa İrez de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hiç tereddüt yok ki onlar uyuşta, sezişte, algılayışta, fitne nispet bir davayı aşılama sevdasına düşmüş bir yiğit, Onlar imanı öfkenin koskocaman çadır kurduğu kocaman bir yürek, onlar Allah ve resulüne duyulan bir aşkın mahkeme huzurunda bile takkiyesiz hakikati haykırttığı kahraman, onlar köyünde tarlada elinde tırpanla buğday biçerken, güneşin kavurduğu Anadolu insanının siyah beyaz birer portresi, onlar hak yoluna adanmış bir ruhun anadan, yardan, selden geçişi, dünyada hiçbir şeye talip olmadan öteler ötesine müspet bir adım atmanın telaşına kapılmış bir Anadolu çocuğu, onlar evladını kınalayıp askere gönderen eğer düşman vatanımıza girecekse, ezanımız kesilecekse öl de köyüne dönme diyen Hatice anaların haykırışlarıyla başlayıp, Çanakkale’de, Kore’de, Kıbrıs’ta, Güney Doğu’da, 15 Temmuz ve Afrin’de son bulan yaşamların tezahürü. Ey şanlı neslin evladı, sen ki Malazgirt’ten Anadolu’ya giren Alpaslan’ın, kayıdan söğüde can veren Gazi Osman’ın, 20 yaşında Bizans’ın dişlerini söken, çağ açıp, çağ kapayan Fatih’in, krallara diz çöktüren adalet timsali Kanuni’nin evladısın. Şunu hiçbir zaman unutma bulamayanlar artık sende, artık silkin, uyan ve kendine gel. Bu sancağın canına canını koy, ya hilal ol, ya ay ol, ya da korkma kemik ol.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ YOKSA, TÜRK VATANI YOKSA VARLIĞIMIZIN DA BİR DEĞERİ YOKTUR
Gücünü Türk milletinden alan ve muhatabı sadece Türk milleti olan milli vicdan ve milli maruz sahibi tüm yurttaşlarımız adına açıkça ilan ediyoruz ki; Türkiye Cumhuriyeti yoksa, Türk vatanı yoksa, Türk Bayrağı yoksa, Türk vatandaşlığı yoksa varlığımızın da bir değeri yoktur. O zaman yastığımız mezar taşı, yorganımız kar olsun, biz bu yoldan dönersek namus bize ar olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları nezdinde tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Ruhun şad olsun” dedi.

VALİ GÜNAYDIN: BİZLERE GÜÇ VE İLHAM KAYNAĞI OLACAKTIR
Konuşmaların ardından Vali Şehmus Günaydın, Şehitlik Anı Defteri’ni imzaladı. Vali Günaydın, anı defterine şu ifadeleri yazdı: “Tarih yazan aziz şehitlerimiz;  Geri dönmeyi düşünmeden 7 düvele karşı, Çanakkale geçilmez inancıyla iman dolu göğüsünüz siper ederek, dünya tarihinde benzeri olmayan bir zafere imza atan siz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Şanlı zaferimizin kazanıldığı günden bugüne yıllar geçse de milletimizin gönlünde taht kuran şehitlerimizin emsalsiz kahramanlıkları hiçbir zaman unutulmadığı gibi bundan sonra da bağımsızlığımız, vatanımız ve bayrağımız için vereceğimiz mücadelede bizlere güç ve ilham kaynağı olacaktır.
BİZLERİN EN DEĞERLİ EMANETLERİDİR
Aziz şehitlerimiz canınızla ve kanınızla bizlere bıraktığınız bu cennet vatanımız, bayrağımız, sizlerin çok kıymetli yakınları ve kahraman gazilerimiz bizlerin en değerli emanetleridir. Bu anlamı günde mukaddes vatan topraklarını bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, vatanımızın bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği için canlarını feda etmekten çekinmeye bütün şehitlerimizi, 15 Temmuz şehitlerimizi, vefat eden gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhunuz şad olsun.”
Vali Günaydın’ın şehitlik anı defterini imzalamasının ardından tüm şehitlerimiz için dualar edildi. Duaların ardından şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.

YÜCE: BU MİLLET VE BU VATAN KIYAMETE KADAR PAYİDAR OLACAK
Buradaki törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce, “18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle Isparta Şehitliğinde şehitlerimizin yakınlarıyla beraber olduk. Şanlı, şerefli geçen o zaferlerin yıldönümünde aynı milli ve manevi ruhu milletçe taşıdığımızı görüyoruz. Bu vatanın istikbali ve hürriyeti için, bu bayrak ve bu millet için canını siper eden kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah bu millet ve bu vatan kıyamete kadar payidar olacak ve hürriyetinden taviz vermeden, hakkı ve hakikati dünyaya ilan edecek, her türlü istilacıların, işgalcilerin oyunlarını bozacak, rabbim milletimizin yardımcısı olsun” diye konuştu.

KÜLTÜR SİNEMASINDA ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ
Şehitliğin ardından Kültür Sineması’nda 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma programı düzenlendi. Programa Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce, Belediye Başkan Vekili Musa Kaya, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yoğun katılımın olduğu programda Çanakkale Zaferi’nin önemi yapılan konuşmalar ve hazırlanan gösteriyle anlatıldı.  
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °