Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Buraya başvuru için; Borcu Yoktur Belgesi İstenmiyor

Buraya başvuru için; Borcu Yoktur Belgesi İstenmiyor

ISPARTA 8.04.2020 06:07:00 0
Buraya başvuru için; 
Borcu Yoktur 
Belgesi
İstenmiyor
Ticaretle iştigal edenler bilir. Şirketler, İşletmeler ihaleler, kredi alma gibi hemen hemen her başvurularında kendilerinden Maliye’den verilen ‘Borcu Yoktur’ Belgesi istenir. Ancak, bu habere konu olan durumda o belge istenmiyor.
 
MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Yalçın Baysan, genel merkez katılımcıları ile birlikte Isparta MÜSİAD üyeleri ile online toplantı yaptılar. Toplantıda İşkur nezaretinde yürütülen ve içinde bulunduğumuz ‘mücbir sebep’ dolayısıyla iş dünyasına sunulan ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ hakkında bilgi alışverişi yapıldı.
HÖKE; “KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
UYGULAMASI BAŞLATILDI”
Söz konusu toplantıya telekonferans sistemiyle katılan İşkur İl Müdür Yardımcısı Mustafa Höke, İşadamlarından oluşan Derneğin yönetim kurulu üyelerine ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nin nasıl kullanılacağı, kimlerin nasıl yararlanacağı konularında bilgiler verdi. Höke açıklamasında; “Bilindiği gibi Covid-19 salgını dünyanın bir çok ülkesinde ekonomik hayatı felç ederken hükümetler çeşitli tedbirler hayata geçiriyor. Bazı ülkelerde işçi ücretleri devlet tarafından ödeniyor. Bu doğrultuda ülkemizde de Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda Bakanlığımız tarafından ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ uygulaması başlatılmıştır.
BU UYGULAMANIN TEMEL AMACI
İSTİHDAMIN KORUNMASIDIR
Ben bu noktada konuşmamın başında bu uygulamanın amacını aktarmak istiyorum. Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.
BU UYGULAMADA ‘BORCU YOKTUR’
BELGESİ İSTENMİYOR
Kısa Çalışma Ödeneğine SGK’lı olarak çalışan herkes unvan ayrımı yapılmaksızın başvuru yapabilir. Kısa çalışma talebinde bulunacak işvereninin “İŞKUR Kaydı” olmalıdır. Kısa çalışma talep formu ile kısa çalışmadan yararlanacaklara ait liste (emekliler ve bağkur hariç) ve incelemeye esas belgeler gönderilmelidir. Bildirilen çalışanların son 3 yılda 450 gün ve son 60 gün hizmet akdine tabi çalışma şartının değerlendirilmesi İŞKUR tarafından yapılacaktır. Kısa çalışma ödeneğinde bir çok başvuruda istenen Maliye’ye vergi, SGK’ya borcu olmadığına dair ‘borcu yoktur’ belgesi istenmemektedir.
KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI NEDİR?
İş yerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. İş verenin İŞKUR’a başvuruda bulunması ve iş yerinin bundan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekiyor. Covid-19 zorlayıcı sebep sayılıyor.
ÖDEMENİN KAYNAĞI NEDİR?
Ödemeler ise İşsizlik Fonu’ndan yapılıyor. İşsizlik Fonu’nun gelirleri ise yüzde 2 işveren primi, yüzde 1 işçi primi ve yüzde 1 devlet katkısı ile faiz gelirlerinden oluşuyor. Devletin katkısı işçiden yapılan kesinti ile aynı.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
KİMLER YARARLANABİLİR?
Türkiye’de 200 binden fazla iş yerinin koronavirüsten dolayı kapanması ve bir çok firmada üretime ara verilmesi işçileri etkiledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan önlem paketinde Kısa Çalışma Ödeneği yer alıyor. Bu koronanavirüs sebebiyle getirilen bir uygulama değil. Bu ödenek İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alıyor ve virüs ortaya çıkmadan önce de uygulanmaktaydı. Ancak Türkiye’de buna başvurmak için şartlar biraz daha kolaylaştırıldı” dedi.
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °