Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Bu güneş doğacaksa Isparta'dan doğsun

Bu güneş doğacaksa Isparta'dan doğsun

ISPARTA 18.05.2017 05:20:00 0
Bu güneş doğacaksa Isparta
Isparta Esnafları İndirim ve Alışveriş Günleri’nin açılışında konuşan Belediye Başkanı Günaydın, etkinlik için İlimiz sınırlarında aradıkları doğal yöresel ürünleri bulmakta zorluk çektiklerini belirterek, belediyenin bu yönde bir çalışma yapacağını, bu amaçla da ekili tüm arazileri tespit ettirmeye çalıştıklarını bildirdi.
1. Isparta Esnafları İndirim ve Alışveriş Günleri, Gökkubbe Fuar Merkezi’nde dün düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Şahlan, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcuoğlu, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
TÜRKİYE’DE İLK!
Programda açış konuşmasını yapan Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcuoğlu, bu projenin Türkiye’de ilk kez bir belediyenin öncülüğünde esnaf odasının desteğiyle yapıldığına dikkat çekti. Kolcuoğlu, “Bu projeyi yürütürken Belediye Başkanımızın burada Isparta’nın ürünlerinin de sergilenmesi ve Isparta’da alın teri ile üretilen ürünlere de talep yaratılması talimatıyla Isparta Belediyesi tarafından da yöremizin ürünlerinin sergilendiği bir stant oluşturuldu. Amacımız bu organizasyonu geleneksel olarak devam ettirmek. Bu organizasyonun birkaç yıl bölgesel ve ulusal düzeyde düzenleneceğinden de eminiz. Birçok ürün bu şekilde organizasyonlarla gün yüzüne çıkarılmakta ve ürünlere talep yaratılmaktadır. Bu organizasyonun öncelikle Isparta esnafımıza ve çiftçimize bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
BURADA BAŞKA KİŞİLERİN DE OLMASI GEREKİYORDU
MHP İl Başkanı İsa Yalçın da Isparta’da uzun zamandır esnafın bir takım sıkıntıları olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Isparta’da uzun zamandır esnafımızın bir takım sıkıntıları vardı. Bu sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Ama Türkiye’nin önemli sıkıntılarla uğraştığı, özellikle dış politikada olayların nokta ile virgüle kadar indirildiği bir dönemde Ankara’dan bir takım düzenlemeleri bekleyerek zaman kaybetmek yerine, yerel bazda bir şeyler yapılması gerekiyordu. İlk olarak Kunduracılar Sitesi esnafımızın kalkınması ve orada ticaretin canlanması anlamında Belediye Başkanımız bir proje hazırlamıştı.  O projenin gerçekten güzel sonuçları alındı. Şimdi burada da yerel bazda güzel bir proje daha ortaya konuluyor. Burada başka kişilerin de olması gerekiyordu. Fakat sanırım onlar Isparta esnafını düşünmedikleri için değil, başka işleri ve programları olduğu için buraya katılamamışlardır. Birlik beraberlik içinde olmamız gereken günler olduğu için kimseyi eleştirmiyorum. “
KONUYU İNCELEYECEĞİM
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da esnafları desteklerini belirterek, konunun başlangıcının Gökkubbe’deki İndirim ve Alışveriş Günleri olduğunu, bu yüzden hatalarının olabileceğini ifade etti. Günaydın, “Esnaf Odaları Birliği Başkan vekilimiz incik, boncuk satılmamalı, kermesler ticarete dönüştürülmemeli dedi. Belki burada buna benzer küçük kusurlar olabilir. Bu konuyu ben de inceleyeceğim. Bu etkinliği sürekli yapmak istiyoruz. Bugün de bunun sağlam başlangıcını yapmak istiyoruz” diye konuştu.
DEVEYE KARŞI KARINCA MÜCADELESİNE BAŞLAMIŞ OLUYORUZ
Öte yandan tarımsal üretimde kimyasal maddelerin tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Başkan Günaydın, şunları söyledi: “Bugün burada önemli bir konu da var. Bu konuda üniversitedeki ziraat fakültemize ihtiyacımız var. Şuanda bütün tarımsal üretimde kimyasal gübreler girmiştir. Bu ilk kez dünyada 60-70 yıl önce Hollanda ve Avrupa kanadında başlamıştır. Üretim ve kar hırsıyla birlikte bu bütün dünyaya yayılmıştır. Bu durum Isparta ve Türkiye’mizi de kaplamıştır. Gıda konusunda her yediğimiz besinde zararlı genler oluşuyor. Vücudumuza fayda vermeyen içerikler oluyor. Bu doğumdan ölüme kadar devam ediyor. Bu fuarımız bunun bir başlangıcı olsun istiyorum. Bu konuda bir dev var. Bu deveye karşı karınca mücadelesine başlamış oluyoruz. Ziraat Fakültemiz ve Ziraat Odamızın desteğiyle belediye ziraat mühendislerini de değerlendirerek tüm köy, kasabalarımıza, en ücra köşelere kadar gittik. Nerede ne var? Nerede tarımdan zehirlenmemiş, nitrat gübresiyle bozulmamış bir toprak var diye baktılar.
HALK SAHİP ÇIKARSA MİNİ KARINCANIN HEDEFİNE ULAŞABİLECEĞİNE İNANIYORUM
Kimyasal gübreleri kullanmakla toprağımızın sağlığı bozuluyor. Bu toprağın geri dönüşümü 10 yıl sürüyor. Isparta halkı bu konuya çok önem verirse bu mini karıncanın hedefine ulaşabileceğine inanıyorum.
DOĞAL ÜRÜNLERİ BULDUK GETİRDİK
Vücudumuzda süratle zehirlenmenin en büyük etkisi olarak bugün çağın önlenemeyen hastalığı, kanserle karşı karşıyız. Maalesef ilaçların da çoğu kimyasal çalışıyor. Kansere karşı en ücra köşelere gittiğimiz zaman kirlenmemiş bazı köşeler buluyoruz. O köşelerde de kimyasaldan uzak, doğal üretim buluyoruz. Belediye bunları bularak bu fuara getirdi. Belediyenin büyük bir standı var orada bunları göreceksiniz.
TÜM EKİLİ ARAZİLERİ TESPİT ETTİRİYORUZ
Örneğin Sütçüler’de dut var. Dutların ağaçlarını da kereste diye kesiyorlar. Halbuki bu bir ilaç. Dut kurusu var. Ama bu çok fazla yok. Festival düzenlenmesine rağmen dut pekmezi bile bulamıyoruz. Dağların eteğinde Orman Bakanlığı’nın 67 bin dönüm dut ekilecek arazisi var. Oraya 2 milyon dut ağacı dikilmesi gerekir. Dut kurusu bugün kanserle mücadele eden bir antidoksin yapabilecek bir meyve. Dut deyip geçmeyin. Nar da bunlardan bir tanesi. Bu güneş doğacaksa Isparta’dan doğsun. Tüm ekili arazileri tespit ettiriyoruz. İnsanlara bunları yaptıracağız. Biz üreticiden alıp, kar koymadan vatandaşa sunacağız. Adam 5 liraya alıyor, 25 liraya satıyor. Biz 5 liraya alıp, 5 liraya satacağız.
BEYAZ DOĞAL HAŞHAŞ ARADIK
Beyaz haşhaş doğal olarak nerede var diye aradık. Bir vatandaşımız doğal bir yerde ekmiş.  Orada bulduk.
Türkiye ve dünya bu kanserden mahvoldu. Bu musallat bayanlarımızın arasında daha çok. Her 3 bayandan birinde meme kanseri, akciğeri kanseri, cilt kanseri var.
Nerede bir doğal buğday bulabiliriz dedik Sütçüler ve Gelendost’un bir köyünde bulduk. Ayrıca doğal bulgur bulduk. Üzümün de en doğalı Senirkent’in köylerinde çıktı. Paketlendi ve buraya geldi. Bütün Isparta sınırlarımız içinde bu güneş doğacak.
ZABITA PAZARLARI TAKİP EDECEK
Gerçek yumurta nerede var diye araştırdık. Onu da bulduk. Gezen tavuk var diyorlardı. O tavuk sınırlar içinde geziyordu. Biz sınırsız gezen tavuk yumurtası bulduk. Koca Isparta’yı aradık Aliköy’de bulduk. Yumurtaları köy yumurtası deyip, çamurlayıp, samanların içinde satıyorlar ve bu şekilde kandırıyorlar. Zabıtamız bunları pazarlarda takip edecek ve izin vermeyecek.Bundan sonra belediyemiz tüm köyleri çalışacak.
ALLAH BÜYÜK, 15-20 SENE SONRA TOPRAKLARIMIZ YENİLENİR
Buğday verim versin diye çiftçi nitrat gübresi atıyor. Bunu da doğal diye hayvanımıza yediyoruz ondan süt oluyor. Biz doğallığı elde edeceğiz. Allah büyük, 15-20 sene sonra topraklarımız yenilenir.”
Konuşmaların ardından İndirim Günleri ve Alışveriş Günleri’nin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra protokol üyeleri stantları gezerek bilgiler aldı. 1. Isparta Esnafları İndirim ve Alışveriş Günleri, 28 Mayıs’a kadar 11-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 19.9 ° / 7.1 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °