Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

BİZDEN HABERİNİZ OLSUN!

BİZDEN HABERİNİZ OLSUN!

ISPARTA 10.01.2019 06:30:00 0
BİZDEN HABERİNİZ OLSUN!
Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 1961 yılında basın emekçilerinin haklarını korumak için çıkarılan 212 sayılı kanundan bugün geriye çok fazla bir şey kalmadı. 365 gün Isparta’nın sorunlarını dile getirerek, haber alma özgürlüğü sunan yerel gazete çalışanları olarak bugünü kendimize ayırmak, problemlerimizi dile getirip, tarihe not düşmek istedik.
 
GAZETE SAHİPLERİNİN SORUNLARI
Türkiye’de kağıt üreten SEKA’nın 2005 yılında kapatılmasıyla birlikte gazete kağıdı alımında ülkemiz dışa bağımlı hale geldi. Bu nedenle döviz kurundaki dalgalanma özellikle yerel basının girdi anlamında en önemli maliyetler arasında yer alan gazete kağıdı noktasında büyük sıkıntılara yol açıyor. 2018 yılı başında 25 TL olan bir top gazete kağıdı yılsonunda 75 TL’ye kadar çıkarak yüzde 300 oranında artış gösterdi. Ayrıca buna baskı maliyetleri ve gazete okumamaya bağlı tiraj kaybı da eklenince Isparta’daki 13 gazeteden sadece 2 tanesi renkli olarak zor şartlar altında yayın hayatını devam ettirirken, 11 gazete yıllar öncesinde olduğu gibi tekrar siyah beyaz baskıya döndü.
Tüm bunlara ek olarak yerel basına destek anlamında resmi ilan fiyat tarifesi artırılsa da çıkan yeni ihale kanunları ile birçok devlet alımının ihalesiz yapılabilmesi, gazetelerin resmi ilan gelirlerinin düşmesine sebep oluyor. Bunların yanında kitle iletişim aracı anlamında sosyal medya, internet medyası gibi yasal anlamda yükümlülüğü olmayan herhangi bir kişinin evinde dahi çok cüzi bedeller ödeyerek yapabildiği ve güvenilirliği tartışılan habercilik de özellikle yazılı basın anlamında yerel gazetelere büyük darbe vuruyor. İnternet medya konusunda halen bir yasal düzenleme yapılmamış olması bu alanın daha da yaygınlaşmasına neden oluyor.
Yerel gazetelerin resmi ilan ve abone gelirleri dışında tek gelir kaynağı ise reklamlar. Ancak bu noktada da bakıldığında şehrin birçok noktasına yayılan ve reklam şirketleri tarafından üretilen, farklı yollarlar kamuoyuna ulaşmayı sağlayan billboard, otobüs reklamları gibi araçlar da yerel gazetelerin reklam gelirlerinin sürekli azalmasına neden olmaktadır.
GAZETE EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü esasında medya patronlarının değil, basın emekçilerine verilen hakların kutlanma günü. Ancak bugün 1961 yılında çıkan 212 sayılı yasadaki basın çalışanlarının haklarının büyük çoğunluğu fiili anlamda kaybedilmiştir. Birçoğu mesai mefhumu dahi gözetmeden çalışan basın emekçileri, asgari ücret düzeyindeki maaşlarla hayat mücadelesi vermektedir. Gece gündüz halkın her kesiminden insanların sorunlarıyla hemhal olan medya çalışanları kendi sorunlarının çözümü noktasında çaresiz kalmaktadır.
Gazetecilik meslek olarak sürekli kendini yenilemeyi ve geliştirmeyi gerektiren bir alan olmasına rağmen yerel medya çalışanları içinde bulundukları sıkıntılardan dolayı mesleki gelişim anlamında oldukça geri kalmaktadır. Ayrıca sosyal medya ve internet medya üzerine mesleki bir tanım yapılmaması nedeniyle herkesin bir internet sitesi kurarak kendisini ‘gazeteci’ olarak göstermesi, büyük sorumlulukları olan yerel medya çalışanlarını zora sokmaktadır. Bu durum gazetecilik mesleğinin itibarına da zarar vererek, gazeteciler hakkında kamuoyunda olumsuz algılar oluşmasına neden olmaktadır.
Isparta’da bugün yerel gazetelerde çalışan anlamında 100’e yakın insan istihdam edilmektedir. Gazete sahiplerinin iş hayatlarının giderek zorlaşmasına bağlı olarak zarar etmeleri, yerel basın çalışanlarının iş güvencesini de ortadan kaldırmaktadır.
ISPARTA YEREL GAZETENE SAHİP ÇIK
Son zamanlarda yaşanan sıkıntılardan dolayı zor günler geçiren Isparta yerel medyasının en büyük dayanağı Isparta halkı. Aynı zamanda Isparta halkının da en güvenli ve en büyük haber alma özgürlüğünün güvencesi yerel gazeteler. HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN SİZLERİ YEREL GAZETELERE ABONE OLMAYA DAVET EDİYORUZ. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: olsun haberiniz bizden
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °